Uusimmat

MSI R7970 Lightning

02.05.2012 10:20 Muropaketin toimitus

R7970 Lightning edustaa MSI:n Radeon HD 7970 -malliston kirkkainta kärkeä ja siinä on keskitytty tarjoamaan tehdasylikellotusten ohella hiljainen ja tehokas jäähdytysratkaisu sekä monipuoliset ylikellotusominaisuudet. Puna-mustan pakkauksen etupuolella on isokokoinen hävittäjä, näkyvästi tiedot mallista ja valmistajasta sekä muutamista ominaisuuksista. Pakkauksesta löytyy ohjekirja, ajuri-DVD-levy, pika-asennusopas, Mini DisplayPort – DVI -adapteri, CrossFireX-silta, kaksi PCI Express -virta-adapteria, DVI-HDMI-adapteri sekä kolme jännitteidenmittausliitintä.

R7970 Lightning on kahden korttipaikan korkuinen ja sitä jäähdytetään hieman Gigabyten näytönohjaimesta löytyvän coolerin kaltaisella hyvin avonaisella ratkaisulla. Twin Frozr IV -coolerin päällä on metallilevy ja kaksi 100 millimetrin tuuletinta, jotka puhaltavat ilmaa siiliä kohti. Kuvasta näkee selvästi, miten lämpöä levitetään pitkillä lämpöputkilla koko siilin alueelle ja miten ilmanohjain ei ulotu sivuille, joten lämminnyt ilma virtaa takaisin koteloon.

Asuksen ja Gigabyten tavoin MSI:n edustus Suomessa on hyvällä mallilla, minkä myötä myös R7970 Lightningiä on saatavilla Suomesta suoraan jälleenmyyjien hyllyistä. Sen hintataso on hieman Asuksen ja Gigabyten Radeon HD 7970 -erikoisnäytönohjaimia korkeampi ja asettunut 570 euron tuntumaan.

Korttipaikkapaneelissa on ylemmästä paikasta ainoastaan puolet rei’itetty lämpimän ilman ulostuloa varten ja sen alapuolella on neljä kullattua Mini DisplayPort -liitintä. Oikeaan reunaan on sijoitettu päällekkäin kaksi yksilinkkistä DVI-liitintä.

Alapuoli on mustaksi anodisoidun alumiinilevyn peitossa, jonka tarkoitus on toimia coolerin kiinnityksen vastakappaleena, suojata pinnalla olevia pintaliitoskomponentteja ja tukea piirilevyä taipumiselta. Alumiinilevyn takaosa on rei’itetty virransyötön komponenttien kohdalta ja grafiikkapiirin kohdalla on MSI:n logolla varustettu muovinen suoja.

Kun muovisen suojan poistaa, alta paljastuu pieni GPU Reactor -ominaisuuden piirilevy, jossa on tantaalikondensaattoreita tukemassa grafiikkapiirin virransyöttöä. GPU Reactorin tarkoituksena on parantaa näytönohjaimen vakautta ylikellotettaessa.

MSI ei ole säästellyt lisävirtaliittimien kanssa ja piirilevyn reunalla on kaksi kahdeksanpinnistä liitintä, joilla kyetään tarjoamaan reilusti virtaa rajumpaankin ylikellottamiseen.

Ylälaidassa on kaksi CrossFireX-liitintä 2-4 Radeon HD 7900 -näytönohjaimen konfiguraatiota varten ja näiden oikealla puolella kaksiasentoinen kytkin. Kytkimellä voi vaihtaa kahden BIOS:n välillä, joista ensimmäiseksi on mainittu normaali ja toiseksi LN2 eli rankempaan ylikellottamiseen tarkoitettu versio.

MSI on päätynyt kookkaaseen piirilevyyn ja CrossFireX-liittimien jälkeen piirilevy leviää pari senttimetriä korkeammaksi. Näytönohjaimen etuosa on perinteisen näköinen, mutta takana on järeä virransyöttö ja ylhäällä kolme liitintä, joihin voi liittää mukana toimitettavat yleismittarien kärkiin tarkoitetut jännitteidenmittausliittimet. Pisteistä voi mitata grafiikkapiirin, muistipiirien ja PLL:n jännitteet.

Kaikki muistipiirit on sijoitettu etupuolelle, joten näytönohjaimen takapuolella on GPU Reactor -moduulin irrottamisen jälkeen ainoastaan perinteisiä pienikokoisia pintaliitoskomponentteja.

MSI ei ole säästellyt digitaalisen virransyötön kanssa ja se on peräti 14+2-vaiheinen ja käytössä ovat Military Class III -luokan komponentit, jotka tarkemmin ottaen täyttävät MIL-STD-810G-standardin määritykset.

Kuvassa piirilevyn vasemmassa alalaidassa näkyy AMD:n referenssinäytönohjaimessakin käytössä oleva CHiL 8228 -piiri, joka hoitaa jännitteenohjauksen ja tarjoaa MSI:n Afterburner-ohjelman avulla mahdollisuuden säätää ja tarkkailla jännitteitä.

Asuksen ja Gigabyten tavoin myös MSI käyttää näytönohjaimessaan Hynixin H5GQ2H24MFR-R0C-mallisia GDDR5-muistipiirejä, jotka MSI on asettanut toimimaan 1400 MHz:n (5600 MHz QDR) kellotaajuudella. MSI on siis päätynyt ylikellottamaan muisteja täsmälleen saman verran (25 MHz) kuin Asus.

Coolerin pohja on alumiinia ja siitä levitetään lämpöä viidellä lämpöputkella kookkaan siilin koko alueelle. Asuksesta ja Gigabytestä poiketen MSI ei ole päätynyt käyttämään coolerissa kuparia. Varsinaisen coolerin ohella näytönohjaimen etupuolelle asennetaan muistipiirejä ja virransyötön komponentteja jäähdyttävä alumiininen kehikko, joka samalla tukee piirilevyä.

MSI on ylikellottanut grafiikkapiiriä Muropaketin testijoukosta reippaimmin ja nostanut kellotaajuuden AMD:n 925 MHz:n referenssikellotaajuudesta 1070 MHz:iin.

MSI:n AfterBurner-ohjelma mahdollistaa muun muassa näytönohjaimen grafiikkapiirin ja muistien kellotaajuuden korottamisen, jännitteiden nostamisen, tärkeimpien parametrien monitoroinnin, tuulettimen kierrosnopeuden säädön sekä eri profiilien tallennuksen. Ohjelman hyvänä puolena se toimii NVIDIAn ja AMD:n näytönohjaimilla ja tukee kaikkien valmistajien näytönohjaimia, eikä ole rajoitettu vain MSI:n näytönohjaimille.

Sisältö

  1. Valmistajien omat Radeon HD 7900 -näytönohjaimet (Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Asus HD 7970 DirectCU II TOP
  3. Gigabyte HD 7970 OC WindForce
  4. MSI R7970 Lightning
  5. Asus HD 7950 DirectCU II
  6. MSI R7950 Twin Frozr OC
  7. Testikokoonpano & ylikellotukset
  8. Radeon HD 7970 -testit maksimikellotaajuuksilla
  9. Radeon HD 7970 -testit samoilla kellotaajuuksilla (1150/1600 MHz)
  10. Radeon HD 7950 -testit maksimikellotaajuuksilla
  11. Radeon HD 7950 -testit samoilla kellotaajuuksilla (1050/1550 MHz)
  12. Vertailu Radeon HD 7970:n ja Radeon HD 7950:n välillä
  13. Loppuyhteenveto