Windows 11 rampauttaa AMD-prosessorien suorituskyvyn – peleissä vaikutus jopa 15 prosenttia alakanttiin

07.10.2021 16:19 | Muropaketin toimitus

Olisi varmaankin ollut suoranainen ihme, jos Microsoftin uuden käyttöjärjestelmän julkaisu olisi sujunut täysin ilman ongelmia. Onneksi AMD:n suorittimia koskeva bugi on havaittu jo aikaisessa vaiheessa.

AMD tiedotti, että kaikki heidän Windows 11 -yhteensopivat Ryzen-prosessorit saattavat kärsiä normaalia heikommasta suorituskyvystä joissakin sovelluksissa ja peleissä. Ryzen suorittimien lisäksi ongelma koskee myös datakeskuksiin suunnattuja AMD Epyc -suorittimia sekä joitakin uusia Athlon-suorittimia. AMD:n mukaan suorituskyvyn lasku voi olla sovelluksissa 3-5 prosenttia ja peleissä 10-15 prosenttia.

Vika on onneksi tiedossa, ja tekeillä on sekä ohjelmistopäivitys että Windows-päivitys, jonka pitäisi korjata ongelma. Molempien päivitysten odotetaan tulevan saataville jo tämän kuukauden aikana.

Ongelma juontaa juurensa L3-välimuistiin, jonka latenssi voi bugin vuoksi kasvaa kolminkertaiseksi. Toinen pulma on säikeen ohjaamisessa oikealle ytimelle, joka ei toimi kunnolla vain yhtä tai vähän säikeitä säikeitä käyttävissä sovelluksissa. Säie-ongelma korostuu suorittimissa, joissa on kahdeksan ydintä tai enemmän ja yli 65 watin TDP-arvo.

Asia on tiedostettu niin Microsoftilla ja AMD:llä, joten asiaan on varmasti luvassa parannusta ennemmin tai myöhemmin. Sillä välin AMD:n käyttäjät voivat pelata varman päälle, ja pitäytyä vielä Windows 10 -käyttöjärjestelmässä.