Windows 10:n uusi koontiversio 14328 on pakattu täyteen uudistuksia

25.04.2016 14:17 | Petrus Laine

Windows 10:n päivitetty Käynnistä-valikko

Microsoft julkaisi viime viikon loppupuolella uuden Windows 10 -koontiversion Windows Insider -jäsenille. Koontiversio 14328 jatkaa Windows 10 Anniversary -päivityksen uudistusten tuomista käyttäjien käsiin, ja onkin pakattu poikkeuksellisen täyteen käyttöliittymäpäivityksiä.

Koontiversio 14328 tuo mukanaan Build-konferenssissa esitellyn Windows Ink -ominaisuuden. Windows Ink parantaa käyttöjärjestelmän yleistä tukea stylus-kynille ja niiden ominaisuuksille merkittävästi, jonka lisäksi tuki sen ominaisuuksille on integroitu osaksi useita ohjelmia, kuten Maps, Edge ja Office.

Käynnistä-valikon ilmettä on uusittu pienentämällä virtapainike, linkit asetuksiin ja dokumentteihin, sekä muut vastaavat pelkiksi ikoneiksi. Yläkulmaan ilmaantunut hampurilaispainike laajentaa näkymää kavennettujen linkkien osalta entisen kaltaiseksi. Säästetty tila mahdollistaa kaikkien asennettujen ohjelmien listan integroimisen suoraan Käynnistä-valikon perusnäkymään. Useiten käytetyt ohjelmat on samalla siirretty kaikkien ohjelmien listauksen alkuun.

Windows 10:n Ilmoituskeskus

Ilmoituskeskus on niin ikään kokenut ulkonäköpäivityksen. Sen pikakuvake on siirretty tehtäväpalkin viimeiseksi kellon ja kalenterin jälkeen. Pikakuvake on jatkossa animoitu siten, että käyttäjälle näytetään juuri uuden ilmoituksen tehneen ohjelman ikoni. Itse valikon puolella saman ohjelman useat muistutukset on niputettu jatkossa yhteen, ja sen ylälaitaan on dedikoitu tila Cortanan muistutuksille. Ilmoituskeskuksen pikatoimintoja voi jatkossa vaihtaa haluamikseen.

Windows 10:n UWP-ilmoitukset tehtäväpalkissa

Tehtäväpalkki on sekin kokenut muutaman päivityksen. Tehtäväpalkin kello ja kalenteri -toiminto integroi itseensä tapahtumat Kalenteri-ohjelmasta, jolloin käyttäjän ei tarvitse erikseen avata ohjelmaa nähdäkseen seuraavat tapahtumansa. Kello ja päivämäärä näkyvät jatkossa myös jokaisella näytöllä, mikäli tehtäväpalkki on asetettu useamman näytön tilaan. UWP-ohjelmat voivat jatkossa näyttää myös omia muistutuksiaan tai ilmoituksiaan suoraan tehtäväpalkin kuvakkeissa.

Windows 10:n tuoreessa koontiversiossa on myös lukuisia muita parannuksia muun muassa Cortanaan, Asetuksiin, lukitusruutuun ja User Account Controllin eli UAC:n dialogiin. Voit tutustua kaikkiin muutoksiin Windows Experience -blogissa.