Uusimmat

Yritys toi mullistavan tuotteen saksalaisille messuille vuonna 2000 – siihen päättyi hankalien tallennusvälineiden aikakausi

26.12.2022 09:15 Muropaketin toimitus

Datan ja tiedon kuljettaminen mukana ei ole nykyisin ongelma eikä mikään. Se kuitenkin helpottui huomattavasti vasta vuonna 2000.

Vuonna 2000 tuntematon singaporelainen yritys alkoi myydä käänteentekevää tuotetta. Se tulisi helpottamaan tiedon kulkemista mukana, ja se on kohtuullisen voimissaan vielä tänä päivänäkin.

Trek 2000 esitteli saksalaisilla messuilla niinkin yksinkertaiselta kuulostavan tuotteen kuin USB-muistitikun. IEEE Spectrumin mukaan sellaista ei oltu aiemmin tuotu ainakaan suuren yleisön tietoisuuteen.

Muistitikulle mahtui dataa kahdeksan megatavun verran, ja se ei tarvinnut ulkoista virtalähdettä. Se sai kaiken tarvittavan energiansa suoraan USB-liitännän kautta.

USB-muistitikusta tuli välittömästi hitti, ja tilauksia sateli tuntien sisään satoja. Trek 2000 listautui pörssiin myöhemmin samana vuonna, ja neljässä kuukaudessa se valmisti ja myi yli 100 000 muistitikkua.

Ennen muistitikun keksimistä datan ja tiedon siirto taskussa oli huomattavasti hankalampaa. Käytössä oli esimerkiksi Zip-asemat ja niiden levykkeet, kiintolevytelakat, CD-R-levyt ja jopa korput.

Pioneerimaisesta työstään huolimatta Trek 2000 -yritystä tai sen toimitusjohtajaa Henn Tania ei juurikaan tunneta nykyisin. Yksi syy voi olla, että keksinnön alkuperästä tuli kiistanalainen. Tan ei myöskään ole flash-muistin keksijä, vaan sen keksi Toshiballa työskennellyt insinööri Fujio Masuoka vuonna 1980.

Vuonna 1999 israelilainen M-Systems niin ikään haki patenttia, jota kuvailtiin USB-väylässä toimivaksi PC:n flash-levyksi. Myöhemmin M-Systemsin tekniikan lisensoi IBM, joka myi DiskOnKey-tuotettaan Yhdysvalloissa. Myös Malesiassa ja Kiinassa on ollut tahoja, jotka ovat väittäneet keksineensä USB-muistin ensimmäisenä.

IEEE Spectrum katsoo Trek 2000:n ansioksi kuitenkin USB:n ja flash-muistin, ohjaimen ja käyttökelpoisen laiteohjelmiston yhdistämisen, jonka jälkeen yritys yhdisti kaiken tämän tekniikan kuluttajaystävälliseen muotoon USB-muistitikuksi.