Windows 10 Fall Creators Update ladattavissa

19.10.2017 11:20 | Muropaketin toimitus

Windows 10 -käyttöjärjestelmän uusi isompi päivityspaketti, Fall Creators Update, on ladattavissa. Microsoft on keskittynyt uudessa päivityksessä muun muassa lisätyn todellisuuden lasien toimivuuteen.

Päivitys lisää käyttöjärjestelmään Mixed Reality Viewer -sovelluksen, joka mahdollistaa Mixed Reality -lasien ja tietokoneen yhteiskäytön. Ohjelmiston kautta voi esimerkiksi tutkailla tietokoneella luotuja tai sinne tuotuja 3D-mallinnuksia. Keväällä esitelty Paint 3D on päivittynyt ja 3D-malleja voi Fall Creators Updaten jälkeen lisätä Office-ohjelmistopaketin eri tiedostoihin, kuten PowerPoint-esityksiin tai Word-dokumentteihin.

Pelikäyttöön liittyen Microsoft Mixer -striimauspalvelua on yhtiön sanojen mukaan kehitetty niin, että pelilähetyksen aloittaminen sekä pelilähetysten välillä siirtyminen on aiempaa helpompaa. Game Mode -asetustilaa on yhtiön sanojen mukaan kehitetty suuntaan, jossa tietokoneen suoritustehosta suurempi osa on pelien käytössä. Toistaiseksihan Game Mode ei ole näyttänyt erityisen onnistuneelta ominaisuudelta.

Windowsin oma Valokuvat-sovellus saa älypuhelimien kuvahallintasovellusten ominaisuuksia mukailevia päivityksiä. Ohjelmassa voi nyt suoraan lisätä kuviin 3D-efektejä, piirtää niihin, asettaa niiden väliin siirtymiä tai koostaa niistä videoita. Samalla käyttöjärjestelmään on lisätty myös Story Remix -ohjelmisto, joka mahdollistaa yksinkertaisien kollaasien tekemisen videota ja kuvia sekoittamalla.

Helppokäyttöisyysominaisuuksista esitellään päivityksen yhteydessä uutena käyttöjärjestelmän ohjaaminen silmillä. Tämä käyttötapa vaatii sitä varten erityiset lisälaitteet, mutta niiden asentamisen jälkeen käyttöjärjestelmä osaa tulkita käyttäjän silmien liikkeitä niin, että kaikki tyypilliset ohjauskomennot ovat mahdollisia.

Oman Android- tai iOS-älypuhelimen voi nyt linkittää myös Windows 10 -laitteen kanssa. Tämä mahdollistaa verkkoselaussession siirtämisen suoraan puhelimen Edge-sovelluksesta tietokoneelle. Tämä ominaisuus on käytettävissä molemmilla käyttöjärjestelmillä, Android-käyttäjät voivat lisäksi synkronoida puhelimen ilmoitukset näkymään Windowsin toimintakeskuksessa ja hylätä puhelut suoraan työpöydältä.

One Drive -tiedostot ovat suoraan näkyvissä One Driven kansiossa, olivat ne synkronoituina myös paikallisesti tai eivät. Jos avaa tiedoston, jota ei ole ladannut koneelle, synkronoi One Drive oletuksena sen myös paikallisesti.

Tehtävienhallintaan on lisätty suorituskyky-välilehdelle oma osio myös grafiikkapiirin kuormitukselle. Tämän kautta voi seurata grafiikkapiirin kuormitusta ja näytönohjaimen muistin käyttöä. Samalla myös tehtävienhallinnan päänäkymää on uudistettu.

Päivitys sisältää lisäksi paljon muita pieniä uudistuksia ulkoasuun, päivityksiä käyttöjärjestelmän valmiisiin sovelluksiin kuten Edgeen ja Skypeen, sekä uuden oman näppäimistön emoji-hymiöille. Samoin tekoälyassistentti Cortanaa on päivitetty ja yksityisyysasetuksia selkeytetty.