UUSIMMAT

Videolla: Tyylikäs retromodi – moderni Skylake-kokoonpano vuoden 1995 IBM Aptivan sisällä

26.02.2016 09:41 | Juha Kokkonen | 21

aptivamod

Kaikki eivät varmasti kaipaa 90-luvun vaaleanharmaita tai kellertävän-beigejä tietokonekoteloita, mutta jotkut meistä ovat jo alkaneet kaipaamaan niitä retroilun nimissä. YouTube-videon julkaissut yhdysvaltalaismies on selvästikin yksi heistä, sillä hän on rakentanut tyylikkäästi kierrätyskeskuksesta hankittuun vuoden 1995 IBM Aptivan koteloon modernin Skylake-pohjaisen pelikokoonpanon.

aptivamod_2

Koteloon sovitettu kokoonpano koostuu Intel Core i7-6700K -prosessorista, Asus Maximus VIII Gene micro-ATX-emolevystä, Corsairin Vengeance-sarjan muisteista, Asus Strix Gaming R9 390 -näytönohjaimesta, Samsungin 850 EVO SSD-levystä, Corsair H80i GT -prosessoricoolerista ja Corsair RM750 -virtalähteestä. Alkuperäisessä Aptivassa ei lisätuuletusta tarvittu, mutta modernissa versiossa kotelojäähdytys on toteutettu etupaneeliin sijoitetulla Nidecin paksulla 120 mm etutuulettimella ja takapaneeliin sijoitetulla Corsairin nestecoolerin tuulettimella. Lisäksi näytönohjain saa hieman lisäilmaa kylkipaneelissa sijaitsevista ilmanottoaukoista.

Nykyaikaisten komponenttien asentaminen vanhaan AT-tyyppiseen koteloon on vaatinut melko runsaita sisätilojen modifikaatioita sekä takapaneelin valmistamisen kokonaan uudestaan. Kotelon yläosaa on leikelty ATX-virtalähteen mahduttamiseksi ja takaseinämää prosessoricoolerin asentamisen helpottamiseksi. Lisäksi etupaneelin asemiin on tehty pari mielenkiintoista modifikaatiota, jotta kone on saatu pidettyä mahdollisimman alkuperäisen näköisenä. Toinen niistä liittyy DVD-asemaan, jonka etupaneelin alanurkkaan on muokattu USB 3.0 ja ääniliitännät.

sdinfloppy

Modifikaatioista huomattavasti hienompi on toteutettu vanhaan 3,5-tuuman diskettiasemaan – se on nimittäin viritetty toimimaan muistikortinlukijana. 1,44 megatavun disketteihin metallisuojuksen alle on muokattu paikka tavalliselle SD-muistikortille ja aseman sisuskaluja on muokattu niin, että se osaa lukea disketin sisään sijoitetun muistikortin. Toisin sanoen muistikortit on naamioitu vanhan disketin näköiseksi ja ratkaisu näyttäisi videon perusteella toimivan ongelmitta.

Myös koneen ohjelmistopuolella on tehty muutoksia, sillä Windows 10 on muokattu näyttämään mahdollisimman paljon Aptivasta alunperin löytyneeltä Windows 95:ltä. Mukaan on löydetty mm. vanhat taustakuvat, näytönsäästäjä sekä vanhoista Windowseista löytynyt Salkku-ominaisuus.

Imgur, This guy turned his old case into a new pc that can read floppies with sd cards in them.

Keskustelu

Silmissä alkaa heti pyöriä Doom kun näkee tuollaisen vanhan IBM kotelon.

Ohhoh…tää on kyllä hienoin modi mikä on 10v sisään vastaan tullut. Hyvin palaa mieleen ajat kun noita räpläsi ja fiksaili. Juurkin IBM:n ValuePoint ja Aptiva vekottimia.

Mahtavuutta kerrakseen, tuli nuoruusajat mieleen. Tuo disketti modi veti hiljaiseksi, nostan hattua. :)

En enää muista malleja mutta joitain IBM:n vaakatasoon tarkoitettuja koneita oli kotona 90-luvulla, toisessa jopa kaksi diskettiasemaa. Niillä sitten pelattiin siskon kanssa Nibblesiä ja Gorillasia. Kyllähän tämmöinen kelpaisi tehdä itsellekin jos vain olisi kykyjä, varsinkin tuo muistikorttiratkaisu herättää ihailua. :D

Näppiksestä tulee vähän risuja – kyllä tuossa pitäisi olla kunnon Model M.

On kyllä hieno pömpeli, 1996 kun pääsin armeijasta ostin samaa merkkiä ja kotelomallia olevan itsekin (taisi maksaa jotain 12 0000 markkaa ), harmi kun en enää muista specsejä, kai se aikansa
"tehomylly" oli. Huomatkaa muuten videolla kaverin pöydälllä oleva tyylikäs Sonyn puhelin, hänellä on tosiaan hyvällä tyylitajulla tuolla hankintoja :D

Voi veljet. Mulla oli tuollainen videossa näytetty liukuovinen malli aikanaan, olisipa tajunnut pitää tallessa ja nikkaroida jotain mukavaa. :)

Ihan hauska mutta aika turha. Kyllä markkinoilta löytyy tänäänkin ihan yhtä rumia ja naurettavia koteloita. Eikä edes CRT näyttöä miehellä. Tuollainen modernin ja vanhan sotkeminen ei oikein toimi.

Täydet pisteet tuosta diskettiasemamodista. Aivan loistava.

Dj. Liha

Näppiksestä tulee vähän risuja – kyllä tuossa pitäisi olla kunnon Model M.

Nope, kumihattuja 90 luvulla oli.

Aptivan pitäisi käyttää model M2:sta tai mahdollisesti lexmarkin M:ää joita on valmistettu vielä 98 vuonna.

Ainakin jokunen tunti on mietitty yksityiskohtia ja modaus on tehty hienosti retrohengessä.:kippis:

Stana! Minulla oli tuollainen, ehkä vanhempi ibarin näppis jonka lainasin joskus jollekin tutulle, enkä saanut ikinä takaisin! :mad:
Hieno modi. :kippis:

Näyttöön harmaata maalia reunoille ja hiiri roskiin niin avot.

Ja hiirimatoksi ehdottomasti joku tyylikäs 90-luvun mainosmatto.

Itselläni oli 10 vuotta käytössä Aptiva 2142-S45, jonka päivitin jo muutaman vuoden ikäisenä; vaihtamalla siihen alkuperäisen 233 MHz PII prosessorin tilalle 333 MHz PII:n. Koko sen 10 vuoden ajan Aptivaa ei tarvinnut keraakaan korjata; niin luotettava se oli.:)
Tähän luxus Aptivaan olisi ollut hankala laittaa uutta rautaa sisälle, koska se oli niin erikoinen. CD-ROM ja korppuasema olivat kaapelin päässä konsolissa, joka oli liitettynä "keskusyksikköön". Konsoli oli monitorin alla.

Mainio luonnehdinta korpulle, "this thing looks like 3d printed save icon".

Todella epäonnistunut "modi". Tuossahan luulee helposti että myös sisuskalut olisivat yhtä vanhoja. Todella noloa käyttää tänä päivänä jotain ikivanhaa 486-aikakauden rautaa..

Näytä kaikki kommentit
Antwerp

Todella epäonnistunut "modi". Tuossahan luulee helposti että myös sisuskalut olisivat yhtä vanhoja.

Sehän ei varmasti ollut tässä ideana…

Muropaketin uusimmat