Uusimmat

Uusi 3DMark pisti rajapinnat riviin: ensimmäiset testitulokset

26.03.2015 23:40 Petrus Laine

Futuremark julkaisi tänään uuden testin 3DMark-testiohjelmistoonsa. 3DMark API Overhead -testi vertailee keskenään DirectX 11-, DirectX 12- ja Mantle-rajapintoja ja niiden suorituskykyä Draw Call -komentojen kanssa.

3DMark API Overhead -testissä nostetaan Draw Call -käskyjen määrää niin kauan, että ruudunpäivitysnopeus tippuu alle 30 FPS:n. Testiohjelma vaatii toimiakseen vähintään neljä gigatavua muistia ja soveltuvan käyttöjärjestelmän (Mantle ja DirectX 11: Windows 7, DirectX 12 Windows 10). Näytönohjaimelta vaaditaan yksi gigatavu muistia ja tuki vähintään Direct3D Feature Level 11_0:lle. Mantle-testi vaatii luonnollisesti rajapintaa tukevan näytönohjaimen. DirectX 12 -tuloksissa kannattaa muistaa, että niin ajurit, rajapinta kuin käyttöjärjestelmäkin ovat edellen keskeneräisiä.

Muropaketin testilaboratorio ei ole vielä käynyt käsiksi uuteen testiin, mutta PC Perspective on ehtinyt ajaa testit jo useammalla AMD:n ja NVIDIAn näytönohjaimella. PC Perspectiven testeissä GeForce GTX 980 -näytönohjaimella suorituskyky nousee DirectX 12 -rajapinnalla selvästi aina kuuteen prosessoriytimeen asti, jonka jälkeen suorituskykyyn tulee enää pieniä heittoja. AMD:lla Radeon R9 290X -näytönohjaimella käytös on vastaava DirectX 12 -rajapinnalla, mutta Mantlella kahdeksan ydintä nostaa vielä suorituskykä. DirectX 11 -testeissä NVIDIAlla suorituskyky nousee Multithreading-tilassa samoin kuuteen ytimeen asti, kun AMD:lla multithreading ei tuo suorituskykylisiä single threading -tilaan nähden.

Näytönohjainten testeissä nähdään merkittäviä suorituskykparannuksia. Futuremark on ilmoittanut, ettei testiä ole tarkoitettu vertailemaan eri valmistajien näytönohjaimia keskenään, joten suoraa vertailua lukemista ei kannata tehdä. Mielenkiintoista on joka tapauksessa se, miten huomattava vaikutus ylikellotuksella on kahden testatun näytönohjaimen suorituskykyyn. Ylikellotetut, normaalisti selvästi hitaammat näytönohjaimet saavat testissä liki yhtä korkeat tulokset kuin vakiokellotaajuuksilla toimivat isoveljensä.

PC Perspective, 3DMark API Overhead Feature Test – Early DX12 Performance