Välistävetäjät tekivät miljoonia grinchboteilla – pelaajat jäivät nuolemaan näppejään

16.04.2021 12:54 Muropaketin toimitus

Kuluttajat ovat olleet helisemässä tietoteknisten tuotteiden hankinnan kanssa. Ongelmana ovat paitsi suuren kysynnänkin aiheuttamat toimitusvaikeudet mutta myös tahot, jotka myyvät tuotteita eteenpäin. Tietoturvayritys Imperva kertoi välistävetäjien toimintatavasta, jolla he ovat saaneet haalittua jälleenmyyjien varastot tyhjiksi tietotekniikkatuotteista. 

Niin suorittimet, näytönohjaimet kuin pelikonsolitkin ovat usein päätyneet muualle kuin valmistajat tarkoittivat. Impervan mukaan välistävetäjät ovat käyttäneet tuotteiden haalimiseen bottia nimeltään Grinchbot, jonka jälkeen niitä on myyty ylihinnalla muun muassa eBayssa.

Imperva kertoi esimerkkinä bottiliikenteen lisääntyneen jälleenmyyjien palvelimilla massiiviset 788 prosenttia syyskuun ja lokakuun välisenä aikana viime vuonna. Suuri syy siihen oli oli uuden sukupolven pelikonsoleiden saapuminen markkinoille. Data on kerätty maailmanlaajuisesti.

Impervan Michael Driscoll sanoi joulukuussa 2020, että välistävetäjät ovat tehneet jo 32,6 miljoonaa euroa voittoa syyskuusta lähtien. Grinchbotit eivät todennäköisesti ole lähiaikoina katoamassa, vaan niiden haitallinen vaikutus jatkunee läpi tämänkin vuoden.