Uusimmat

Windows Copilot -ominaisuudet toimivat jatkossa ilman NPU-piiriäkin

Kuva: © Microsoft

03.06.2024 20:05 Muropaketin toimitus

Windows Copilot on Microsoftin kehittämä tekoälyavustaja, josta on kaavailtu vetonaulaa tuleviin Windows-tietokoneisiin. Se hyödyntää toiminnassaan tekoälylaskentaan soveltuvaa NPU-piiriä, joita on totuttu näkemään yhä useammissa Intelin ja AMD:n suorittimissa.

Microsoft liitti Copilotin vahvasti Qualcommin Snapdragon X Elite -suorittimilla varustettuihin kannettaviin tietokoneisiin. Tämä oli pitkälti markkinointitempaus, sillä Microsoft haluaa ARM-tyyppisten suorittimien saavan suosiota Windows-alustalla kilpaillakseen paremmalla menestyksellä Applen ekosysteemiä vastaan.

Monet ihmettelivät, eikö Copilot voisi toimia ihan yhtä hyvin esimerkiksi näytönohjainten tarjoamalla kiihdytyksellä ilman vaadittavaa NPU-piiriä. Microsoft onkin sallimassa myös tällaisen reitin Copilotin käyttöön.

Nvidia kertoi Computex-tapahtumassa, että se tekee parhaillaan yhteistyötä Microsoftin kanssa, jotta Copilot saamaan toimimaan myös näytönohjainten tarjoamalla laskentateholla. Copilot tulisi saamaan tällaisen tuen vielä tänä vuonna.

Luvassa on GeForce RTX 40 -sarjan näytönohjaimilla varustettuja kannettavia tietokoneita, joita markkinoitaneen Copilot-tuella. Lisäksi Nvidia on leiponut markkinointitarkoituksiin RTX AI laptop -termin.

Copilotin on järkevää tukeutua näytönohjainten laskentakykyyn. Ne ovat jo nyt valtavasti tehokkaampia tekoälylaskennassa kuin uusimmatkin NPU-piirit. Esimerkiksi jo lähtötason mobiilinäytönohjain GeForce RTX 4050 tarjoaa 200 TOPSin laskentatehon, kun Snapdragon X Eliten NPU-piiri kykenee 45 TOPSiin. Nvidian erillisnäytönohjain GeForce RTX 4090 tarjoaa 1300 TOPSia.