Uusimmat

Loppuyhteenveto

28.11.2011 18:36 Muropaketin toimitus

SSD-asemat tekevät kovaa vauhtia tuloaan myös peruskuluttajien tietokoneisiin ja arvioiden mukaan yhden gigatavun NAND-flash-muistimäärän hinta laskee ensi vuoden loppupuoliskolla yhteen dollariin. Hintojen alenemista pönkittävät uudet kehittyneet valmistusprosessit sekä SSD-asemien yleistyminen. Nykyisin 60 gigatavun SSD-asemasta joutuu maksamaan halvimmillaan noin 80 euroa ja suorituskykyisen aseman saa itselleen reilulla 100 eurolla, kun taas 120 gigatavun asemien hinnat ovat asettuneet halvimmillaan 140 euroon. 60 gigatavuun mahtuu hyvin käyttöjärjestelmä ja muutama peli, mutta kapasiteetti tulee nopeasti vastaan ja nykyisin, kun pelien asennuskoot voivat olla jopa yli 10 gigatavua, alle 60 gigatavun asemat kannattaa suosiolla jättää väliin. SSD-asemat eivät korkean hintansa takia sovellu käytännössä tiedostojen varastointiin, joten SSD-aseman rinnalle kannattaa hankkia suurikapasiteetillinen kiintolevy.

SSD-asemat ovat muutamassa vuodessa kehittyneet paljon ja suorituskyky on noussut uudelle tasolle. Muropaketin mittauksissa oli selvästi havaittavissa, miten Serial ATA 3 Gb/s -liitännälliset SSD-asemat jäivät joukon hännille, kun taas Serial ATA 6 Gb/s -SSD-asemat kiilasivat listan kärkeen. Näiden asemien kesken sijoitukset vaihtelivat paljon testiohjelmasta riippuen, mutta eniten kärjessä viihtyi Corsair Force GT, mutta myös Samsung 830 pärjäsi erittäin hyvin. Kiintolevyyn verrattuna kaikki SSD-asemat pärjäsivät selvästi paremmin. Serial ATA 6 Gb/s -ohjaimilla ei havaittu maata mullistavia eroja, mutta ainakin Crosshair V Formula -emolevyn tapauksessa SSD-asemat on suotavaa asentaa AMD:n SB950-southbridgeen integroidun ohjaimen jatkoksi. Viimeisessä testissä tutkittiin, mikä vaikutus suorituskykyyn on SSD-aseman tyhjällä tilalla ja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta erot olivat pienet.

Corsair Force GT pärjäsi Muropaketin testeissä keskimääräisesti parhaiten ja 240 gigatavun testatulla mallilla on hintaa suolaisesti 400 euroa, mutta 120 gigatavun mallin saa Suomesta noin 190 eurolla. Corsairin asemien firmwaren päivittäminen onnistuu Windowsista omalla ohjelmalla, joka ei kuitenkaan käsitä muita toiminnallisuuksia.

Crucial M4 pärjäsi suorituskykymittauksissa vaihtelevasti ja oli osassa testejä joukon kärjessä, mutta toisaalta joissain testeissä sen suorituskyky tipahti reilusti. 64 gigatavun asemalla on hintaa 100 euroa ja 128 gigatavun aseman saa itselleen 180 eurolla. M4:n osalta on syytä huolehtia ennen käyttöjärjestelmän asentamista, että siihen on päivitetty uusin firmware, sillä vanhemmilla 0001- ja 0002-firmwareilla suorituskyky on huomattavasti heikompi. Crucial oli joukon ainoa valmistaja, joka ei tarjonnut minkäänlaista Windowsissa toimivaa ohjelmaa SSD-asemilleen.

Intel on iso tekijä SSD-markkinoilla ja sen 510-tuoteperheen asema asettui Muropaketin testeissä Serial ATA 6 Gb/s -asemien keskikastiin. 250 gigatavun testatulla asemalla on hintaa peräti 520 euroa ja 120 gigatavun mallillakin 260 euroa, joten asemat ovat selvästi kilpailijoita hinnakkaampia. Aseman mukana toimitetaan kattavat oheismateriaalit ja tarjolla on monipuolinen Windows-pohjainen SSD Toolbox -ohjelma.

OCZ Vertex 2 oli käsiteltävistä asemista ainoa Serial ATA 3 Gb/s -nopeutta tukeva ja se näkyi samalla suoraan suorituskyvyssä. 60 gigatavun asemalla on hintaa 110 euroa ja 120 gigatavun asemalla 160 euroa, joten katseet kannattaa suosiolla kohdistaa Serial ATA 6 Gb/s -asemiin, koska hinnassa ei ole eroa. Vertex 2:ta on saatavilla 34 ja 25 nanometrin valmistusprosessilla valmistetuilla muistipiireillä, eikä tiedossa ole päivänselvää varmuutta siitä, kumman aseman ostohetkellä saa. OCZ:n Vertex 3 on Serial ATA 6 Gb/s -asema ja se sijoittui suorituskykymittauksissa keskikastiin. Hyvillä oheismateriaaleilla varustettu asema kustantaa 120 gigatavun mallin osalta 200 euroa. OCZ:n SSD-asemille on saatavilla askeettisen ulkoasun omaava ohjelma, jolla onnistuu muun muassa firmwaren päivittäminen.

Samsung 830 pärjäsi suorituskykymittauksissa hyvin ja testatulla 256 gigatavun asemalla on hintaa 350 euroa, mutta 128 gigatavun aseman saa 180 eurolla, joten hinta on kilpailukykyinen. Muropaketin testiin saapuneen aseman mukana ei toimitettu oheismateriaaleja, mutta internetsivuilta löytyvien tietojen mukaan kylkiäisenä tulee reilunpuoleinen valikoima oheistavaroita. Intelin tavoin Samsung on panostanut paljon Windowsissa toimivaan Magician-nimiseen ohjelmaan, joka käsittää monipuoliset ominaisuudet.

Sisältö

  1. Uudet SSD-asemat - talvi 2011
  2. Corsair Force GT (240 Gt)
  3. Crucial M4 (64 Gt)
  4. Intel 510 (250 Gt)
  5. OCZ Vertex 2 (60 Gt)
  6. OCZ Vertex 3 (120 Gt)
  7. Samsung 830 (256 Gt)
  8. Testikokoonpano & mittaukset
  9. Loppuyhteenveto