Uusi tietotekniikkalaitteiden jäähdytysjärjestelmä ei käytä lainkaan tuulettimia – tulossa alkuun kannettaviin

07.12.2022 08:02 Muropaketin toimitus

Yhdysvaltalainen Frore Systems on kehittänyt tietotekniikkalaitteille jäähdytysjärjestelmän, jossa ei käytetä lainkaan tuulettimia.

Järjestelmä on nimeltään AirJet. Tuulettimien puhaltaman ilmavirran sijaan jäähdytin käyttää ultraääniaaltoja ilmavirran puskemiseen, ja sitä kautta jäähdytysvaikutuksen aikaansaamiseksi.

Jäähdytysjärjestelmä on myös uskomattoman ohut, ja silti se väitetysti pystyy vastaavaan jäähdytystehoon kuin tuulettimilla varustetut ratkaisut. AirJetin virrankulutus on myös alhaisempaa, ja toiminta hiljaista.

Jäähdytysjärjestelmä imee ilmaa neljästä jäähdytyslaitteen päällä olevasta raosta. Ilmaa rakoihin puolestaan tulee esimerkiksi kannettavaan tietokoneeseen suunnitellusta ilmanottoaukosta.

Ilma kulkee raoista jäähdytyslaitteen sisäpuolelle, jossa pienet kalvot värähtelevät ultraäänitaajuuksilla työntäen ilmaa ulos jäähdytyslaitteen sivuilta. Lopulta poistoilma kulkeutuu huoneilmaan esimerkiksi kannettavan laitteen takaosasta. Järjestelmä hyödyntää jäähdyttämisessä myös höyrykammiota ja lämpöputkia. AirJetin lisäetuna on vielä se, ettei kannettavaan tietokoneeseen muodostu yksittäisiä kuumia alueita.

Tällä hetkellä Frore Systemsillä on valmiina kaksi tuotetta, jotka ovat AirJet Mini ja AirJet Pro, ja molemmat tuotteet ovat vain 2,8 millimetriä paksuja. Frore Systems tekee tällä hetkellä yhteistyötä Intelin ja Qualcommin kanssa, ja AirJetit ilmestynevätkin ensimmäisenä Intel- ja ARM-pohjaisiin kannettaviin. Tarkasta aikataulusta ei kuitenkaan ole vielä tietoa.