Uusimmat

FPS -pelien kriisi

21.03.2011 17:37 Teemu Hiilinen

FPS -pelit ovat kriisissä. Siinä, missä suuri osa muista peligenreistä on pystynyt uudistumaan, eivät FPS -pelit ole kehittyneet elektronisen urheilun kannalta viimeisiin vuosiin ollenkaan. Haastajiksi on noussut myös uusia erilaisia peligenrejä, joita ei ollut vielä FPS -pelien valtakauden alussa. Nyt tuo valtakausi on lähestymässä vääjäämätöntä loppua, ellei pelastajaa tule.

Kriisi on painava sana, kun miettii Counter-Striken suosiota elektronisessa urheilussa. Pelin viimeisin päivitys on kuitenkin kohta kahdeksan vuoden takaa. Se on auttamattomasti vanhentunut grafiikoiltaan sekä pelimoottoriltaan.

Counter-Striken uudempi versio, pikkuveljen asemaan jäänyt Counter-Strike: Source, on myös vanhenemassa kovaa vauhtia. Counter-Strike elää juuri niin pitkään, kun yritykset sitä tukevat kovilla palkinnoilla. Väitän kuitenkin yritystenkin haluavan jo uudistuneempaa FPS -peliä.

Counter-Striken suosio perustuu pelin yksinkertaisuuteen. Peli on helppo oppia ja omaksua, mutta todella vaikeata hallita täydellisesti. Peli on myös yksinkertainen katsojille: Kaksi joukkuetta, kaksi pommipaikkaa, toinen puolustaa ja toinen hyökkää. Tilanteita on helppo seurata, on myös helppo nähdä ketkä ovat johdolla. Kartat ovat helposti omaksuttavissa, mutta tarjoavat kuitenkin hirveän määrän erilaisia taktiikoita joukkueille.

Suurin osa nykyisistä FPS -peleistä yrittää liikaa. Tarjotaan silmänruokaa, herkutellaan 100 eri aseella, rakennetaan Berliinin kokoisia sokkeloisia karttoja sekä kuvitellaan kaikkien nauttivan 32 vs. 32 peleistä. Toiset voisivat sanoa pelintekijöiden menettäneen otteensa täydellisesti elektroniseen urheiluun, kun tilanne on päinvastainen. Kilpapelaajat ovat menettäneet otteensa täydellisesti pelintekijöihin, joiden pelitalot yrittävät vain tehdä mahdollisimman paljon rahaa suositulla FPS -genrellä.

Paljon hehkutettu ja nyt keväällä julkaistava Brink ei tule olemaan FPS -pelien StarCraft 2. Se ei tule yhdistämään eri yhteisöjä, mutta tulee todennäköisesti saamaan omansa. Peli tarjoaa silmänruokaa, nipun erilaisia aseita, monimutkaisia isoja karttoja, uuden liikkumistavan, nipun hahmoluokkia jne. Kuulostaako tutulta?

Valvelta on odotettu pitkään Counter-Strike 2:sta, mutta he eivät ole vielä julkaisseet edes huhua koko pelistä. Samaan aikaan Counter-Strike -yhteisö itse yrittää ratkoa ongelmaa työskentelemällä kovasti Counter-Strike Promodin parissa. Promod on saanut kehuja, mutta työ on vielä täysin kesken, vaikka modia on tehty jo vuosia.

FPS -genre tarvitsee yksinkertaisen pelastajan tai monet eri pelit tulevat jakamaan koko genren yhä vain pieneneviin osiin häivyttäen sen kokonaan marginaaliin ns. sunnuntaipelaajille. FPS pohjainen elektroninen urheilu tarvitsee pelastuksen.

Kolumnisti on Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja sekä monivuotinen vaikuttaja suomalaisessa sekä eurooppalaisessa elektronisessa urheilussa.