Uusimmat

Uudet grafiikkarajapinnat osaavat hyödyntää kaikkea näytönohjainten muistia

03.02.2015 14:11 Petrus Laine

Kaikille lienee jo tuttua kauraa, että vaikka CrossFire- ja SLI-konfiguraatioissa on yhteensä muistia rutkasti enemmän, on todellinen käytössä oleva muistin määrä sama kuin yhdellä näytönohjaimella. Etenkin kahden grafiikkapiirin näytönohjainten kohdalla yritysten markkinointiosastot ovat vähät välittäneet tästä rajoituksesta ja niitä markkinoidaan esimerkiksi 8 gigatavun muistilla varustetuiksi, vaikka käytännössä käytössä olisikin vain 4 gigatavua.

AMD:n Robert Hallock on twiitannut asian tiimoilta positiivisia uutisia. Hallockin mukaan Mantle ja sen jalanjäljissä seuraavat matalan tason rajapinnat, kuten DirectX 12, mahdollistavat usean näytönohjaimen muistiavaruuden käyttämisen oikeasti hyödyksi koko kapasiteetissaan.

Käytännössä tämä onnistuu käyttämällä perinteisen alternate-frame-renderöinnin (näytönohjaimet piirtävät vuorotellen ruutuja) sijasta split-frame-renderöintiä (näytönohjaimet piirtävät samaa ruutua pilkottuna osiin). Split-frame-renderöinnissä matalan tason rajapinnoilla kummankin näytönohjaimen tarvitsee saada muistiinsa vain se data, joka on oleellista sen omalle osalle ruutua. Tällöin todellinen käytettävissä oleva muisti liki moninkertaistuu sen mukaan, montako näytönohjainta ruutua piirtää, ja useat grafiikkapiirit kykenevät työskentelemään enemmän yhden ison grafiikkapiirin tapaan. Hallockin mukaan ainakin Mantlen kohdalla pelinkehittäjät voivat viedä muistin osoittamisen jopa siihen pisteeseen, että yksittäiset objektit osoitetaan tietyn grafiikkapiirin renderöitäväksi, jolloin myös niiden vaatima muisti varataan vain sen näytönohjaimen muistista.

Twitter, Robert Hallock on Twitter: ”Hearing a lot of chatter…”