Uusimmat

Uusissa Steam-tilastoissa herättää huomion AMD:n menestys – Linuxkin yllätti

03.08.2022 21:05 Muropaketin toimitus

Valve on julkaissut jälleen Steam Hardware Survey -tilastonsa, josta selviää käyttäjien eniten suosimat laitteistot heinäkuussa. Tällä kertaa huomion vie AMD – ja myös Linux.

Viimeisimmässä tilastossa AMD loistaa suorittimissa, muttei niinkään näytönohjaimissa. Huomiota herätti myös käyttöjärjestelmä Linux.

Linux-tilastoissa merkillepantavaa on se, että se on hyvässä vauhdissa ohittamassa MacOS:n toiseksi suosituimpana Steam-pelialustana. Tätä kehitystä tukee eittämättä käsikonsoli Steam Deck, joka käyttää Linuxiin pohjautuvaa SteamOS-käyttöjärjestelmää.

AMD:lla on syytä juhlaan, sillä se saavutti suorittimien käyttäjäosuuksissa uuden ennätyksen. AMD:n osuus suorittimista kasvoi mehevällä 2,2 prosentin nousulla 33,73 prosenttiin saakka. Steam Deckillä saattaa olla lusikkansa sopassa tässäkin tilastossa, sillä käsikonsoli käyttää AMD:n suoritinta. Intelin osuus suorittimista on ylivoimainen 66,26 prosenttia, mutta osuus laski 2,21 prosenttia.

Zen 3 vastaan Alder Lake -aikakaudella AMD ei ole suorittimissa onnistunut saamaan Inteliä kiinni. On mielenkiintoista nähdä, kuka vie pelaajien sydämet Ryzen 7000- ja Raptor Lake -suorittimien saapuessa markkinoille myöhemmin tänä vuonna.

DX12-tietoihin perustuvassa näytönohjaintilastossa Nvidian korttien suosio kasvoi 1,29 prosenttia. AMD:n näytönohjaimet puolestaan kokivat 0,2 prosentin laskun. Otettaessa huomioon pelkästään GeForce RTX 3000- ja Radeon RX 6000 -sarjat, Nvidia kasvoi 1,13 prosenttia ja AMD 0,29 prosenttia. Kokonaistilastoissa Nvidian osuus on 82,78 prosenttia ja AMD:n 14,15 prosenttia.

AMD:n suosituin RDNA 2 -näytönohjain on tällä hetkellä Radeon RX 6600 XT, ja Nvidian suosituin Ampere-näytönohjain puolestaan on GeForce RTX 3060. Nvidia on jälleen ylivoimainen, sillä Ampere-näytönohjaimilla on 19,74 prosentin osuus näytönohjaimista, kun AMD joutuu tyytymään RDNA 2 -ohjainten 1,81 prosentin osuuteen.

Käyttöjärjestelmissä on tapahtunut erikoisia muutoksia, sillä Windows 11 -käyttöaste putosi 0,11 prosenttia. Samaan aikaan Windows 10 kasvoi 1,91 prosentilla.

Muropaketin uusimmat