UUSIMMAT

Venäjä kiristää otettaan netistä – valmius irtautua kansainvälisistä yhteyksistä ja ja VPN-palvelut kuriin?

15.06.2019 19:31 | Muropaketin toimitus

Venäjällä allekirjoitettiin toukokuussa laki, joka vaatii internet-palveluntarjoajilta valmiutta kytkeä itsensä irti maan ulkopuolisesta internetistä. Tämä tapahtuisi reitittämällä liikenne uudelleen venäläisten palvelimien kautta. Nyt myös VPN-yhteydet ovat tarkkailun alla.

Maaliskuussa Venäjällä puolestaan otettiin VPN-palvelut tarkempaan syyniin. Maasta on estetty pääsy esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen suosimille sivuille. Aiemmin kieltoja on voinut kiertää VPN-palvelujen avulla, mutta sekin on nyt hankaloitumassa.

Venäjän tähtäimessä on ollut alkuun kymmenen suosituinta palvelua. Niiden tulisi noudattaa valtion laatimaa mustaa listaa sivuista, joille kansalaisten ei sallita surffailevan. Venäläinen Kaspersky Labs on ollut myöntyväinen. Kaikki yhdeksän muuta VPN-palveluiden toimittajaa ovat sen sijaan vastustaneet vaatimuksia.

Venäjä aikoo Techspotin mukaan estää palveluiden toiminnan ”jonkin ajan kuluessa”, elleivät VPN-palvelujen tarjoajat suostu viranomaisten vaatimuksiin. Raportoidusti mahdollisesti jo tässä kuussa. TorGuard-palvelu teki jo omat johtopäätöksensä, keräsi palvelimensa ja poistui maasta kokonaan.

Toimet ovat osa Venäjän vuosia jatkunutta kiristynyttä valvontaa internet-käyttäjiä kohtaan.