Uusimmat

Gigabyte HD 7970 OC WindForce

02.05.2012 10:20 Muropaketin toimitus

Gigabyte toimitti HD 7970 OC WindForce -näytönohjaimen Muropaketin testipenkkiin ilman myyntipakkausta ja oheismateriaaleja. Sinistä piirilevyä ei ole näkyvissä kuin aivan vähän, sillä etupuolen peittää kookas Triangle Cool -teknologiaan perustuva WindForce 3X -cooleri, joka on kaksi korttipaikkaa korkea ja ilmankierrosta on vastuussa kolme 80 millimetrin tuuletinta. Keskimmäinen tuuletin puhaltaa ilmaa kohti näytönohjainta ja kaksi reunimmaista imevät sitä näytönohjaimesta poispäin. Kuvasta näkyy selvästi, miten tuulettimien ympärillä oleva musta muovinen ilmanohjain on todella väljä, eikä se varsinaisesti ohjaa ilmaa, vaan toimii eräänlaisena suojana siilin päällä.

Gigabyten edustus Suomessa on hyvällä mallilla ja myös HD 7970 OC WindForcea on saatavilla suomalaisilta jälleenmyyjiltä suoraan hyllystä. Halvimmillaan hintataso on reilussa 520 eurossa, joten hinta on yhdenmukainen Asuksen HD 7970 DirectCU II TOP:n kanssa.

Kahden korttipaikan korkuisen korttipaikkapaneelin ylempi paikka on rei’itetty lämpimän ilman poistoa varten ja alemmasta löytyvät näyttöliittimet. Vasemmalla on kaksi Mini DisplayPort -liitintä, keskellä HDMI-liitin ja oikealla DVI-liitin.

Näytönohjaimen takapuolella on tuttuun tapaan reilunpuoleinen määrä pieniä pintaliitoskomponentteja, sekä coolerin kiinnityksessä käytettävien ruuvien kantoja. Piirilevyn ylälaidassa on kaksi CrossFireX-liitintä, joilla 2-4 Radeon HD 7900 -tuoteperheen näytönohjainta voi yhdistää toimimaan useamman näytönohjaimen CrossFireX-konfiguraatiossa.

CrossFireX-liittimien vasemmalla puolella on pienikokoinen kaksiasentoinen kytkin, joka ohjaa Dual BIOS -ominaisuutta. Dual BIOS on nimensä mukaisesti kahden BIOS-piirin ratkaisu ja käyttäjät voivat esimerkiksi ensimmäisessä pitää tallessa vakiokellotaajuudet ja käyttää toista ylikellottamiseen.

Piirilevyn takapuolella näkyvät juotospaikat kahdelle kahdeksanpinniselle lisävirtaliittimelle, mutta Gigabyte on päätynyt käyttämään näytönohjaimessaan kahdeksan- ja kuusipinnistä liitintä. Piirilevyn ylälaitaan on ruuvattu metallinen kehikko, jonka tarkoituksena on estää piirilevyn vääntyminen painavan coolerin takia. Kyseisestä kuvakulmasta näkee myös, miten grafiikkapiiriä vastassa olevan siilin rivat on sijoitettu väljemmin, kun taas reunemmalle olevassa siilissä rivat ovat tiheämmin, ja miten muovinen ilmanohjain ei sulje sivustaa millään tavoin.

Gigabyten piirilevysuunnittelu eroaa jonkin verran Asuksen Radeon HD 7970 -mallin suunnittelusta, ja vaikka grafiikkapiiri ja muistipiirit ovat samalla paikalla, varsinkin virransyöttö on toteutettu hieman eri tavalla.

Näytönohjain noudattaa Ultra Durable VGA -brändiä ja sen tarkoituksena on mainostaa tuotteen kestävän pitkässä käytössä, pitävän lämmöt alhaalla, tarjoavan ylikellotuspotentiaalia ja laskevan tehonkulutusta. Piirilevyssä on käytössä kahden unssin kuparikerrokset, muistipiirit on valittu käsin, kondensaattorit ovat solid-tyyppisiä, MOSFET-piirit ovat alhaisen RDS-arvon malleja ja kelat ovat ferriittiytimiset.

Gigabyte käyttää näytönohjaimessaan samoja H5GQ2H24MFR-R0C-mallisia GDDR5-muistipiirejä, kuin Asus HD 7970 DirectCU II TOP -näytönohjaimessaan. Kolmen gigatavun muistikapasiteetin tarjoavat piirit toimivat AMD:n 1375 MHz:n (5500 MHz QDR) kellotaajuudella.

Cooleri muistuttaa alhaalta katsottuna jonkin verran Asuksen DirectCU II -cooleria. Sen keskellä on isokokoinen alumiiniosa, joka on yhteydessä muistipiireihin, ja grafiikkapiiriä vastassa on pienempi alumiiniosa, jossa on kahteen suuntaan erkanevat kolme lämpöputkea. Lämpöputkien päälle on juotettu ohut kuparinen levy. Lämpöputkilla siirretään lämpöä sivuilla oleviin alumiinisiileihin, joita jäähdytetään tuulettimilla.

Kuten jo aiemmin mainitsimme, GDDR5-muistipiirit toimivat AMD:n referenssikellotaajuudella, mutta grafiikkapiiri on ylikellotettu 925 MHz:stä 1000 MHz:n kellotaajuuteen.

Gigabyten näytönohjaimille on saatavilla Easy Boost -niminen ohjelma, josta on mahdollista säätää kellotaajuuksia ja tuulettimien kierrosnopeuksia sekä tarkkailla grafiikkapiirin käyttöastetta ja lämpötilaa, tuulettimen kierrosnopeutta sekä kellotaajuuksia.

Lisäksi ohjelmalla voi ladata näytönohjaimen BIOS:n talteen ja päivittää sen.

Sisältö

  1. Valmistajien omat Radeon HD 7900 -näytönohjaimet (Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Asus HD 7970 DirectCU II TOP
  3. Gigabyte HD 7970 OC WindForce
  4. MSI R7970 Lightning
  5. Asus HD 7950 DirectCU II
  6. MSI R7950 Twin Frozr OC
  7. Testikokoonpano & ylikellotukset
  8. Radeon HD 7970 -testit maksimikellotaajuuksilla
  9. Radeon HD 7970 -testit samoilla kellotaajuuksilla (1150/1600 MHz)
  10. Radeon HD 7950 -testit maksimikellotaajuuksilla
  11. Radeon HD 7950 -testit samoilla kellotaajuuksilla (1050/1550 MHz)
  12. Vertailu Radeon HD 7970:n ja Radeon HD 7950:n välillä
  13. Loppuyhteenveto