Emolevyt ajavat hermoromahdukseen

Muropaketin testilabraan saapuu usein uutta rautaa hyvissä ajoin ennen virallista julkaisua. Emolevyjen tapauksessa tämä tarkoittaa lähes poikkeuksetta hyvin varhaista BIOS-versiota, joka on todennäköisesti beta-asteella tai pahimmassa tapaukessa alpha-tasolla. Varsinkin MSI on kunnostautunut lähettämään emolevyjään testiin varhaisessa vaiheessa, mutta miinuspuolena niiden toimivuus on osottautunut lähes poikkeuksetta ongelmalliseksi. Tammikuussa testasimme MSI:n X38- ja X48-emolevyt, joilla oli ongelmia biosin muistiasetusten toimivuuden kanssa ja vesiblokeilla varustettu X38 Diamond Hydrogen kuoli perustestien jälkeen.

Tällä hetkellä AMD Phenom -testejä varten testilabrassa on alla AM2+-kantainen AMD 790FX -piirisarjaan perustuva MSI K9A2 Platinum -emolevy, jolle suoritettiin BIOS:n “rutiinipäivitys”. MSI:n tarjoama Windows-pohjainen Live Update 3 -ohjelma ei suostunut löytämään uusinta tammikuussa julkaistua BIOS-versiota, vaikka moinen päivän selvästi MSI:n kotisivuilla komeilikin. Tämän seurauksena vuorossa oli BIOS-tiedoston ja DOS-päivitystyökalun lataaminen erikseen. Kyseiset kaksi tiedostoa olivat kooltaan niin suuria, että ne eivät mahtuneet boottikorpulle vaan ne täytyi kopioida täysin tyhjälle disketille. Kuvitella vain saattaa, kuinka monta tyhjää (ja toimivaa) diskettiä nykypäivänä pyörii ylimääräisenä jaloissa. Lopulta BIOS saatiin päivitettyä onnistuneesti, mutta DDR2-1066-asetus ei toimi vieläkään, joten testit jatkuvat DDR2-800-muistiasetuksella.

Sampsa Kurri

Kommentit

2.

Samoja fiilareita on noista internetin kautta päivitetyistä biosseista. Perseelleen meni mullakin ja Asusin kallis emo nötkötti tyhjän panttina…jonkin aikaa. Vaan täytyihän sitä yrittää herätellä henkiin ja onnistuihan se… vaan en kullä enään biossia päivitä netin kautta, oli se vaan sen verran suuri urakka puhaltaa lampun henki takasin tuohon emoon.

Vastaa tähän
3.

Joskus tuli osteltua kalliita luksus emolevyjä. nykysin valikoin lähes halvinta mitä löytyy kun ei ne kalliit toimi sen paremmin… vitutus on huomattavasti pienempi jos 80e emolevy bugittaa vs 220e emolevyn “featuret” pomppii silmille.

Vastaa tähän
4.

Phenom-artikkeli on juuri julkaistu 😉

Vastaa tähän
5.

ASUSksen ezflashi BIOSsista toimii aivan hyvin, ikävä ettei MSIllä taida sellaista olla.

Vastaa tähän
6.

Ei vissiin tarvi Phenom artikkelia kuitenkaan odotella…?

Vastaa tähän
7.

Pitäs vaan jostakin saada ostaja tälle nykyiselle Prossulle sitte ku bugittomat julkastaan. Toivottomasti ne menee “heittämällä” sen 3Ghz tai ylikin

Vastaa tähän
8.

Itse ainakin odottelen B3 revikkaa, B2 on jo nähty bugeineen päivineen 🙂

Vastaa tähän
10.

Tässä on moni kerinny jo kyllästymään tuohon Phenomiinsa, ennenku tämä artikkeli tulee ulos

Vastaa tähän
11.

Niin, koskas sitä artikkelia on luvassa?

Vastaa tähän
12.

@29

Eipä ole oma kone vielä kaatuillut… tosin eiköhän sitä tule ostettua korjattu versio kunhan niitä vaan saa.

Vastaa tähän
13.

Eikö toi TLB-korjauksen disablointi sitten aiheuta kaatuilua tms? Ei kai sitä ihan turhan päiten ole korjattu. Jos kone on korjaus disabloituna epävakaa, ei mielestäni ole hyväksyttävää ajaa benchmarkkeja ilman sitä (paitsi juurikin itse korjauksen vaikutuksia tutkiakseen tai sitten jossain “jes, saatiin 3dmark pysymään kolmen ekan pelitestin ajan pystyssä, jotta saatiin score siitä”-virittelyssä).

Vastaa tähän
14.

SwattiMatti, kovasti ainakin väittävät että on fixi disabloituna kun on punaisena.

Vastaa tähän
15.

sillä punasella nappulalla ei ole mitää tekemistä fixin

Vastaa tähän
16.

Sampsa, tarkoittaako tuo siis että 1.2 BIOSilla pitäisi irrotta sama suorituskyky kuin 1.1 BIOSilla kunhan AOD:sta on nappulat punaisena?

Vastaa tähän
17.

15. tietääkseni iso-tiedosto pitäis polttaa cd:lle…
joo tuttua hommaa emo ulos paketista ja ensin tappeleen uusin bios,
ei siinä vielä mitään mutta jos satut omistaan liian uuden prossun niin
tulee soiteltua kaikki kaverit läpi että löytyy sopiva kivi millä saa edes emon
herään..

Vastaa tähän
18.

Suosääski, tässä uusimmassa 1.2 BIOS-versiossa on nuo MSR-arvot valmiiksi kohdillaan TLB-fixin ollessa pois päältä.

Vastaa tähän
19.

No yllättäen msi… ite en moiseen roskaan enään sorru. Ne ei toimi lopullisillakaan bios versiolla kunnolla. Sääliksi käy toimitusta joka saa vielä huonommat alphat. Laittakaa takas lähettäjälle ja selventäkää ettei muropaketti oli mikään kierrätyskeskus jonne voi roskialähetellä.

Vastaa tähän
20.

Joissakin MSI:n emolevyissä Windowsiin asennettu Daemon Tools aiheuttaa biosin tunnistamattomuuden käytettäessä MSI:n Live Update toimintoa.
Ns käsin päivittäminen esim WinFlash ohjelmalla Daemon Toolsin ollessa koneessa bios saattaa korruptoitua (Näin on pari kertaa huollossa käynytkin).
Eli varoituksen sanana, jos näin käy (Että flashaatte emonne kuoliaaksi) niin ottakaa yhteyttä Daemon Toolsin valmistajaan.. 😉
En tiedä sitten aiheuttavatko muut virtuaaliajurit sitten samaista ongelmaa, tuosta oppineena poistan ne nykyään ennen bios päivityksen suoritamista Windosin puolelta.
Ainakin uusissa MSI:n emoissa on toiminto joka mahdollistaa emon elvyttämisen vaikka Bios päivitys menisi ketuilleen.
AMI bioksen ollessa kyseessä laitetaan korpulle haluttu bios ja nimetään se AMIBOOT.ROM muotoon, korppu korppuasemaan ja koneeseen virrat vain päälle niin bios pitäisi päivittyä korpulta toimivaan…..

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Kommentointi on suljettu.