Uusimmat

Valokuitu- ja kuparikaapelit jäämässä historiaan? Tutkijat kehittivät huippunopean korvaajan

28.02.2021 09:33 Muropaketin toimitus

Tieteilijät ovat tuomassa uusia tuulia tiedonsiirtoon. Aiemmin kaapelipohjaisessa tiedonsiirrossa on luotettu valokuituun ja kupariin, mutta uusi vaihtoehto siintää nyt horisontissa. Luomus esiteltiin julkisesti IEEE International Solid-State Circuits Conference -tapahtumassa aiemmin tässä kuussa. 

Jack Hollowayn vetämä tutkijaryhmä on onnistunut kehittämään uudenlaisen tiedonsiirtomenetelmän. Tutkimusta on rahoittanut ainakin Intel, Raytheon ja Yhdysvaltojen laivaston tutkimuskeskus. Yksi ryhmän jäsenistä on Intelillä toimiva tutkija Georgios Dogiamis.

Uusi kaapeli on luvatusti edullisempi ja nopeampi vaihtoehto verrattuna nykyisiin johtimiin. Yksi optisen siirron ongelmista on se, etteivät kaapelissa olevat fotonit voi siirtyä prosessoitavaksi suoraan vastaanottimeen, sillä signaali täytyy muuntaa ensin sähköiseksi ja tietysti lähtöpäässä valoksi – nämä ylimääräiset vaiheet nostavat kustannuksia. Kupari puolestaan vie enemmän tilaa ja on hitaampi kuin valokuitu.

Uudentyyppisen kaapelin luvataan yhdistävän sekä kuparin että valokuidun hyödyt ilman haittapuolia. Tutkimusryhmän kehittämä johdin on tehty halkaisijaltaan ihmisen hiuksen paksuisesta muovipolymeeristä, joka on kevyempää ja potentiaalisesti halvempaa kuin kupari. Sen signaalia ei myöskään tarvitse muuntaa valokuidun tapaan vastaanotin- tai lähetyspäässä. Signaali siirtyy kaapelissa kolmessa rinnakkaisessa kanavassa, jotka värähtelevät toisiinsa nähden eri taajuudella.

Kaistanleveydeksi uudelle ja edulliselle kaapelille luvataan 105 gigabittiä sekunnissa. Ryhmän vetäjä Holloway arvelee nopeuksien kuitenkin nousevan vielä jopa terabittiin sekunnissa yhdistämällä hiuksenohuita kaapeleita. Tutkijaryhmän mukaan uusi tiedonsiirtoratkaisu otetaan käyttöön ensimmäisenä datakeskuksissa, mutta jossain vaiheessa ne saattavat päätyä myös kuluttajakäyttöön.