Uusi tuote todistaa Nvidian epäreilut aikeet? Näin väittää ARM-veteraani Hermann Hauser

05.05.2021 12:22 | Muropaketin toimitus

ARMilla vaikuttanut Hermann Hauser ei ole innoissaan siitä, että Nvidia haluaa ostaa ARMin itselleen. Kaupat arveluttavat myös viranomaisia ja kilpailijoita, sillä Armin neutraali asema markkinoilla voi olla uhattuna.

Kaupat ovatkin tällä hetkellä jäissä, sillä brittiviranomaiset haluavat tutkia kauppoja tarkasti. Heidän huolenaan on ainakin kansallinen turvallisuus. Kilpailijat puolestaan ovat huolissaan, että Nvidia saisi epäreilun markkina-aseman ARM-kauppojen myötä.

Hauser nosti esiin Nvidian Grace-suorittimen, joka hänen mukaansa todistaa Nvidian aikeet kilpailla epärehellisesti, mikäli kauppa toteutuu. Grace on Nvidian ensimmäinen ARM-arkkitehtuuriin pohjautuva suoritin, ja se tarjoaa 900 GBps NVLink-protokollan huipputehokkaaseen tiedonsiirtoon suorittimien ja grafiikkapiirien välille. NVLink on huomattavasti nopeampi kuin muut vastaavat teknologiat.

NVLink on tarjolla ainoastaan Nvidian tuotteisiin, joka puolestaan selittää Hauserin huolet. Hauserin mielestä NVLinkin kaltainen teknologia saattaisi sitoa asiakkaat Nvidian tuotteisiin, joka olisi haitaksi ARM-teknologiaa lisensoinnin kautta hyödyntäville palvelinyrityksille kuten Amazonille ja Fujitsulle.

Nvidia puolustautui väittämällä, ettei Hauser ymmärrä mitä Grace tekee tai suorittimen hyötyjä ARMille. Nvidian mukaan he ovat työskennelleet Gracen parissa jo kauan ennen kuin he päättivät hankkia ARMin, ja he ovat käyttäneet Gracen kehityksessä samaa ARM-teknologiaa, joka on saatavilla kaikille ARM-lisensoijille.

Hauser ei kritisoinut Nvidian aikeita ostaa ARM ensimmäistä kertaa. Muita kriitikoita ovat olleet ainakin Microsoft, Qualcomm ja Google.

Muropaketin uusimmat