Windows 11 saattaa hidastaa merkittävästi SSD-aseman nopeutta

10.12.2021 07:50 Muropaketin toimitus

Uudet sovellukset ja käyttöjärjestelmät eivät aina toimi julkaisuhetkellä täydellisesti. Näin on käynyt Windows 11 -käyttöjärjestelmänkin tapauksessa.

Heti alkuun käyttöjärjestelmästä löytyi yhteensopivuusongelma AMD Ryzen -suorittimien kanssa. Ongelma ilmeni L3-välimuistin käsittelyn viiveinä ja säikeiden ohjautumisessa vääriin ytimiin. Tämä ongelma on onneksi jo nykyisin korjattu.

Nyt maailmalla on huomattu Windows 11 -käyttöjärjestelmällä olevan ongelmia hyödyntää SSD-asemien täyttä suorituskykyä. Pulma on ilmennyt osalla käyttäjistä ja osassa SSD-asemia.

Ongelma koskee tarkalleen ottaen M.2-paikkaan liitettyjä NVMe SSD -asemia, joiden kirjoitusnopeus saattaa olla Windows 11:ssä huomattavasti normaalia hitaampi. Käyttäjät ovat raportoineet sekä Microsoftin virallisilla sivuilla että Redditissä, että kirjoitusnopeudet ovat olleet pahimmillaan jopa yli puolet hitaampia kuin Windows 10:ssä.

Microsoftin edustaja kertoi, että ongelma on tiedossa ja he tutkivat asiaa. Vastaavanlaisia suorituskykyongelmia ei ole löydetty 2,5 tuuman SATA SSD -asemista eikä M.2-paikkaan liitetyistä SATA-väylää käyttävistä SSD-asemista.