Uusimmat

Uusin arvio ennustaa RAM-muistien hinnan laskevan vuoden lopulla ja ensi vuonna

14.10.2018 10:50 Muropaketin toimitus

Muistimarkkinoiden seurantaan erikoistunut DRAMeXchange ennustaa uusimmassa arviossaan NAND- ja DRAM -muistien hintojen laskevan.

Syitä muistien hintojen laskulle on DRAMeXchangen arvion mukaan useita. Syyksi mainitaan ainakin hiljaiset älypuhelinmarkkinat, jotka vähentävät kysyntää ja Intelin tuotanto-ongelmien aiheuttama tietokoneiden kysynnän väheneminen. Valmistuskapasiteettia on todennäköisesti varattu liikaa seuraaville vuosineljänneksille, ja samalla muistien valmistusprosesseihin on tulossa uusia, kapasiteettia kasvattavia päivityksiä. Älypuhelimien kysynnästä riippuen muistien hintojen odotetaan laskevat 15 – 20 prosenttia.

Ongelman markkinoille muodostaa kuitenkin myös se, että muistivalmistajat vastaavat todennäköisesti laskevaan kysyntään laskemalla myös kapasiteettia. Ainakin markkinoiden suurin muistivalmistaja Samsung on luvannut sijoittajilleen tekevänsä näin. Tämä voi myöhemmin jälleen vaikuttaa hintoihin.

SSD-asemissa ja muissa massamuistiratkaisuissa käytettävä NAND-muisti jatkaa odotetusti hinnanlaskuaan. Kapasiteetti tulee edelleen kasvamaan kehittyvien valmistusprosessien myötä, ja markkinat ovat edelleen painamassa hintoja gigatavua kohden samalle tasolle mekaanisten kovalevyjen kanssa.