Uusimmat

Intelin kuluttajille suunnatut Optane-asemat tulevat markkinoille huhtikuussa

28.03.2017 17:20 Muropaketin toimitus

Optanen saapumista kuluttajamarkkinoille on odotettu siitä lähtien, kun Intel julkaisi datakeskuksille suunnatut Optane-asemat. Nyt Intel paljasti ensimmäiset kuluttajille suunnatut 3D Xpoint -teknologialla toteutetut Optane-asemat. Uudet asemat kulkevat Optane Cache SSD -nimellä. Toimitukset alkavat 24. huhtikuuta.

Käytännössä asemat toimivat välimuistina nopeuttaen perinteisen kiintolevyn, jopa hitaimpien SSD-asemien, käyttöä. Intelin omien sanojen mukaan Optane Cache SSD -asemalla tietokoneen uudelleenkäynnistämisaika saadaan puolitettua. Koko järjestelmän suorituskykyyn odotetaan noin 30 prosentin parannusta. Merkittävin parannus nähdään, kun käytössä on perinteinen kiintolevy. SSD-aseman rinnalla etu saadaan pääasiassa lyhyempien vasteaikojen ansiosta.

Kuluttajille suunnatut Optane Cache SSD -asemat tulevat saataville 16 ja 32 gigatavun kapasiteeteilla. Asemat tulevat M.2-2280-liitäntään, ja ne hyödyntävät NVMe-protokollaa. Asemien lukunopeus on 1200 megatavua sekunnissa ja kirjoitusnopeus 280 megatavua sekunnissa. Satunnaislukunopeudeksi ilmoitetaan 300 000 IOPSia ja satunnaiskirjoitusnopeudeksi 70 000 IOPSia.

Uusien asemien koetinkivenä on Intelin asettamat ehdottomat vaatimukset Kaby Lake -prosessoreille ja Z200-piirisarjalle. Käytännössä Kaby Lake -prosessorin vaatimus tarkoittaa myös Windows 10 -käyttöjärjestelmää Microsoftin estettyä päivitykset aiemmille käyttöjärjestelmille.

Asemien hinnat ovat PC Worldin mukaan 44 ja 77 dollaria. Eurohinnoista ei ole vahvistettua tietoa, mutta 32 gigatavun version voi odottaa nousevan sadan euron tuntumaan.

Muropaketin uusimmat