Uusimmat

Asustor AS-302T

23.01.2014 22:03 Muropaketin toimitus

AS-302T sijoittuu Asustorin NAS-valikoimassa hieman keskitasoa parempaan sarjaan. Levypaikkoja löytyy kaksi kappaletta ja suorituskyvystä vastaa Intelin kaksiytiminen 1,6 GHz:n Atom-järjestelmäpiiri ja yksi gigatavu DDR3-muistia. Muropaketin Hintavertailun mukaan AS-302T:n hinta Suomessa on alkaen noin 300 euroa. Hinta ei sisällä massamuisteja, vaan ne on ostettava erikseen.

Asustor, AS-302T -tuotesivu

Asustorin NAS-mallistosta löytyy myös kalliimpi kutossarja, joka tarjoaa muun muassa suorituskykyisemmän prosessorin ja joitakin lisäliitäntöjä sekä toiminnallisuuksia halvempiin mallisarjoihin nähden. Kakkossarjan NAS-purkit puolestaan ovat tehottomampia ja vain aavistuksen verran halvempia versioita kolmossarjasta ilman muita mainittavia heikkouksia kolmossarjaan nähden.

AS-302T toimitetaan käytännöllisessä mutta karussa pahvilaatikossa, johon liimattu tarra kertoo laitteen tärkeimmät tekniset ominaisuudet ja pakkauksen sisällön. Itse NAS-purkin lisäksi pakkauksen sisältä paljastuu 60 watin virtalähde, ohjelmisto-CD, RJ-45-kaapeli ja kiintolevykelkkojen ruuvit. Sisältö on karu, mutta toimiva. Hieman reilun 20 euron lisähinnasta mukaan voi ostaa HTPC-käyttöä helpottavan kaukosäätimen.

NAS-käytössä muita varusteita ei massamuistien lisäksi tarvita, mutta HTPC-käytössä langaton näppäimistö ja hiiri helpottavat käyttöä.

Verkkolevypalvelin on kooltaan kompakti ja sen ulkomitat ovat 164 x 108 x 230 millimetriä ja paino vain 1,87 kiloa ilman massamuisteja. Mustan muovisen etulevyn takaa löytyy ruskehtavan harmaaksi maalattu alumiininen kuoripelti, joka on ruuvattu kiinni teräsrungon päälle.

NAS-purkin toimintaa voi fyysisesti seurata etupaneelin kirkkaista LED-valoista, joiden kirkkauden voi onneksi säätää portaattomasti webbikäyttöliittymän kautta. Valojen lisäksi koneen varustukseen kuuluu äänekäs piipperi, joka elämöi koneen käynnistyksen, sammutuksen ja vikatilanteiden yhteydessä. Piipperin lisäksi myös takapaneeliin piilotetun reset-nappulan voi kytkeä pois päältä pysyvästi. Etupaneelista löytyvään USB 3.0 -liittimeen voi kytkeä esimerkiksi ulkoisen kiintolevyn.

Takapaneelin liitinvalikoimasta löytyvät RJ-45-verkkoliitännän lisäksi kaksi USB 2.0 -liitintä, yksi USB 3.0 -liitin, HDMI-liitin ja 3,5 mm:n ääniliitin. Verkkoliitäntä on gigabittinen ja ohjaimena toimii Realtekin RTL8211E -verkkopiiri. NAS-käyttöä ajatellen eSATA-liitäntä voisi olla käytännöllinen lisä.

HTPC-käytössä HDMI-liitintä voidaan pitää perustasona josta sekä ääni, että kuva saadaan sopivaa laitteistoa käyttämällä ulos. AS-302T:ssä on lisäksi analoginen 3,5 millimetrin ääniliitäntä kuulokkeita tai ulkoista äänentoistoa varten. Monikanavaäänien suoraa ulostuloa varten miellyttävä lisä olisi ollut S/PDIF- tai optinen liitäntä, joita Asustorista ei kuitenkaan löydy. Sen sijaan AS-302T:n Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä vaikutti tunnistavan ulkoisen USB-äänikortin, jonka avulla erilaisten äänilisäliitäntöjen järjestäminen onnistuu tarvittaessa.

HDMI-liitäntä voi yllättää, sillä AS-302T tukee vain 1080p-resoluutiota. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikään muu resoluutio ei yksinkertaisesti toimi ja esimerkiksi vanhemman 720p-videotykin liittäminen laitteeseen ei yleensä onnistu. Mikäli AS-302T ei tunnista näyttöä tai näyttö ei tue ääniliitäntää, eivät myöskään ääniulostulot mene päälle. Koska Asustorin kutossarjan NAS-purkit tukevat resoluution säätöä, yritettiin resoluution säätämistä laitteen omien työkalujen lisäksi myös SSH-yhteyden läpi. Videotykkiin saatiin lopulta kuva 1080i-tilassa, joskin ilo jäi vähäiseksi sillä äänilähtöä ei onnistuttu puukottamaan kuvan kanssa yhtä aikaa päälle.

