UUSIMMAT

Venäjän mielestä Google levitti epäluotettavaa tietoa ja loukkasi armeijaa – määräsi sakon ja jäädytti Googlen tilit

27.06.2022 19:15 Muropaketin toimitus

Venäjä on määrännyt hakukonejätti Googlelle sakot epäluotettavan tiedon levittämisestä. Venäjän mielestä Google on loukannut sen armeijaa.

Venäjän televiestinnän vahtikoira Roskomnadzor määräsi Googlelle 68 miljoonan ruplan (noin 1,19 miljoonan euron) sakot, koska tietotekniikkajätti on Roskomnadzorin mielestä auttanut levittämään ”epäluotettavaa” tietoa Ukrainan sodasta. Roskomnadzorin mukaan Google ei myöskään ole poistanut tietoja alustoiltaan.

Venäjän televiestintäviranomainen väittää, että Google ”tarkoituksella myötävaikuttaa” epätarkan tiedon ja Venäjän armeijaa loukkaavan tiedon leviämiseen YouTube-palvelussa.

Roskomnadzorin mukaan YouTubessa on yli 7000 videota, jotka televiranomaisen mielestä ovat laitonta materiaalia. Tällaisessa materiaalissa puolestaan edistetään Rodkomnadzorin mielestä äärimmäisiä näkemyksiä, välinpitämättömyyttä alaikäisten elämää ja terveyttä kohtaan sekä kehotetaan mielenosoituksiin.

Googlea uhkaa myös tuloihin perustuva sakko, joka on jopa kymmenen prosenttia yrityksen vuotuisesta Venäjän liikevaihdosta. Sakkoa perustellaan sillä, että Google on toistuvasti epäonnistunut estämään pääsyn kiellettyä tietoa sisältävään materiaaliin. Venäläiset takavarikoivat jo aiemmin toukokuussa Googlen tileiltä 7,22 miljardia ruplaa (noin 126 miljoonaa euroa). Oikeusasiakirjojen mukaan Googlen venäläinen tytäryhtiö hakeutui konkurssiin 16. kesäkuuta sen tilien jäädyttämisen jälkeen.

Maaliskuussa Roskomnadzor kielsi uutiskeräin Google Newsin ja esti pääsyn sen verkkotunnukseen news.google.com. Venäläisten mukaan myös Google News tarjosi pääsyn ”epäluotettaviin tietoihin” liittyen Ukrainan sotaan.

Google on puolestaan ryhtynyt toimiin Venäjän hyökkäystä koskevia disinformaatiokampanjoita vastaan sekä myös estänyt Russia Todayn ja Sputnikin YouTube-kanavat Euroopan unionin pyynnöstä. Roskomnadzor on vastustanut Googlen päätöstä ja vaatinut, että kaikki Venäjän tiedotusvälineiden tilejä koskevat rajoitukset poistetaan välittömästi.