Windows 10:n uusi koontiversio saataville, mukana Bash ja monta muuta uutuutta

07.04.2016 16:00 | Petrus Laine

Windows 10:n Bash-komentotulkki

Microsoft on julkaissut uuden Windows 10 Insider Preview koontiversio 14316:n Fast Ring -päivityssykliin kuuluville. Koontiversio tuo mukanaan lukuisia Build-konferenssissa esitellystä Windows 10 Anniversary -päivityksestä tuttuja ominaisuuksia.

Yksi mielenkiintoisimmista uusista ominaisuuksista koontiversiossa n Windows Subsystem for Linuxin beetaversio. Käytännössä kyse on Ubuntun Bash-komentotulkista, joka pyörii natiivisti Windowsin sisällä. Päästäkseen käsiksi Bash-komentotulkkiin käyttäjän pitää aktivoida Windowsin Developer-tila asetuksista, ja sen jälkeen aktivoida Windowsin ominaisuuslistasta Windows Subsystem for Linuxin beetaversio.

Edge on puolestaan saanut uusia ja päivitettyjä laajennoksia. Uusia laajennoksia ovat ainakin Pinterestin Pin It -painike ja OneNoten Clipper-työkalu. Päivitettyjä laajennoksia ovat puolestaan Reddit Enhancement Suite, hiirieleet ja Microsoftin käännöstyökalu. Edgen vanhempien versioiden laajennokset eivät toimi enää uudessa versiossa, mutta kaikista laajennoksista pitäisi olla saatavilla jo päivitetty versio.

Muita uudistuksia ovat esimerkiksi esiversio Skypen tulevasta UWP-versiosta, paranneltu Action Center, päivitetty lista emoji-hymiöitä, sekä tuki puhelimista tutulle Dark modelle, joka tekee Windowsin käyttöliittymästä kauttaaltaan tummanpuhuvan. Virtuaalityöpöytiä on paranneltu siten, että käyttäjä voi asettaa tietyt ohjelmat näkymään kaikilla virtuaalisilla työpöydillä. Kannettavia ajatellen Microsoft on päivittänyt virransäästötoimintoja. Nyt käyttäjä voi esimerkiksi estää suoraan Windowsin asetuksista joidenkin ohjelmien toiminnan taustalla.

Windowsin työpöytäversion ja mobiiliversion yhteistyötä on niin ikään parannettu monella tapaa. Uusi Connect-sovellus mahdollistaa Continuumin käytön ilman Miracast-adapteria tai Display Dock -telakkaa. Microsoft ei tarkenna onko vaadittu langaton yhteys Bluetooth- vai WiFi-pohjainen. Cortana puolestaan osaa jatkossa ilmoittaa tietokoneella, jos yhteensopivan puhelimen akun varaus lähestyy loppuaan, etsiä puhelimen paikannuspalveluiden avulla sekä asettaa sen soittamaan soittoääntään, ja jakaa erilaisia karttoja eri laitteiden välillä.