UUSIMMAT

Venäjän Baikal Electronicsilla on nyt BE-M1000-järjestelmäpiiri – askel kohti omavaraista elektroniikkateollisuutta

24.10.2021 16:45 | Muropaketin toimitus

Venäläinen Baikal Electronics sai tällä viikolla taiwanilaiselta TSMC:ltä ensimmäisen erän kehittämiään Arm-arkkitehtuuriin pohjautuvia järjestelmäpiirejään. BE-M1000 on merkittävä askel kohti Venäjän pyrkimyksiä saada maahan omavarainen elektroniikkateollisuus.

Baikalin uusi, 2. sukupolven järjestelmäpiiri on nimeltään BE-M1000. Se on kahdeksanytiminen Arm-piiri, jonka Baikal Electronics kertoo olevan energiataloudellinen vaihtoehto työpöytätietokoneille ja teollisuustietokoneille.

Piiri sisältää kahdeksan Arm Cortex-A57 -ydintä, jotka hyrräävät 1,5 gigahertsin kellotaajuudella. Siinä on neljä megatavua L2-välimuistia ja 8 megatavua L3-välimuistia. Sirussa lymyää myös kahdeksan Mali-T628 -grafiikkaydintä, joiden kellotaajuus on 700-750 megahertsiä. TDP-arvo on 30-35 wattia.

TSMC:ltä toimitettiin Baikalille ensimmäisellä kerralla noin 5000 sirua. Baikal Electronics toivoo yltävänsä jopa 15 000 järjestelmäpiirin menekkiin kuukausittain, kunhan näille suorittimille kehitetyt tietokoneet tulevat myyntiin. Baikal kertoo, että se on jo tehnyt yhteistyötä useiden kumppanien kanssa tuottaakseen tietokoneita, joiden toimitusten pitäisi alkaa muutaman kuukauden sisään.

Yksi kumppaneista on Venäjän suurin tietokoneiden valmistaja iRU. Se ilmoitti vastikään aikovansa aloittaa BE-M1000-pohjaisten toimistotietokoneiden myynnin vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen aikana.

Suuri osa tietokoneista on menossa valtio-omisteisten yritysten käyttöön. Käyttöjärjestelmänä tietokoneissa on Linux-pohjainen Astra OS tai Red OS ja toimisto-ohjelmana My Office. Tietokoneissa käytetään myös ViPNet SafeBoot -tietoturvaratkaisua.