Emolevyt ajavat hermoromahdukseen

14.02.2008 17:38 | Sampsa Kurri

Muropaketin testilabraan saapuu usein uutta rautaa hyvissä ajoin ennen virallista julkaisua. Emolevyjen tapauksessa tämä tarkoittaa lähes poikkeuksetta hyvin varhaista BIOS-versiota, joka on todennäköisesti beta-asteella tai pahimmassa tapaukessa alpha-tasolla. Varsinkin MSI on kunnostautunut lähettämään emolevyjään testiin varhaisessa vaiheessa, mutta miinuspuolena niiden toimivuus on osottautunut lähes poikkeuksetta ongelmalliseksi. Tammikuussa testasimme MSI:n X38- ja X48-emolevyt, joilla oli ongelmia biosin muistiasetusten toimivuuden kanssa ja vesiblokeilla varustettu X38 Diamond Hydrogen kuoli perustestien jälkeen.

Tällä hetkellä AMD Phenom -testejä varten testilabrassa on alla AM2+-kantainen AMD 790FX -piirisarjaan perustuva MSI K9A2 Platinum -emolevy, jolle suoritettiin BIOS:n ”rutiinipäivitys”. MSI:n tarjoama Windows-pohjainen Live Update 3 -ohjelma ei suostunut löytämään uusinta tammikuussa julkaistua BIOS-versiota, vaikka moinen päivän selvästi MSI:n kotisivuilla komeilikin. Tämän seurauksena vuorossa oli BIOS-tiedoston ja DOS-päivitystyökalun lataaminen erikseen. Kyseiset kaksi tiedostoa olivat kooltaan niin suuria, että ne eivät mahtuneet boottikorpulle vaan ne täytyi kopioida täysin tyhjälle disketille. Kuvitella vain saattaa, kuinka monta tyhjää (ja toimivaa) diskettiä nykypäivänä pyörii ylimääräisenä jaloissa. Lopulta BIOS saatiin päivitettyä onnistuneesti, mutta DDR2-1066-asetus ei toimi vieläkään, joten testit jatkuvat DDR2-800-muistiasetuksella.

Keskustelu

Samoja fiilareita on noista internetin kautta päivitetyistä biosseista. Perseelleen meni mullakin ja Asusin kallis emo nötkötti tyhjän panttina…jonkin aikaa. Vaan täytyihän sitä yrittää herätellä henkiin ja onnistuihan se… vaan en kullä enään biossia päivitä netin kautta, oli se vaan sen verran suuri urakka puhaltaa lampun henki takasin tuohon emoon.

Joskus tuli osteltua kalliita luksus emolevyjä. nykysin valikoin lähes halvinta mitä löytyy kun ei ne kalliit toimi sen paremmin… vitutus on huomattavasti pienempi jos 80e emolevy bugittaa vs 220e emolevyn ”featuret” pomppii silmille.

ASUSksen ezflashi BIOSsista toimii aivan hyvin, ikävä ettei MSIllä taida sellaista olla.

Ei vissiin tarvi Phenom artikkelia kuitenkaan odotella…?

Pitäs vaan jostakin saada ostaja tälle nykyiselle Prossulle sitte ku bugittomat julkastaan. Toivottomasti ne menee ”heittämällä” sen 3Ghz tai ylikin

Itse ainakin odottelen B3 revikkaa, B2 on jo nähty bugeineen päivineen :)

@29

Eipä ole oma kone vielä kaatuillut… tosin eiköhän sitä tule ostettua korjattu versio kunhan niitä vaan saa.

Eikö toi TLB-korjauksen disablointi sitten aiheuta kaatuilua tms? Ei kai sitä ihan turhan päiten ole korjattu. Jos kone on korjaus disabloituna epävakaa, ei mielestäni ole hyväksyttävää ajaa benchmarkkeja ilman sitä (paitsi juurikin itse korjauksen vaikutuksia tutkiakseen tai sitten jossain ”jes, saatiin 3dmark pysymään kolmen ekan pelitestin ajan pystyssä, jotta saatiin score siitä”-virittelyssä).

SwattiMatti, kovasti ainakin väittävät että on fixi disabloituna kun on punaisena.

sillä punasella nappulalla ei ole mitää tekemistä fixin

Sampsa, tarkoittaako tuo siis että 1.2 BIOSilla pitäisi irrotta sama suorituskyky kuin 1.1 BIOSilla kunhan AOD:sta on nappulat punaisena?

15. tietääkseni iso-tiedosto pitäis polttaa cd:lle…
joo tuttua hommaa emo ulos paketista ja ensin tappeleen uusin bios,
ei siinä vielä mitään mutta jos satut omistaan liian uuden prossun niin
tulee soiteltua kaikki kaverit läpi että löytyy sopiva kivi millä saa edes emon
herään..

Suosääski, tässä uusimmassa 1.2 BIOS-versiossa on nuo MSR-arvot valmiiksi kohdillaan TLB-fixin ollessa pois päältä.

No yllättäen msi… ite en moiseen roskaan enään sorru. Ne ei toimi lopullisillakaan bios versiolla kunnolla. Sääliksi käy toimitusta joka saa vielä huonommat alphat. Laittakaa takas lähettäjälle ja selventäkää ettei muropaketti oli mikään kierrätyskeskus jonne voi roskialähetellä.

