Uusimmat

Väärennetyn viskin voi nyt tunnistaa avaamatta pulloa – tai vaihtoehtoisesti keinotekoisella kielellä

19.09.2020 20:05 Muropaketin toimitus

Viskiteollisuudella on kasvava ongelma – väärennetyt viskit. Niiden tunnistaminen on nyt käymässä helpommaksi.

Viskit ovat kemiallisesti hyvin monimutkaisia, vaikka ne koostuvat lähinnä vedestä ja ohrasta (tai muusta viljasta). Jalo juoma kuitenkin saa valmistusvaiheessa, tynnyrissä kypsyessään, ainutlaatuisen kemiallisen sormenjäljen. Tämä ainutlaatuisuus on tunnistettavissa tieteellisin menetelmin.

Glasgowissa sijaitsevan Alasdair Clarkin yliopisto on esimerkiksi kehittänyt keinotekoisen kielen, jonka avulla pystytään erottamaan eri viskimerkit. Viime vuonna julkistettu laite koostuu kahdesta kemiallisesti käsitellystä nanometallista, joista toinen on kultaa ja toinen alumiinia. Testausvaiheessa keinotekoiset ”makuhermot” kastetaan viskiin. Nanometallit vuorovaikuttavat valon kanssa, jolloin saadaan optinen profiili viskin tunnistamiseksi. Tämän metodin ongelmana kuitenkin on se, että viskipullo täytyisi avata.

– Itse vihaan sitä, kun minun on varattava tippa viskiä validointitarkastuksia varten. Haluaisin mieluummin juoda koko pullon, St. Andrewsin yliopiston professori Kishan Dholakia tuumi.

Skotlannin St. Andrews -yliopiston tutkijat ovatkin kehittäneet keinon viskin aitouden tarkistamiseen avaamatta arvokasta pulloa. He kuvailivat testaustapaansa vastikään Analytical Methods -lehden artikkelissa.

St Andrewsin kehittämä tekniikka perustuu spektroskopiaan, josta tutkijat ovat muovanneet oman versionsa. Spektroskopialla voidaan analysoida materiaalin koostumusta laserin avulla. Se ei ole uusi keksintö, mutta spektroskopialla ei ole aiemmin voinut tutkia materiaalia lasin läpi.

Tutkijat miettivät ongelmaa, ja he keksivät käyttää kahta laseria, joista toinen muodostaa renkaan pullon ympärille – ja tämän renkaan sisälle puolestaan kohdistetaan toinen lasersäde. Lasersäteitä vertailemalla lasista johdettu signaali voidaan erottaa viskistä johdetusta signaalista. Viskin lisäksi tekniikalla voi testata muitakin tuotteita kuten giniä ja vodkaa.

Kalliit ja harvinaiset viskit ovat kasvattaneet viime vuosina räjähdysmäisesti suosiotaan. Samalla on lisääntynyt myös väärennettyjen viskien määrä markkinoilla, joten kehittyneemmät testaustavat tulevat tarpeeseen. Vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että 55 satunnaisesti valitusta kalliista viskipullosta jopa 21 oli joko väärennettyjä tai ne olivat eri vuosikertaa kuin väitettiin.

Muropaketin uusimmat