Uusimmat

Asus HD 7970 DirectCU II TOP

02.05.2012 10:20 Muropaketin toimitus

Ensimmäisenä käsitellään Asuksen suositulla ja kiitosta osakseen saaneella DirectCU II -coolerilla varustettu HD 7970 DirectCU II TOP, jonka TOP-liite viittaa tehdasylikellotuksiin. Oranssiin painottuvassa myyntipakkauksessa mainostetaan DirectCU II -cooleria, grafiikkapiirin ylikellotusta, kolmen gigatavun muistimäärää sekä muun muassa usean näytön tukea. Oheismateriaalivalikoima käsittää pika-asennusoppaan, ajuri-DVD-levyn, CrossFireX-sillan, virransyötön siilin, PCI Express -virta-adapterin sekä DVI-HDMI-adapterin.

Edullisimmillaan Radeon HD 7970:n saa Suomesta noin 500 eurolla ja Asuksen DirectCU II -erikoismallin hinta on asettunut suurin piirtein samaan hintahaarukkaan. DirectCU II -perusmallin saa hieman reilulla 500 eurolla ja valmiiksi ylikellotetusta TOP-mallista joutuu maksamaan pari kymmentä euroa enemmän.

Asus ei ole säästellyt DirectCU II -coolerin koolla ja näytönohjain kuluttaa kolme korttipaikkaa ja mustassa ilmanohjaimessa on kaksi reikää suurikokoisille tuulettimille. Ilmanohjain ei ole tiiviisti kiinni piirilevyssä ja jo kuvan perusteella voi päätellä, että suuri osa lämminneestä ilmasta palaa takaisin koteloon. Muovinen ilmanohjain toimii enemmänkin esteettisenä näkösuojana alla oleville alumiinisiileille. Siilien päälle on asennettu kaksi 100 millimetrin tuuletinta, joiden mainostetaan tuottavan selvästi alemman melutason, sillä Asuksen omien mittausten perusteella AMD:n referenssimalli meluaa 14 desibeliä äänekkäämmin.

Kolmen korttipaikan korkuisesta paneelista ylin on varattu lämpimän ilman ulostulolle, mutta kaksi alempaa on täytetty näyttöliittymillä. Keskimmäisessä on kaksi DVI-liitintä ja alimmassa neljä DisplayPort-liitintä. Vasemmanpuoleinen kaksilinkkinen DVI-liitin ja kolme vasemmanpuoleista DisplayPort-liitintä ovat käytössä tilanteesta riippumatta.

Oikeanpuolimmaisten liittimien osalta tilanne on mutkikkaampi, sillä näytönohjaimen CrossFireX-liittimien vieressä on pieni kytkin, joka vaihtaa näyttöliittimien tilaa, joista ensimmäisessä käytössä on yksilinkkinen DVI-liitin sekä DisplayPort-liitin. Kun kytkimen asentoa vaihtaa, käyttöön saa toisen kaksilinkkisen DVI-liittimen, mutta neljäs DisplayPort-liitin tipahtaa pois käytöstä.

Näytönohjaimen takapuolen peittää anodisoitu alumiinilevy, joka on rei’itetty ilmankierron tehostamiseksi ja samalla se toimii coolerin kiinnityksen vastakappaleena.

Näytönohjaimen yläosasta näkee selvästi, miten ilmanohjain ei ole yhdenmukainen piirilevyn kanssa ja tuulettimien alaspäin puhaltamaa ilmaa suuntautuu ilmanohjaimen rei’istä ja raoista koteloon.

Piirilevyn reunalla on ylikellottamista helpottavat VGA Hotwire -ominaisuuden Vcore-, Vmem- ja PLL-jännitemittauspisteet ja niiden avulla on myös mahdollista säätää edellä mainittuja jännitteitä. Asuksen tietyistä emolevyistä löytyvät pinnit, joihin johtimet voi suoraan vetää ja säätää jännitteitä suoraan BIOS:sta.

Piirilevy perustuu Asuksen omaan suunnitteluun, mikä näkyy varsinkin virransyötössä. Sen sijaan etuosa muistuttaa hyvin paljon AMD:n referenssisuunnittelua ja Tahiti-koodinimellisen grafiikkapiirin ympärillä on 12 GDDR5-muistipiiriä.