Asustorin verkkosivujen kautta on mahdollista liittyä Beta-ohjelmaan, jonka kautta voi ladata käyttöjärjestelmästä uusimmat beetapäivitykset. Tuorein ADM 2.1 beta tukee resoluution säätöä (720p/1080p), Bluetooth-laitteita, USB-väylään liitettäviä äänikortteja ja tuo mukanaan tukun uusia ohjelmia. Beta-käyttöjärjestelmän resoluutiosäätöä ei saatu toimimaan videotykkikokoonpanolla laisinkaan ja äänet saatiin käyttöön vain ulkoisella äänikortilla. Asustorin mukaan resoluution ja äänilähdön ongelmat ovat peräisin Intelin ajureista, joten on mahdollista, että tilanne paranee uusien ajureiden myötä.

Massamuistien osalta tilanne on harvinaisen yksinkertainen. Levykelkkoihin käyvät 3,5- ja 2,5-tuuman SATA II -levyt, jotka kiinnitetään paikoilleen ruuveilla. Asustorin tuotesivujen mukaan levyjen maksimikoko on 4 teratavua ja niinpä Muropaketin testissä laitetta testattiin kahdella Seagaten NAS HDD 4000 GB -levyllä. Vastaavaan työpöytäkäyttöön tarkoitettuun versioon verrattuna NAS-levy on jonkin verran arvokkaampi. Lisäarvoa antaa kahden vuoden takuun sijasta kolmen vuoden takuu, valmistajan ilmoittama kolminkertainen käyttötuntimäärä ja sertifiointi 24/7-käytölle. Huonoiksi puoliksi on puolestaan mainittava työpöytälevyjä huomattavasti heikompi hakuaika. Oletuksena tiedostojärjestelmä sisäisillä levyillä on EXT4, ulkoinen levy voi olla formatoitu muotoihin FAT32, NTFS, EXT3, EXT4 tai HFS+.

AS-302T tukee RAID-tasoja 0 ja 1. Valitettavasti testilevyistä toinen oli kärsinyt kuljetuksessa ja suuntaa antavia RAID-testejä ei saatu ajettua. Oletettavaa kuitenkin on, että näin tehokkaalla prosessorilla varustettu laite selviää RAID:n tuomasta lisärasituksesta mukisematta. Useimmiten nopeuden suhteen pullonkaulaksi tulee joka tapauksessa verkkoyhteys tai levyjen hakuaika. Tarvittaessa verkkoyhteyden saa viritettyä myös langattomasti USB-liitännäisellä WiFi-tikulla.

Intel Atom CE5335 -järjestelmäpiiri on 32 nanometrin viivanleveydellä valmistettu 1,6 gigahertsin versio erityisesti NAS-käyttöön suunnitelluista CE5300-sarjan prosessoreista. 32-bittisten ytimien ominaisuuksiin kuuluu muun muassa DDR3-tuki ja HDMI-ulostulo. 3D-grafiikkaominaisuuksista vastaa PowerVR SGX545 -grafiikkaohjain. Kaksiytiminen prosessori tukee myös Hyperthreading-teknologiaa, joten se kykenee käsittelemään yhtäaikaisesti neljää säiettä.

Piirilevylle suoraan juotetun järjestelmäpiirin kaveriksi on lisätty yksi gigatavu Samsungin valmistamaa DDR3-muistia. Prosessoritehon riittävyyden HTCP-käytössä varmistaa ohjelmallinen priorisointi, joka varaa mediasoittimille tietyn määrän muistia ja prosessoriaikaa. Priorisointi on oletuksena pois käytöstä, jos laitetta ei käytetä mediatoistimena, vaan tavallisena verkkopalvelimena.

Prosessorin jäähdytys on passiivinen, mutta itse kotelon kyljestä löytyy automaattisesti prosessorin lämpötilan mukaan säätyvä 70 millimetrin tuuletin. Normaalikäytössä prosessorin lämpötila pysytteli varsin korkeana noin 70 Celsius-astetta, mutta tuulettimen käyntinopeus hyvin alhaisena alle tuhannessa kierroksessa minuutissa. AS-302T:n käyntiääni koostui pääasiassa massamuistien pitämästä hurinasta, joka oli normaaliolosuhteissa alle 30 desibeliä. Tehonkulutus normaalikäytössä pyöri 20-30 watin välillä, kun laitteen molemmat levykelkat oli miehitetty vanhan liiton vinhasti pyörivillä magnetoiduilla kiekoilla.

