Vaihtoehtoja HTPC-käyttöön: Intel Haswell-NUC & Asustor NAS

23.01.2014 22:03

Nykypäivänä markkinoilla on tarjolla monia erilaisia vaihtoehtoja olohuoneeseen HTPC-käyttöön. Tutustuimme Muropaketissa pari vuotta sitten AMD:n ensimmäiseen Llano-koodinimelliseen APU-piiriin, jonka valjastimme XBMC Media Centerin kanssa kotiteatterikäyttöön. Reilu vuosi sitten perehdyimme puolestaan Intelin houkuttelevaan Next Unit of Computing -konseptiin eli pieneen 10 x 10 cm kokoiseen PC-runkoon.

Nyt vuorossa on katsaus Intelin uusimpaan Haswell-arkkitehtuuriin perustuvaan D54250WYK-malliseen NUC-runkoon, jonka toimivuutta ja ominaisuuksia esitellään monenlaisessa käytössä. Vertailukohtana on edellisen sukupolven Ivy Bridge -prosessoriytimeen perustuva NUC Kit DC53427HYE.

Villinä korttina otimme rinnalle katsastettavaksi Asustorin kotikäyttöön suunnatun AS-302T-mallisen NAS-palvelimen, josta löytyy ulostulot kuvalle ja äänelle. Network-attached storage on tallennusjärjestelmä, joka jakaa tiedostoja verkossa yhteiskäyttöön. Palvelin on kytketty suoraan tietoverkkoon, eikä tietokoneeseen kuten perinteiset kiintolevyt. Asustorin kotikäyttöön suunnattu kahden levyn verkkopalvelin sisältää kattavat HTPC-toiminnot, jotka nostavat mainospuheiden mukaan laitteen käyttöarvon aivan toiselle tasolle.

Intelin Haswell-NUC-runko on hinnoiteltu Muropaketin Hintavertailun mukaan Suomessa alkaen 340 euroa ja Asustorin AS-302T-mallinen NAS-palvelin alkaen 300 euroa. Jotta laitteet saadaan toimintakuntoon, Intelin NUC-runkoon pitää hankkia ainakin DDR3L-muistia ja SSD-asema, kun taas Asustorin NAS-palvelin kaipaa sisuksiinsa kiintolevyjä.

Tutustumme artikkelissa molempien laitteiden ominaisuuksiin ja potentiaaliin HTPC-käytössä. Lisäksi ajoimme suorituskyky-, tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset Haswell-NUC:lla, jolle vertailukohtina on käytössä sopivilta osin sekä joulukuun Ultrabook-testistä tutut Haswell-mobiiliprosessorit, että kesällä testattu Haswell-työpöytäprosessori Core i5-4670K.

Sisältö

  1. Vaihtoehtoja HTPC-käyttöön: Intel Haswell-NUC & Asustor NAS
  2. Intel NUC Kit D54250WYK
  3. Asustor AS-302T
  4. Kokemukset HTPC-käytössä
  5. Suorituskykymittaukset
  6. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  7. Loppuyhteenveto