Uusimmat

Vulkan tositoimissa: Ensimmäiset testit Talos Principlellä

21.02.2016 17:10 Petrus Laine

20160221vulkanspock

Khronos julkaisi uuden Vulkan-rajapintansa 1.0-version aiemmin tällä viikolla. Pöly julkaisun ympärillä ei ehtinyt vielä edes laskea, kun Talos Principle -pelin kehittäjä Croteam ilmoitti pelin saaneen päivityksen myötä tuen uudelle rajapinnalle.

Nyt nettiin on putkahtanut myös ensimmäiset testit Talos Principlestä Vulkan-rajapinnalla verrattuna Direct3D 11- ja OpenGL-rajapintoihin. Testituloksia katsellessa on syytä muistaa, että pelin kehittäjä Croteam on kertonut tuen olevan lähinnä proof-of-concept -tason toteutus, jota ei ole optimoitu pelin muiden tuettujen rajapintojen takia, ja vielä toistaiseksi bugisen tuen on tarkoitus vain osoittaa Vulkanin toimivan. Sama pätee sekä AMD:n että NVIDIAn Vulkan-beeta-ajureihin, jotka ovat vielä kaukana yhtiöiden muiden ajureiden tasosta. Croteam itse uskoo, että kehittyvien ajureiden ja pelin puolelta paremmin toteutetun renderöijän myötä Vulkan-suorituskyky tulee ohittamaan Direct3D 11:n myös Talos Principlessä.

20160221vulkan2gb

AnandTechin testit osoittavat saman mielenkiintoisen kehityksen, joka oli ajoittain nähtävissä myös Vulkanin aloituspisteenä toimineella Mantle-rajapinnalla: 2 Gt:n muistilla varustetut näytönohjaimet ovat enemmän tai vähemmän ongelmissa suurempimuistisiin veljiinsä verrattuna. Toistaiseksi ei ole selvää, onko ongelma itse rajapinnoissa vai kehittäjien tottumattomuudesta uusiin rajapintoihin ja niiden ominaisuuksiin. 2 Gt:n muistilla varustettujen näytönohjainten kohdalla Vulkanin suorituskyky oli 1080p-resoluutiolla noin 2,5 – 5 % heikompaa kuin OpenGL:llä.

20160221vulkanhiend

Suorituskykyisemmät näytönohjaimet pääsivät testiin myös muilla sivustoilla. Radeon R9 Fury X:n suorituskyky nousi AnanTechin ja ComputerBasen testeissä resoluutiosta riippuen noin 10 – 85 %, keskimäärin noin 44 %. GeForce GTX 980 Ti sai puolestaan samoilla sivustoilla resoluutiosta riippuen 5 – 45 % lisää suorituskykyä, keskimääräisen parannuksen asettuessa reiluun 25 prosenttiin. Vulkan-suorituskyvyllä on kuitenkin vielä pitkä matka Direct3D 11 -verrattuna. Edellä mainituilla sivustoilla Vulkan-suorituskyky oli sekä R9 Fury X:llä että GTX 980 Ti:llä noin 73 % Direct3D 11 -suorituskyvystä.

Myös GamersNexus on ajanut testit Vulkanilla, mutta näytönohjaimina toimivat Radeon R9 390X ja GeForce GTX 980 Ti, eikä OpenGL-testejä ajettu lainkaan. GamersNexuksella Vulkan rajapinta tarjosi 1080p-resoluutiolla R9 390X:llä noin 33 ja GTX 980 Ti:llä noin 23 % heikompaa suorituskykyä kuin Direct3D 11. 4K UHD -resoluutiolla erot kasvoivat entisestään, ja Vulkanin suorituskyky oli R9 390X:llä noin 39 ja 980 Ti:llä noin 27 % heikompaa kuin Direct3D 11:llä.

Ars Technica puolestaan kiinnostui muista poiketen prosessorisuorituskyvyn vaikutuksesta Vulkaniin. Sivusto ajoi testit Intelin Core i5-5930K -prosessorilla 1080p- ja 1440p-resoluutioilla Radeon R9 290X- ja GeForce GTX 980 Ti -näytönohjaimilla. Toisessa testeistä prosessorissa oli käytössä kaikki kuusi ydintä ja Hyper-threading-tuki päällä, kun toisessa simuloitiin i5-suorituskykyä ottamalla käyttöön vain neljä prosessoriydintä ilman Hyper-threading-teknologiaa. Kenties monelle pettymykseksi, prosessorilla ei ollut testeissä juurikaan merkitystä rajapinnasta riippumatta, vaan erot menivät käytännössä virhemarginaalin piikkiin. Ainut mahdollisesti virhemarginaalin ulkopuolelle sijoittunut tulos oli R9 290X:n neliydin tulos Vulkanilla, joka oli 4 FPS heikompi kuin kuudella ytimellä ja kahdellatoista säikeellä.

Linux-puolella on toistaiseksi päästy testaamaan vain NVIDIAn näytönohjaimia. Phoronixin ajamissa testeissä Vulkan-suorituskyky ei maalaa esille yhtä mairittelevaa kuvaa kuin Windows-puolella. Phoronix ajoi testit GeForce GTX 680-, GTX 960-, GTX 980- ja Titan X -näytönohjaimilla. Vulkan-suorituskyky oli jokaisella heikompi kuin OpenGL:llä eron vaihdellessa GTX 680:n noin 23 % hitaammasta Titan X:n noin 9,5 % hitaampaan.

AnandTech, Quick Look: Vulkan Performance on The Talos Principle

Ars Technica, Vulkan benchmarks: A boost for AMD and Nvidia, but there’s work to be done

ComputerBase, First benchmarks of the new API in Talos Principle (Google Translate)

GamersNexus, Initial Vulkan Benchmark vs. DirectX 11

Phoronix, Early OpenGL vs. Vulkan Linux Benchmarks With Talos Principle

Petrus Laine

Muropaketin uusimmat