Uusimmat

Vanhalle Nintendolle saa nyt käyttöjärjestelmän – soveltuu ainakin ”Wordiksi”

09.10.2022 20:31 Muropaketin toimitus

Sarjassa omituisia projekteja esitellään tällä kertaa Nintendo, josta voi viritellä halutessaan ”Wordin”.

Nintendo Entertainment System (NES) ei tarjonnut varsinaista käyttöjärjestelmää minimaalisten resurssien vuoksi. NES-konsolille voi kuitenkin todistettavasti kehittää käyttöjärjestelmän, joka on tarpeeksi kompakti toimiakseen. YouTube-käyttäjä Inkbox osoitti tämän vastikään todeksi, kun hän julkisti graafisen NESOS-käyttöjärjestelmän.

Graafinen käyttöjärjestelmä lienee ollut haaste, sillä NES tarjoaa vain pari kilotavua sisäistä RAM-muistia, ja käyttäjien luomien tiedostojen tallentamiseen tarvitaan kahdeksan kilotavun NVRAM-moduuli.

Tähän mennessä NESOSissa on vain kaksi sovellusta – asetukset ja tekstinkäsittelyohjelma. Asetussovellus näyttää järjestelmän perustiedot, ja sen avulla käyttäjät voivat myös valita seitsemästä kursorista ja 53 työpöydän väristä. Lisäksi käyttäjät voivat poistaa asetuksista muistissa olevia tietoja, mikä voi olla tarpeellista rajoitetun NVRAM-tallennustilan vuoksi.

Tekstinkäsittelyohjelma on alkeellinen nykyisten standardien mittapuulla. Tekstin enimmäispituus on 832 merkkiä tiedostoa kohden, ja jokainen näppäinpainallus vie yhden tavun. Se tarkoittaa enintään yhdeksää tekstitiedostoa.

Inkbox onnistui kartoittamaan näppäimet Famicom-näppäimistölle, joka julkaistiin vain Japanissa. Sellainen maksaa noin 90–400 euroa eBayssa.

NESOSin voi ladata ilmaiseksi Inkbox Softwaren verkkosivustolta. Voit katsoa Inkboxin videon alta.

LUE MYÖS: Raspberry Pi kuuntelee nyt kissoja – karvakasoille voi rakentaa oman ovikellon

Muropaketin uusimmat