Uusimmat

Uusi Ashes of the Singularity -testi pistää DirectX 12:n asynkroniset varjostimet puntariin

24.02.2016 20:43 Petrus Laine

20160224async

Asynkroniset varjostimet ovat aiheuttaneet kiivasta keskustelua jo useaan otteeseen niin maailmalla kuin Muropaketin MuroBBS-keskustelualueellakin. Asynkroniset varjostimet ovat uusien matalan tason rajapintojen tukema ominaisuus, joka mahdollistaa esimerkiksi grafiikka- ja lasketantehtävien suorittamisen samanaikaisesti.

AMD on yksi asynkronisten varjostimien merkittävimmistä puolestapuhujista, sillä ne mahdollistavat yhtiön GCN-grafiikkapiirien ACE-yksiköiden (Asynchronous Compute Engine) hyödyntämisen ja Compute Unit -yksiköiden paremman käyttöasteen. NVIDIA puolestaan on pysynyt ominaisuudesta suurimmaksi osaksi hiljaa, sen nykynäytönohjaimet eivät kykene AMD:n kaltaiseen rinnakkaissuoritukseen, vaan yhtiön tuoreimpien arkkitehtuurien aikatauluttaja käyttää ennakointia löytääkseen sopivat välit laskentatehtävien ujuttamiseen grafiikkatehtävien väliin, tai päinvastoin. NVIDIAn asynkronisten varjostimien toteutus oli eräiden pelinkehittäjien mukaan myös pahasti rikki ainakin aiemmin.
Päivitys: NVIDIA on kertonut AnandTechille, että heidän ajurinsa eivät tue tällä hetkellä asynkronisia varjostimia lainkaan.

AnandTech on saanut nyt käsiinsä Ashes of the Singularity -pelin tuoreen beetaversion, joka antaa testaajille mahdollisuuden kytketä asynkroniset varjostimet käyttöön tai pois käytöstä oman halunsa mukaan. Uuden beetaversion kerrotaan käyttävän uutta, kehittyneempää asynkronisten varjostimien toteutusta, kuin aiemmat versiot.

20160224async2

Testien mukaan High Quality -asetuksella asynkronisista varjostimista on hyötyä lähes aina AMD:n näytönohjaimilla. Poikkeuksen sääntöön tekee 1080p-resoluutio Radeon R9 Fury X -näytönohjaimella, jossa suorituskyky tippuu aavistuksen. Fury X:n kohdalla vaikutus vaikuttaa olevan erityisen sidottu resoluutioon ja renderöitävän tilanteen raskauteen. 1440p-resoluutiolla hyöty on asetuksista riippuen 6 – 10 %, mutta 4K-resolla Extreme-asetuksilla hyöty nousee jo 20 prosenttiin. R9 290X hyötyy asynkronisista varjostimista sekä 1080p- että 1440p-resoluutioilla 9 % ja HD 7970 1080p-resoluutiolla 2 %.

NVIDIAn puolella tilanne on toinen, resoluutiosta ja näytönohjaimesta riippumatta asynkroniset varjostimet heikentävät GeForce-näytönohjainten suorituskykyä. Erot ovat kuitenkin selvästi pienempiä kuin AMD:n näytönohjaimilla, ja suorituskyky heikkeneekin asetukista riippumatta testatuilla näytönohjaimilla vain 2 – 4 %.

AnandTechin tuoreessa artikkelissa käydään läpi myös uudet testit explicit multiadapter -ominaisuuden parissa. Explicit multiadapter mahdollistaa eri merkkisten ja mallisten näytönohjaimen käyttämisen yhteistyössä keskenään. Tulokset noudattelevat edellisten testien linjaa, tuntemattomasta syystä Radeon isäntänäytönohjaimena ja GeForce renkinä tuottaa paremman tulokset kuin päinvastoin.

Lisäksi mukana on testit, jossa verrataan näytönohjainten suorituskykyä DirectX 11- ja 12-rajapinnoilla. Testien mukaan etenkin Radeon R9 Fury X:n suorituskyky ottaa pahasti takkiin, kun käytössä on DirectX 11 -rajapinta – resoluutiosta riippuen ero on peräti 45 – 50 % DirectX 12:n hyväksi. Ainakin osa tästä menee AMD:n DirectX 11 -ajureiden prosessoririippuvaisuuden piikkiin. R9 290X hyötyy DirectX 12:sta 29 ja HD 7970 23 prosenttia. NVIDIAlla tilanne muuttuu jälleen dramaattisesti, GeForce GTX 980 Ti:llä DirectX 12 on marginaalisesti nopeampi 1080p-resoluutiolla mutta vastaavasti tipan hitaampi 1440p-resoluutiolla. GTX 780 Ti:llä DirectX 11 on nopeampi resoluutiosta riippumatta ja GTX 680:lla DirectX 12 antaakin yhtäkkiä peräti 21 % lisää suorituskykyä.

AnandTech, Ashes of the Singularity Revisited: A Beta Look at DirectX 12 & Asynchronous Shading

Petrus Laine

Muropaketin uusimmat