Uusimmat

Yhdysvaltain armeija saattaa sittenkin ottaa HoloLens-teknologian käyttöön – ensimmäinen toimitus sovittu

11.09.2022 19:50 Muropaketin toimitus

Jossain vaiheessa vaikutti, että AR-teknologiaa hyödyntävä projekti Microsoftin ja Yhdysvaltain armeijan välillä epäonnistuu. Nyt pitkään hierottu sopimus näyttää nytkähtäneen eteenpäin.

Yhdysvaltain armeija on sopinut Microsoftin kanssa ensimmäisestä HoloLens-teknologiaan pohjautuvasta AR-suojalasien toimituksesta. Alustavat testit ovat osoittautuneet onnistuneiksi, ja armeija on hyväksynyt ne käyttöönsä ainakin ensimmäisen toimituksen osalta.

Microsoftin sopimus armeijan kanssa on toteutuessaan peräti 22 miljardin euron arvoinen. Ensimmäisessä toimituksessa armeija saa käyttöönsä 5000 AR-suojalasia, ja jatkossa niitä on ainakin tarkoitus toimittaa 121 000 lisää.

Armeijan mukaan uusi Integrated Visual Augmentation System (IVAS) -järjestelmä tuo sotilaiden käyttöön korkearesoluutioisen yö- ja lämpönäön. Lisäksi sotilaiden näkökenttään piirtyy heads up -näyttö. HoloLens-tyyppisillä, armeijakäyttöön suunnitelluilla laseilla sotilaat saavat käyttöön AR:n eli lisätyn todellisuuden.

Microsoft Azure -pilvipalveluiden avittamana laseilla voi hyödyntää paitsi lisättyä todellisuutta niin myös koneoppimista. Näitä ominaisuuksia voi käyttää esimerkiksi lisätyn todellisuuden harjoitusympäristöjen luomisessa.

Armeija tekee vielä lopulliset testit, joiden perusteella se päättää, jatkaako se AR-suojalasien tilaamista Microsoftilta. Kongressin täytyy myös hyväksyä hankkeen rahoitus armeijan raportin jälkeen.

HoloLens 2 -älylasit ovat saatavilla kuluttajille, ja niiden hinta on noin 3350 euroa. Alla esittelyvideo armeijan laseista.