Vaikea uskoa – hiiret ovat uusin ase taistelussa Deepfake-videoita vastaan!

18.08.2019 17:35 | Muropaketin toimitus

Deepfake-videot alkavat olla jo melko vakuuttavia. Jotkut niistä saattavat olla myös pahantahtoisia. Nyt taistelussa sellaisia vastaan on ehkä löydetty apua siimahännistä.

Oregonin yliopiston neurotieteiden yksikön tutkijat yrittävät BBC:n mukaan kehittää tekniikkaa epäsäännöllisyyksien havaitsemiseen imitoidusta puheesta. Tarkoituksena on siis havaita, että videolta kuultu puhe on aidon sijaan imitaatio.

Tutkijat kouluttivat hiiriä toistamalla niille foneemeja. Ne ovat pienin kielellisiä merkityksiä erottava yksikkö. Suomessa esimerkiksi korilla ja gorilla tarkoittavat eri asiaa, mutta foneemit k ja g erottavat ne toisistaan.

Tutkija Jonathan Saunders kertoi, että hiirille opetettiin foneemeja eri konteksteissa ja erilaisten vokaalien yhteydessä. Kun hiiret onnistuivat foneemien erottamisessa, ne palkittiin. Jyrsijöiden onnistumisprosentti oli kiitettävät 80 prosenttia.

– Vaikkakin idea huoneesta täynnä hiiriä tunnistamassa väärennettyä YouTube-ääntä on suloinen, en usko että se on käytännössä toteutettavissa, Saunders mietti.

Sen sijaan tutkijoiden tavoitteena on oppia, miten hiiret tekevät foneemien tunnistamisen. Tätä ymmärrystä voidaan hyödyntää myöhemmin tunnistustyötä tekevän tietokoneohjelman kehittämiseen.

Toiveena on, että deepfake-videot voitaisiin tulevaisuudessa poistaa palveluista jo ennen kuin ne ovat saatavilla julkisesti.