Venäjän IT-ammattilaiset häipyvät ulkomaille – nyt osaajia haalitaan vankiloista

07.05.2022 19:45 Muropaketin toimitus

Venäläisiä IT-alan ammattilaisia on lähtenyt Venäjältä kymmeniä tuhansia Ukrainan sodan alkamisen jälkeen, ja seuraavassa aallossa lähtijöitä on arviolta 70 000–100 000. Tilanne alkaa selvästikin olemaan aika vakava, sillä Venäjän vankeinhoitolaitos kertoi erikoisesta suunnitelmastaan.

Venäjän vankeinhoitolaitoksen apulaisjohtaja Aleksanteri Habarov kertoi KrebsOnSecurityn mukaan, että hänen virastonsa on saanut liikemiehiltä ehdotuksia vankiloissa rangaistusta suorittavien IT-asiantuntijoiden palkkaamisesta.

Vankeinhoitolaitos esittää, että vankien joukossa olevat tietotekniikkaa osaavat henkilöt voitaisiin pakottaa IT-alan töihin. Vangit menisivät etätöihin venäläisiin yrityksiin. Palkka ei todennäköisesti olisi ainakaan länsimaisella mittarilla kovinkaan suuri, sillä vangeille maksetaan Venäjällä pakkotyöstä noin 250 euroa kuussa.

Venäjän sähköisen viestinnän liitto (RAEC) arvioi äskettäin, että 70 000–100 000 ihmistä lähtee Venäjältä IT-asiantuntijoiden toisen muuttoaallon aikana. Venäjältä lähtevien IT-ammattilaisten määrä on myös kasvussa. Liiton mukaan houkuttelevimpia maita ovat Yhdysvallat, Saksa, Georgia, Kypros ja Kanada.