TSMC tuuppasi NVIDIAn etusijalle 28 nm:n piirituotannossa?

09.05.2012 21:38 | Ville Suvanto

tuotantoTSMC ja NVIDIA ovat olleet viime aikoina paljon uutisotsikoissa ja yksi yrityksiä yhdistävä tekijä on 28 nanometrin valmistusprosessi. Tiedossa ovat TSMC:n saanto-ongelmat, eikä yritys kykene toimittamaan tarpeeksi 28 nanometrin prosessilla valmistettuja piirejä sen asiakkaiden tarpeisiin. Huhtikuun puolella liikkui huhuja, joiden mukaan NVIDIA etsi toista puolijohdevalmistajaa valmistamaan piirejä ja se olisi valmistuttanut näyte-eriä Samsungin Electronicsin 28 nanometrin prosessilla.

Samalla NVIDIA on kuitenkin kiittänyt TSMC:n kanssa tehtyä yhteistyötä ja kertonut 28 nanometrin High Performance- eli HP-prosessin käyttämisen mahdollistaneen tehonkulutuksen laskemisen näytönohjaimen aktiivitilassa noin 15 prosentilla ja virtavuotojen vähentämisen 50 prosentilla verrattuna aiempaan 40 nanometrin prosessiin. Tämä on johtanut keskimääräisen tehonkulutushyötysuhteen 35 prosentin kasvuun.

Nyt taiwanilainen uutissivusto DigiTimes on kuullut lähteiltään huhuja, joiden mukaan TSMC olisi sijoittanut NVIDIAn priorisointilistansa kärkeen. Käytännössä ratkaisu tarkoittaisi, että NVIDIAn pitäisi saada reilummin piikiekkoja käyttöönsä ja sen näkyä tuotteiden parempana saatavuutena. TSMC on soveltanut priorisointikäytäntöä aiemmin ainakin Qualcommin kanssa, kun se uhkasi siirtävänsä tuotantonsa muille puolijohdevalmistajille.

Jos huhut pitävät paikkansa, on mielenkiintoista nähdä, miten AMD reagoi muuttuneeseen tilanteeseen. Myös AMD on kärsinyt TSMC:n toimitusvaikeuksista ja jos TSMC on priorisoinut NVIDIAn kärkeen, sen kilpailukyky NVIDIAa vastaan saattaa heikentyä entisestään.

DigiTimes, TSMC gives priority to Nvidia for 28nm capacity

Keskustelu

On kyllä markkinapoliittisesti erittäin huono veto TSMC:ltä lähteä suosimaan yhtä asiakasta muiden kustannuksella. Voihan se olla että luottavat määräävän markkina-asemansa voimaan. jos olisin firman X ostopäälikkö miettisin pari kertaa hankinko strategisesti tärkeät piirien ostot toimittajalta joka saattaakin huutokaupata toimitusaikataulunsa koska vain.

Olettaen tietysti ettei uutinen ole ankka.

ymmärrettävää että nvidia ohitti amd:n,järki teko TMC:ltä.

nvidia rulez,forever.

Eräällä toisella ”huhusivustolla” taas on periaatteessa päinvastainen uutinen missä nVidian ”ongelmat” johtuvat siitä etteivät allokoineet tarpeeksi kiekkoja, ja kun saannot olivat ainakin aluksi huonot, niin piirejäkään ei ole ollut paljon. AMD taas allokoinut suhteellisen paljon kiekkoja, mutta maksanut siitä taas suhteessa enemmän TSMC:lle -> piirit ja kortit myös suhteessa kalliimpia.

Eli todennäköisesti nVidialla oli tiedossa ettei aluksi saannnot ole hyviä, eivät tilanneet paljon – nyt kun saannot on kunnossa voivat myös panostaa kunnolla.

@4
Ihan normaalia liiketoimintaa. Valmistaja ei pysty suuren ostajan vaatimuksiin, niin ostaja ilmoittaa, että homma joko muuttuu tai sitten me alamme katsoa muita vaihtoehtoja. Tai sitten on sen verran suuret sopimussakot, että on pakko priorisoida.

Sieltä lähtee sitten tuotannonohjaukselle viestiä, että näitä on nyt yksinkertaisesti saatava. Silloin prioriteettejä vähän korjaillaan.

Yritysmaailma ei ilmeisesti ole niin tuttua?

TSMC:n pitäs saada joku kilpailukykyinen valmistaja vastaansa, että olis kunnolla valinnanvaraa. Mitä itse olen ymmärtänyt, ettei GF pysty samantasoisiin tuotteisiin kuin TSMC. Voin toki olla väärässä, mutta tämän käsityksen olen itse saanut.

Täydellinen ankka tämä uutinen! Mistä näitä oikein tulee? Heh! Eiköhän siellä ole sopimuksia tehty ihan paperille ja lakimiesten kassa. Tuskin AMD ja muut vaan sormet ristissä katselis että ” voi voi! Nvidia nyt menee ruokajonossa meidän eelle, epistä”…

No, kukaan meistä kun ei tiedä mistä tämä priorisointimuutos todellisuudeessa johtuu niin vähän vaikea sanoa tarviiko AMD:n edes reagoida mitenkään erityisemmin… Ehkäpä TSMC on jäänyt luvatuista luvuista nvidialle sen verta jälkeen että nyt otetaan häntää kiinni? Jaa-a…

@1 Helppoa huudella olettamusten varassa, eikö vain?

Intelin kommentit omien laitosten arvosta saa pontta. Äkkiseltään vois kuvitella, että mahollisesti vapautuneelle kapasiteetille ei ois tarvinu kauheesti kysellä ottajia. Ilmeisesti se ois kuitenkin tuntunut jos tällänen paniikkiratkasu on kerran pitäny tehä.

Jaa… Että perseen nuolemisen ansiosta en tule saamaan tilaamaani HD7850 – korttiani tänä vuonna?

Saanko edes poskeenoton hyvitykseksi tästä viivytyksestä?

Heh, en päässyt pettymään. Aina kun otsikossa lukee TSMC ja kuvassa pällistelee laborantteja, voin olla varma, että TSMC:n saanto-ongelmista mainitaan.

Mitä tulee itse uutiseen eli kiitoksiin ja huhuihin on valitettavaa, että piirivalmistuksen terävin kärki on maailmanlaajuisesti pakkautunut muutamalle tuotantolinjalle. Verisempi kilpailu hyödyttäisi kuluttajaa. Valitettavasti uusien tuotantolaitoksien rakentamiseen vaadittavat alkusijoitukset ovat äityneet tähtitieteellisiksi.

Bisnes ja hyvät tavat harvoin kohtaavat, se on raha joka puhuu ja muu on toisarvoista.

Näin siis Nvidialla. Ilmeisesti marttyyrin esittäminen maailman markkinoilla on hyvien tapojen mukaista yritystoimintaa.

Pitää olla asiat aika huonolla tolalla jos TSMC:ltä heruaa säälipisteitä.

Muropaketin uusimmat