UUSIMMAT

Windows 95 pyörii nyt myös moderneissa selaimissa

01.02.2016 18:21 | Petrus Laine | 16

20160201win95browser

Windows 95 oli ensimmäinen kotikäyttäjille suunnattu Explorer-käyttöliittymällä ja Käynnistä-valikolla varustettu Windows. Sittemmin käyttöjärjestelmä on tullut tutuksi useista projekteista, joissa sitä on yritetty, usein myös varsin onnistuneesti, saada pyörimään alustoilla joille sitä ei missään nimessä ole suunniteltu. Windows 95 on saatu toimimaan muun muassa Android-älykellossa, Nintendo 3DS -käsikonsolissa ja Nokian Symbian-puhelimissa. Nyt joukkoon liittyvät modernit selaimet.

Projektin takana on 19-vuotias Andrea Faulds, joka sai Windows 95:n toimimaan selaimessa Emscriptenin avulla. Faulds kuitenkin muistuttaa, että suurimman osan työstä ovat tehneet ihmiset Emscriptenin, Em-DOSBoxin ja DOSBoxin takana. Windows 95:n pyörittämiseen ei tarvita mitään selainliitännäisiä tai muita vastaavia, vaan kiitos Emscriptenin se pyörii puhtaasti JavaScriptillä. Pyöritettävä Windows 95 itsessään on asennettu DOSBoxiin, jota ajetaan Em-DOSBoxilla, eli DOSBoxin versiolla joka käyttää Emscriptenin emterpreter-tilaa. Valitettavasti emterpreter-tila hidastaa jo valmiiksi hidasta suoritusta, mutta sen kerrotaan olevan välttämätöntä, suora JavaScriptiksi kääntö ei Fauldsin mukaan toimi.

Useiden minuuttien odottelun jälkeen Windows 95 joko käynnistyy, tai suoritus päättyy ”Emulation aborted due to nested emulation timeout” viestiin. Faulds on kertonut tutkivansa tapoja nopeuttaa emulointia ja siten vähentää sen kaatuilua timeoutiin, mutta toistaiseksi ainut mahdollinen apu sille on käyttää Firefox-selainta, joka näyttää toimivan tässä projektissa kilpailevia selaimia paremmin.

Windows 95 in your browser

Hexus, You can now enjoy Windows 95 running in your web browser

Keskustelu

Klikkasin read me-tiedostoa dokumenteista: "This program has performed an illegal operation and will be shut down." ja koko paska kaatu. Täydellinen nostalgia trippi. :D

Q Microsoft asianajajat

3

2

1

Haaste

Sehän jakaa lisensoimattomia kopioita Windows 95 käyttöjärjestelmästä.

Eli kyseisen sivun odotettu elinikä on lyhyt.

Ja koitin muuttaa tarkkuutta ja värimäärää, niin se kaatu siihen :p

Kylläpä se aika lentää, muistan kuin eilisen päivän kun ensimmäiseen Pentium 90 Mhz koneeseen tuon asensin 21.11.1995 :)

Nostalgiamaisesti IEnkin käyttö on kuin miinaharavaa pelaisi sellaisella kokoonpanolla, että koko ruudukossa on vain 1 turvallinen kohta ja muut on pelkkää (kaatumis)miinaa.

Hyvin ainakin itsellä toimi.

Kaatuihan se sitten kuitenkin /con/con:illa, kuten aina ennenkin.

simok1

Kylläpä se aika lentää, muistan kuin eilisen päivän kun ensimmäiseen Pentium 90 Mhz koneeseen tuon asensin 21.11.1995 :)

Itsellä meni 1996 alkupuolelle. Pentium 90 MHz koneeseen se meni. Oli tarkoitettu toimistokoneeksi, joten emolla ei ollut välimuistia prossulle (paikka löytyi) mutta 16 Mt keskusmuistia ja 2Mt näyttiksen muistia. Siitä se lähti. Doomit pyöri loistavasti.
95 toimi ongelmitta, ihmettelin miksi siitä valitetaan.

"Are you *sure* you understand the legal ramifications and are willing to proceed? You may be violating copyright law. By proceeding, you do so AT YOUR OWN RISK."

The number of fucks given is about infinite.

Mulla sentään oli jopa 166MHz MMX-Pentium 32 megalla muistia ekana Win95-koneena. Päivitin myöhemmin 98SE:hen ja muistin 48 megaan. :comp:

Requim

95 toimi ongelmitta, ihmettelin miksi siitä valitetaan.

Siksi koska se oli ihan sekava. Käynnistävalikko oli alkuun vähän hämmentävä sekoitus pikakuvakkeita vähän eri paikkaan ripoteltuna. Windows 3.1 työpöytä kuvakerykelmineen tuntui niinpaljon selkeämmältä ratkaisulta. Miksi näitä käyttöliittymä juttuja pitää vaihtaa?

66Mhz kellotaajuudella tikittävällä 486:lla ja 8Mb:n keskusmuistilla Windows 95:n käyttökokemuskaan ei varsinaisesti kovin sulava ollut.

kk80

Miksi näitä käyttöliittymä juttuja pitää vaihtaa?

Koska muuten käyttäisimme edelleen komentokehoitetta. Tai reikäkortteja. Tai…

Spoiler
kk80

66Mhz kellotaajuudella tikittävällä 486:lla ja 8Mb:n keskusmuistilla Windows 95:n käyttökokemuskaan ei varsinaisesti kovin sulava ollut.

Aika jökki se W95 oli P90-koneellakin missä oli alkuun 8Mb muistia, puolen vuoden jälkeen ostin 16 Mb lisää ja alkoi toimimaan hyvin (24Mb yhteensä).

Win95 tuntu aikanaan epävakaalta ja tuli se kirottua silloin. Mutta siihen temppuiluun löytyi lopulta syy.
Joka oli 850megan maxtorin kovalevy.
Muuten win95 toimi ihan ok amd 486dx4 120mhz koneella missä 16megaa muistia.

Köyhänä poikana tuli asennettua Windows 95 ICL MikroMikko 486SX/25MHz 4Megan muistilla, ei sen käytöstä mitään tullut, joten Win3.11 sai mennä takaisin. Myöhemmin sitten uudessa koneessa Windows 95 tuli tutuksi, olihan se melkoista kaatuilua sillä kunnolla nörtteillä, mutta kunha pelit sai käyntiin niin hyvin toimi.

Meillä on edelleen töissä tietyissä koneissa Windows 98 ja helposti sillä tulee uptimea vuosi tai pari. Toki tämän selitys on että koneella ajetaan vain yhtä tai kahta ohjelmaa, siinä ei itse Windows paljoa tee töitä.

pitsa

Meillä on edelleen töissä tietyissä koneissa Windows 98 ja helposti sillä tulee uptimea vuosi tai pari. Toki tämän selitys on että koneella ajetaan vain yhtä tai kahta ohjelmaa, siinä ei itse Windows paljoa tee töitä.

Meillä myös töissä jostain löytyy Win98 tai se, joka on päällä 24/7ympäri vuoden. Aika hyvin toimii joskus joutuu restarttaamaan. Kerran vuodessa tai jotain vastaavaa.
Win95:stäkin taisi olla parempi editio eli OSR2, muistaakseni vakaampi.

Muropaketin uusimmat