GDDR5-muistipiireinä ovat käytössä Hynixin H5GQ2H24MFR-R0C-piirit, jotka toimivat AMD:n 1375 MHz:n (5500 MHz QDR) referenssitaajuuden sijaan 1400 MHz:n (5600 MHz QDR) kellotaajuudella. Muistiväylä on 384-bittinen ja sen jatkona olevat piirit ovat 256 megatavun kokoisia, joten näytönohjaimessa on muistia yhteensä kolme gigatavua.

Kaikki muistipiirit on sijoitettu piirilevyn etupuolelle, joten takapuolelta löytyy ainoastaan pienikokoisempia pintaliitoskomponentteja. Piirilevyn takapuolella grafiikkapiirin kohdalla on kaksi pintaliitoskondensaattoria, joiden tarkoitus on asettaa näytönohjain throttlaustilaan, kun tehonkulutus nousee tietylle tasolle, mutta järeämpää ylikellottamista ajatellen ratkaisu on kierrettävissä. Ylälaidassa on kaksi CrossFireX-liitintä, joiden avulla 2-4 Radeon HD 7900 -sarjan näytönohjainta voidaan kytkeä toimimaan rinnakkain.

12-vaiheista virransyöttöä on tukemassa kaksi kahdeksanpinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä ja siinä on käytössä Super Alloy Power -markkinointinimen alla suojatut ja täytetyt kelat, korkeita lämpötiloja kestävät kondensaattorit, Super Hybrid Engine -piiri sekä laadukkaat MOS-piirit.

Kuvassa piirilevyn keskellä alhaalla on Super Hybrid Engine -markkinointinimen saanut DIGI+-piiri, joka toimii jänniteregulaattorina ja vaihtaa reaaliajassa profiileja tehonkulutuksen mukaan. Kelat on valmistettu korkeassa lämpötilassa ja paineessa, ja hurinan vähentämiseksi niiden kotelointi on täytetty.

Alapuolelta näkyy DirectCU II -coolerin rakenne, jonka perustana ovat isokokoiset alumiinisiilit. Grafiikkapiiriä vastassa on alumiinipohja, jonka uriin on kiinnitetty kuusi kuparista lämpöputkea. Lämpöputket on hiottu pohjan kanssa tasaiseksi, joten lämpö pääsee siirtymään grafiikkapiiristä suoraan lämpöputkiin ja niiden kautta koko siilin alueelle. Asuksen markkinointipuheiden perusteella ratkaisulla saavutetaan AMD:n referenssicooleriin verrattuna 20 astetta alhaisempia lämpötiloja.

GPU-Z:n 0.6.0-versio tunnisti näytönohjaimen tiedot oikein ja niistä selviää myös, että grafiikkapiiri on ylikellotettu AMD:n 925 MHz:n referenssikellotaajuudesta 1000 MHz:iin.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Asuksen näytönohjaimille on saatavilla erittäin pätevä GPU Tweak -ohjelma, jolla voi säätää kellotaajuuksia, jännitteitä, tuulettimien kierrosnopeuksia sekä tarkkailla eri tietoja. Ohjelmalla on myös mahdollista nauhoittaa peleistä 720p-resoluutioista videota ja lisäksi samassa paketissa on GPU-Z-ohjelmasta räätälöity versio, joka istuu ulkoasunsa puolesta GPU Tweakin teemaan.

Sisältö

  1. Valmistajien omat Radeon HD 7900 -näytönohjaimet (Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Asus HD 7970 DirectCU II TOP
  3. Gigabyte HD 7970 OC WindForce
  4. MSI R7970 Lightning
  5. Asus HD 7950 DirectCU II
  6. MSI R7950 Twin Frozr OC
  7. Testikokoonpano & ylikellotukset
  8. Radeon HD 7970 -testit maksimikellotaajuuksilla
  9. Radeon HD 7970 -testit samoilla kellotaajuuksilla (1150/1600 MHz)
  10. Radeon HD 7950 -testit maksimikellotaajuuksilla
  11. Radeon HD 7950 -testit samoilla kellotaajuuksilla (1050/1550 MHz)
  12. Vertailu Radeon HD 7970:n ja Radeon HD 7950:n välillä
  13. Loppuyhteenveto