UUSIMMAT

Viranomaiset haluavat valheelliset arvostelut pois nettikaupoista – Amazon ja Google joutuivat tutkintaan

03.07.2021 18:27 | Muropaketin toimitus

Brittiläiset viranomaiset ovat asettaneet Amazonin ja Googlen tutkinnan alle. Tarkoituksena on selvittää, ovatko yritykset rikkoneet kuluttajansuojalakia.

Kuluttajansuojalain rikkomisepäilyt kumpuavat arveluista, etteivät yritykset olisi tehneet tarpeeksi valheellisten tuotearvioiden kitkemiseksi. Jos yritysjätit todetaan tutkinnassa syylliseksi, ne saattavat joutua maksamaan isot korvaukset. Samalla painetta tulisi myös muiden jättien kuten Facebookin ja Applen niskaan.

– Huolenamme on, että miljoonat online-shoppailijat saattavat joutua harhaanjohdetuiksi lukemalla valheellisia arvosteluja, joiden perusteella he käyttävät rahojaan, brittiläisen kilpailuviranomaisen CMA:n edustaja Andrea Coscelli sanoi.

Coscelli oli huolissaan myös siitä, että epärehelliset kauppiaat saavat etua valheellisista arvosteluista rehellisiin kauppiaisiin nähden.

Kuluttajansuoja-asioihin perehtynyt järjestö Which? teki tutkimuksen aiemmin tänä vuonna, jossa paljastui valheellisia arvosteluita tehtailevia, kukoistavia yrityksiä. Eräs yritys oli tehnyt 62 000 valheellista arvostelua ympäri maailmaa. Yhden arvostelun hinta oli 15 euroa ja 50 arvostelun 720 euroa.