Uusi kuvaformaatti BPG haastaa JPEG:n H.265:n voimalla

15.12.2014 19:42 | Petrus Laine

Suorastaan antiikkinen JPEG on epäilemättä edelleen maailman suosituin kuvaformaatti. Huolimatta sen nykystandardein heikosta laadusta, sen korvaaminen on vaikeaa koska sitä tukevat tälläkin hetkellä kaikki mahdolliset laitteet, selaimet ja muut ohjelmat. Tällä kertaa syrjäyttämistä aikoo yrittää FFMPEG:n ja QEMU:n luonut Fabrice Bellard.
Huom! Uutiskuvan vertailu on JPEG-pakattu, formaattien oikea vertailu onnistuu uutisen linkin takaa.

Bellard on luonut uuden BPG- eli Better Portable Graphics -kuvaformaatin, joka tarjoaa selvästi kilpailijoitaan parempaa laadun ja tiedostokoon välistä suhdetta. BPG perustuu x265:een eli HEVC / H.265 -koodekin avoimen lähdekoodin versioon, käytännössä kyse on siis H.265-videon yksittäisestä ruudusta. BPG:n etuja JPEG:iin nähden ovat muun muassa selvästi modernimpi ja parempilaatuinen pakkausalgoritmi, myös mahdollisuus maksimissaan 14-bittiseen väritarkkuudeen ja alfa-kanavaan eli läpinäkyvyyteen. BPG tukee myös häviötöntä pakkausta.

Toistaiseksi BPG:n yleistymisen suurin este on sama kuin kaikilla uusilla yrittäjillä: tuen puute. Suurin osa selaimista kykenee tukemaan uutta kuvaformaattia JavaSriptillä toteutulla BPG-dekooderilla, mutta natiivia tukea ei ole toistaiseksi saatavilla millekään alustalle. BPG-kirjasto on saatavilla avoimena lähdekoodina, minkä myötä selainten ja muiden ohjelmistojen tekijöiden on mahdollista lisätä tuki omaan ohjelmaansa ilmaiseksi. Lisäksi BPG:n eduksi voidaan laskea mahdollisuus hyödyntää eri laitteiden rautakiihdytettyä H.265-purkua. Rautapurun käyttö on merkittävä tekijä etenkin mobiilimaailmassa, sillä monimutkaisempien pakkausmetodien käyttö vaatii prosessorilla purettaessa vanhoja ratkaisuja enemmän aikaa ja tehoa.

Bellard.org, BPG Image format

GitHub, Kuvaformaattivertailu