UUSIMMAT

Videolla: Tyylikäs retromodi – moderni Skylake-kokoonpano vuoden 1995 IBM Aptivan sisällä

26.02.2016 09:41 | Juha Kokkonen

aptivamod

Kaikki eivät varmasti kaipaa 90-luvun vaaleanharmaita tai kellertävän-beigejä tietokonekoteloita, mutta jotkut meistä ovat jo alkaneet kaipaamaan niitä retroilun nimissä. YouTube-videon julkaissut yhdysvaltalaismies on selvästikin yksi heistä, sillä hän on rakentanut tyylikkäästi kierrätyskeskuksesta hankittuun vuoden 1995 IBM Aptivan koteloon modernin Skylake-pohjaisen pelikokoonpanon.

aptivamod_2

Koteloon sovitettu kokoonpano koostuu Intel Core i7-6700K -prosessorista, Asus Maximus VIII Gene micro-ATX-emolevystä, Corsairin Vengeance-sarjan muisteista, Asus Strix Gaming R9 390 -näytönohjaimesta, Samsungin 850 EVO SSD-levystä, Corsair H80i GT -prosessoricoolerista ja Corsair RM750 -virtalähteestä. Alkuperäisessä Aptivassa ei lisätuuletusta tarvittu, mutta modernissa versiossa kotelojäähdytys on toteutettu etupaneeliin sijoitetulla Nidecin paksulla 120 mm etutuulettimella ja takapaneeliin sijoitetulla Corsairin nestecoolerin tuulettimella. Lisäksi näytönohjain saa hieman lisäilmaa kylkipaneelissa sijaitsevista ilmanottoaukoista.

Nykyaikaisten komponenttien asentaminen vanhaan AT-tyyppiseen koteloon on vaatinut melko runsaita sisätilojen modifikaatioita sekä takapaneelin valmistamisen kokonaan uudestaan. Kotelon yläosaa on leikelty ATX-virtalähteen mahduttamiseksi ja takaseinämää prosessoricoolerin asentamisen helpottamiseksi. Lisäksi etupaneelin asemiin on tehty pari mielenkiintoista modifikaatiota, jotta kone on saatu pidettyä mahdollisimman alkuperäisen näköisenä. Toinen niistä liittyy DVD-asemaan, jonka etupaneelin alanurkkaan on muokattu USB 3.0 ja ääniliitännät.

sdinfloppy

Modifikaatioista huomattavasti hienompi on toteutettu vanhaan 3,5-tuuman diskettiasemaan – se on nimittäin viritetty toimimaan muistikortinlukijana. 1,44 megatavun disketteihin metallisuojuksen alle on muokattu paikka tavalliselle SD-muistikortille ja aseman sisuskaluja on muokattu niin, että se osaa lukea disketin sisään sijoitetun muistikortin. Toisin sanoen muistikortit on naamioitu vanhan disketin näköiseksi ja ratkaisu näyttäisi videon perusteella toimivan ongelmitta.

Myös koneen ohjelmistopuolella on tehty muutoksia, sillä Windows 10 on muokattu näyttämään mahdollisimman paljon Aptivasta alunperin löytyneeltä Windows 95:ltä. Mukaan on löydetty mm. vanhat taustakuvat, näytönsäästäjä sekä vanhoista Windowseista löytynyt Salkku-ominaisuus.

Imgur, This guy turned his old case into a new pc that can read floppies with sd cards in them.