Uusimmat

Venäjän roiskimien miinojen raivaus kestää 700 vuotta – tehtävää nopeuttamaan kehitettiin tietotekninen ratkaisu

Kuva: @ Pixabay

22.06.2024 18:10 Muropaketin toimitus

Asiantuntijoiden mukaan Ukrainaan on kylvetty niin paljon maamiinoja, että niiden raivaamiseen voisi mennä jopa 700 vuotta. Tehtävän nopeuttaminen saattaa onnistua tekoälyn avulla.

Tekoäly aiotaan valjastaa auttamaan miinanraivauksessa. Sen tehtävänä on optimoida miinanraivaustehtävä.

Ukrainalaiset tieteilijät aikovat valjastaa tekoälyn tunnistamaan, mitkä alueet ovat miinanraivauksen kannalta ensisijaisia. Osa miinoista saatetaan jättää pysyvästi ”arveksi” maahan.

Tutkijoiden kehittämä tekoälymalli ottaa huomioon valtavan määrän erilaista dataa. Siihen kuuluvat muun muassa vero- ja kiinteistörekisterit, maatalouskartat, maaperän hedelmällisyyttä koskevat tiedot, armeijan ja pelastuspalvelujen lokitiedot pommien ja kranaattien räjähdyspaikoista, satelliittikuvista saadut tiedot sekä paikallisten siviilien ja armeijan haastattelut. Lisäksi mukana on ainakin ilmastonmuutosmalleja ja matkapuhelinoperaattoreilta saatuja tietoja väestötiheydestä.

Näistä tiedoista tekoälymalli tekee omat tulkintansa ja punnitsemisensa. Maa-alueelle annetaan sen jälkeen tärkeysluokka ja kiireellisyysaste kuntoon saattamiseksi.