Emolevyn oikeassa reunassa olevaan PCI Express -liittimeen tulee kiinni SATA-levyohjain. Mitään erityisen yllättävää tai oleellista kotelon sisältä tai emolevyltä ei paljastu. Kuten normaaleissakin työpöytäkoneissa AS-302T:n käyttöjärjestelmä asennetaan ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä massamuistille.

Kotelorakenne on vahvasta sinkitystä pellistä valmistettu. Testien aikana ei saatu kuulumaan mitään häiritsevää rapinaa tai resonointiääntä.

 

Käyttö ja ohjelmisto

Etäkäyttöä varten on asennettava Asustor Control Center, jonka tehtävänä on löytää NAS-purkki verkosta ja ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä johdattaa käyttäjä läpi käyttöjärjestelmän asennuksen ja perusasetusten luonnin. Käyttöönoton jälkeen NAS-purkin pääkäyttö tapahtuu webbiliittymän kautta, jonka Control Center avaa oletusselaimeen.

Asustorin konfiguroima Linuxiin perustuva ADM 2.0 -käyttöjärjestelmä koostuu kuvakkein esitetyistä hallintaohjelmista, joilla muokataan laitteen perusasetusten lisäksi lukuisia erikseen asennettavia ohjelmia. Käyttöliittymä tukee moniajoa, joten esimerkiksi Online Help voi olla auki yhtä aikaa toisen ohjelman kanssa.

NAS-purkkia ja sen ominaisuuksia säädettäessä tärkein työkalu on aluksi Asustorin oma App Central, josta uusia ohjelmia voi ladata ja vanhoja päivittää. HTPC-käyttöä ajatellen mitään ennalta ladattuja ohjelmia ei ole suoraan käytössä ja näytölle saa kuvan ilmestymään vasta, kun esimerkiksi multimediasoitin XBMC on ladattu. 600-sarjan laitteisiin Asustorin kaupasta löytyy myös multimediasoitin Boxee, mutta halpamalleihin sitä ei pysty lataamaan laisinkaan.

Monipuolisempaa HTPC-käyttöä ajatellen ohjelmavalikoimasta löytyy ohjelma nimeltä Asustor Portal, joka nimensä mukaisesti tekee näytölle aloitusportaalin. Tästä portaalista pääsee suoraan laitteen käyttöliittymään, Chrome-selaimeen, Youtubeen ja multimediasoittimeen. Selainkäytössä näppäimistö ja hiiri ovat hyödyllinen apuväline, mutta pelkässä multimediasoitinkäytössä pärjää maan mainiosti erillisellä kaukosäätimellä tai hyvin toimivalla Remote Control -ohjelmalla, joka ladataan älypuhelimeen. Ohjelmisto ottaa langattoman yhteyden NAS-purkkiin ja tarpeelliset napit ja toiminnot ilmestyvät puhelimen ruudulle. Tarpeeksi isolta näytöltä myös näppäimistön ja hiiren käyttäminen onnistuu sujuvasti. Yhteys on yllättävän toimiva ja viiveetön.

XMBC:tä käytettäessä mikään videomateriaali ei aiheuttanut havaittavaa nykimistä tai muita ongelmia ja suorituskyky oli vähintäänkin riittävä. Ongelmia aiheutti sen sijaan Youtuben käyttö, jossa oikeastaan minkäänlainen video ei suostu pyörimään nykimättä ja äänen takertelematta. Oletettavaa on, että Asustor saa jossain vaiheessa rautakiihdytyksen päälle myös Youtube-videoille ja tästäkin ongelmasta päästään eroon.

Mitä tulee NAS-purkin käyttämiseen verkkopalveluihin, niin Asustor AS-302T toimi moitteettomasti. Käyttöjärjestelmän mukana tulee perusvalikoima oleellisia palveluja, jotka asetetaan päälle helppokäyttöisestä graafisesta käyttöliittymästä. Windows-jaot, SSH, Web-palvelin, varmuuskopiointi, käyttäjäasetukset ja muut enemmän tai vähemmän oleelliset, mutta tarpeelliset asetukset käy läpi kädenkäänteessä. Erikoisuutena voisi mainita esimerkiksi Asustorin Cloud Connectin, johon rekisteröitymällä omaan NAS-purkkiin pääsee käsiksi ympäri maapalloa osoitteella cloud-id.myasustor.com.

Asustor App Centralista löytyviä ohjelmia pääsee tarkastelemaan ja ihmettelemään suoraan Asustorin sivuilta. Valikoima on varsin laaja esiteltäväksi kokonaan tässä artikkelissa.

Sisältö

  1. Vaihtoehtoja HTPC-käyttöön: Intel Haswell-NUC & Asustor NAS
  2. Intel NUC Kit D54250WYK
  3. Asustor AS-302T
  4. Kokemukset HTPC-käytössä
  5. Suorituskykymittaukset
  6. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  7. Loppuyhteenveto