Joissakin MSI:n emolevyissä Windowsiin asennettu Daemon Tools aiheuttaa biosin tunnistamattomuuden käytettäessä MSI:n Live Update toimintoa.
Ns käsin päivittäminen esim WinFlash ohjelmalla Daemon Toolsin ollessa koneessa bios saattaa korruptoitua (Näin on pari kertaa huollossa käynytkin).
Eli varoituksen sanana, jos näin käy (Että flashaatte emonne kuoliaaksi) niin ottakaa yhteyttä Daemon Toolsin valmistajaan.. ;)
En tiedä sitten aiheuttavatko muut virtuaaliajurit sitten samaista ongelmaa, tuosta oppineena poistan ne nykyään ennen bios päivityksen suoritamista Windosin puolelta.
Ainakin uusissa MSI:n emoissa on toiminto joka mahdollistaa emon elvyttämisen vaikka Bios päivitys menisi ketuilleen.
AMI bioksen ollessa kyseessä laitetaan korpulle haluttu bios ja nimetään se AMIBOOT.ROM muotoon, korppu korppuasemaan ja koneeseen virrat vain päälle niin bios pitäisi päivittyä korpulta toimivaan…..

Näytä kaikki kommentit

Sampsa, mitä oon testejä kattellut niin niiden perusteella vaikka olis AOD:ssa ”napit punaisena” niin hitaampi on TLB-fixatulla BIOSilla kuin ilman… Tosin mitään älyttömän kattavaa vertailua en ole nähnyt. Tehän voisittekin tehdä pienimuotoisen vertailun?

Sampsa chekkaa mailis olisi kysyttävää =)?

Itse olen kyllä fläshinyt usb tikulla biokset dossissa. vistassa live update vittuili vaan

Suosääski, AMD OverDrivella pystyy säätämään onko TLB-fixi käytössä vai ei.

Mulla sama vaiva vanhan gigabyten oem emolevyn kanssa.. sain BIOS tiedoston muotoa .iso, ja se pitäisi tuupata disketille. GRREAT!
Ei natsannut mun taidoilla :( (siinä iso tiedostossa kun ei ollut ensimmäistäkään näkyvää fileä)

Msi on kyllä roskavalmistaja emolevy puolella. Asus on paljon parempi vaikka saakin haukkuja vaikka mista lähes turhaan.

Ei mitään uutta maan päällä. Samaa paskaa tuo on ollut viimeiset 15 vuotta.

Jos ostat / testaat uutta rautaa, olet / toimit ilmaisena betatestaajana.

Pätee oikein hyvin ainankin emoihin, näyttiksiin, äänikortteihin, käyttöjärjestelmiin… Jne.

Katsoppas, tutun kuulosta puuhaa, eilen juuri ajeltiin mini-atx emoon tuota softaa.. Huusi virhettä ja ei mennyt mihinkään..
Mutta minullapas toimi K9N Neo V3:sen kanssa tuo softa toimis, pari virhettä ja sit meni uus bios koneeseen =)
Totta kyl on; ei tuo softa toimi..

PS. Tuon screenshotin BIOS-versiossa 1.2 on TLB-fixi joten voisin vaikka suositella versiota 1.1 sen sijaan.

Ja juu, eipä oo itsellä tuo MSI Live Update toiminut vielä kertaakaan. Ja ei, ainakaan nykyisestä ja edellisestä MSI:n emolevystä en ole BIOSista löytänyt päivitykseen työkaluja toisin kuin esimerkiksi muutamasta edellisestä Asuksesta on BIOSista työkalut löytynyt…

Buuttaavalla USB-tikulla homma hoituu…

Tosin jos suorituskykytestejä meinaa ajella niin kannattaa pari kertaa miettiä minkä BIOSin koneeseen laittaa, ettei olis TLB-fixillinen…

Mutta kyllähän nykyemoissa on flasheri jo suoraankin… Biosista meet vaan sinne valikkoon ja flashaat vaikka kovolta tai usb muistilta… Jopa muistikortitkin kelpaa jos on lukija…

En todellakaan suosittele käyttämään Asus Update ohjelmaa. Viimeisen kerran kun käytin kyseistä ohjelmaa, se kaatoi koneen n. puolivälissä flashausta, eikä sen jälkeen bootannut enää. Ja kun noissa Asusin nykyisissä emoissa ei ole edes irrotettava bios-piiri (minä en ainakaan sellaista löytänyt), niin sen emon tarina oli siinä. No, sainpahan hyvän syyn ostaa paremman emon ;)

lrieska, toinen olisi tietty että emolevyvalmistaja tekisi BIOS-päivityksen mahdolliseksi vähän helpommalla tavalla :) Asus Update ja Abit Flash esim. toimivat kohtalaisen hyvin.

Miksi piti noilla disuilla leikkiä?
Itse käytän jonkun iki wanhan emon mukana tullutta ajuri cd:tä jolta voi bootata dossiin joka kerta kun sinne tarttee mennä.
Ja saman asianhan ajaa esim nortonin cd:t joilla on mahdollista bootata dossiin.
Samsa hei, se on 2008 nyt, kukaan hullu disuja enää käytä

Muropaketin uusimmat