Xbox 360 -vesijäähdytystä

04.01.2006 00:00 |

Vesi ei jäähdytysmuotona ole enää uusi tuttavuus, sillä tietokoneita varta vasten valmistettuja tuotteita on ollut saatavilla jo useita vuosia. Sen sijaan Xbox 360:n jäähdyttäminen vedellä on uutta ja tarinoita eri ratkaisuista löytyy kahdelta eri sivustolta. Ensimmäisenä asiasta ilmoitti CoolIT Systems -niminen yritys, joka lehdistötiedotteen perusteella aikoo esitellä tammikuun 4. – 8. päivä järjestettävässä CES-tapahtumassa vesijäähdytetyn Xbox 360 -pelikonsolin.

CoolIT Systemsin prototyyppiasteella oleva Xbox 360 -vesijäähdytyslaitteisto perustuu yrityksen MTEC-tekniikkaan, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että prosessorin ja grafiikkapiirin lämmittämä neste jäähdytetään peltiereillä. Erikoisena piirteenä laitteistossa ei ole minkäänlaista jäähdytintä. Laitteistosta on esillä kuvia Hexuksen uutisessa ja kuvien perusteella CoolIT Systemsillä on vielä paljon kehitettävää ennen kuin laitetta voisi kuvitella saapuvan myyntiin asti. Siron Xbox 360:n viereen on isketty metallinhohtosininen tuulettimellinen laatikko, joka on erittäin silmään pistävän näköinen.

HardOCP on niin ikään tehnyt vesijäähdytystestejä Xbox 360:lla ja julkaissut operaatiosta mielenkiintoisen artikkelin. Artikkelin alussa opastetaan, miten Xbox 360:n saa purettua, mitä osia vesijäähdytyksen toteuttamiseksi vaaditaan ja miten nämä asennetaan paikoilleen. Luonnollisesti tässä kohtaa on syytä pitää mielessä, että Xbox 360:n avaaminen raukaisee samalla laitteen takuun. Artikkelin lopussa opastetaan erillinen jäähdytyskotelon rakentamista, joka CoolIT Systemsin ratkaisuun nähden on paremmin tyyliin soveltuva, mutta silti epäkäytännöllisen näköinen.

Tunnin Quake 4 -pelisession jälkeen emolevyn alapuolen lämpötila oli HardOCP:n mittauksien mukaan vakioilmajäähdytyksellä 66 astetta ja vesijäähdytyksellä lämpötila oli saatu painettua reiluun 38 asteeseen.

CoolT Systems

Eworldwire, Lehdistötiedote

Hexus, Xbox 360 liquid cooling

HardOCP, Water Cooled Xbox 360

Muropaketin uusimmat