Väännetään rautalangasta, tästä Nokian PureView-väärennössotkussa on kyse

07.09.2012 13:00 | Sampsa Kurri

Nokian Lumia 920 -puhelimen PureView-kamera on saanut osakseen valtavasti huomiota aivan muista syistä kuin Nokia toivoisi.

Yritystä on syytetty PureView-tekniikan esittelyyn liittyvän videon ja still-kuvien väärentämisestä. Lehdistössä on ihmetelty ja uutisoitu useiden tahojen toimesta virheellisesti asiasta, joten päätimme TaskuMurossa vääntää rautalangasta, mistä koko sotkussa, joka on ristitty Twitterissä #Lumiagateksi, on kyse.

Nokia on julkaissut kotisivuillaan esimerkkikuvia, jotka on otettu Lumia 920:n prototyypillä. Lisäksi YouTubessa on julkaistu Lumia 920:n prototyypillä kuvattu vertailuvideo OIS-kuvanvakaimella ja ilman.

Nokia, PureView technology on the Nokia Lumia 920

Varsinaisen sotkun on aiheuttanut Nokian YouTubessa julkaisema PureView The next innovation -mainosvideo, jossa se esittelee OIS-kuvanvakaimen hyötyjä video- ja still-kuvauksessa. Videolla katsojalle luodaan mielikuva, että videot ja kuvat olisi kuvattu Lumia 920:n kameralla.

Nokia julkaisi alun perin 29. elokuuta 21 sekunnin mittaisen kiusoitteluvideon, jossa tyttö polkee polkupyörällä ja videolla näytetetään teksti: ”Things are about to change”. 5. syyskuuta Nokian esiteltyä Lumia 920 -puhelimen, YouTubessa julkaistiin koko versio PureView The next innovation -videosta.

Aluksi videolla näytetään, kuinka mies kuvaa pyöräilevää tyttöä Lumia 920 -puhelimella, jonka jälkeen kuva siirtyy kuvaavaan kameraan. Seuraavaksi rinnakkain näytetään videokuvaa pyöräilevästä tytöstä ilman OIS-kuvanvakainta ja OIS-kuvanvakaimella. Videolla näkyy ikkunan heijastuksesta, että OIS-kuvanvakainta simuloidaan kuvaamalla video pakettiautolla tavallisella videokameralla eikä Lumia 920:lla.

Seuraavassa kohtauksessa tyttöä videokuvataan Lumia 920:lla huvipuiston karusellissa. Jälleen videokuvan laatua simuloidaan OIS-kuvanvakaimella ja ilman.

Videon lopussa mies kuvaa tyttöä Lumia 920:lla Helsingin keskustassa ja videolla esitetään sarja still-kuvia.

Ensin näytetään kuvia otettuna tytöstä pitkällä valotusajalla, jotka ovat menneet pieleen ja näyttävät sumeilta ja epätarkoilta.

Seuraavaksi näytetään sarja kuvia, joissa tyttö näkyy hyvin valaistuna ja erittäin terävänä. OIS-kuvanvakainta simuloivat still-kuvat on otettu järjestelmäkameralla ja ulkopuolisella lisävalaistuksella, jotka paljastuvat katuvalojen säteistä, jotka ovat seurausta kameran pienestä aukosta eli suuresta F-arvosta.

Kuvaustilanteesta on julkaistu ulkopuolisen henkilön ottama kuva, jossa näkyy ammattilaiskuvauskalustoa kuvattavan tytön ympärillä (Copyright [email protected]).

Video lopussa mies kuvaa tyttöä Lumia 920:lla ja videolla näkyy teksti: ”Tämä on Lumia”.

The Verge -sivusto uutisoi heti tuoreeltaan, että video on väärennös viitaten edellä mainittuihin epäkohtiin. Myös useat blogit, erityisesti valokuvaamiseen liittyvät, ovat käsitelleet aihetta kriittisestä näkökulmasta. Nokia kiirehti julkaisemaan Conversations-blogissaan anteeksipyynnön, jossa selitti, että tarkoituksena oli tuottaa video, joka esittelee, mitä OIS-kuvanvakain kykenee tarjoamaan Lumia 920:n kameraan. Nokia tunnusti, että sen olisi pitänyt lisätä jo alun perin videoon huomautus, että kyseessä on OIS-kuvanvakaimen toimintaa simuloiva video, jota ei ole kuvattu Lumia 920:lle. Huomautus OIS-kuvanvakaimen simuloinnista lisättiin kuitenkin vasta sen jälkeen, kun epäilykset olivat jo heränneet ja netissä levisi kuvankaappaus pakettiautosta videokameralla kuvaavasta miehestä.

The Verge, Nokia’s new PureView ad is amazing, too bad it’s faked

Petteri Järvinen, Nokian megamoka

PeterF – valokuvausblogi, Lumiaa tupaan

sefsar blog, Nokia faked the still photos too

Nokia Conversations, An apology is due

Keskustelu

Kylläpäs nokia nyt kylpee julkisuudessa ;)
Kuka tahansa amatöörikin olisi voinut videosta leikata noi kohdat, luulen että ihan tarkotuksella laitettu tuolleen että saadaan maapallo puhumaan.

Ne jotka puhelimesta oikeasti kiinnostuivat, selvittävät kamerasta enemmän, ne jotka eivät kiinnostuneet selvittävät kuitenkin onko se noin hyvä mitä väitetään ja saattavat jopa ostaa sen.

Good PR Trick Nokia!

Sampsalta jäi nyt tärkein mainitsematta. Kaikkihan lähti liikkeelle muron ”Nokian ensimmäiset WP8 laitteet” ketjuun postatusta kuvasta :)

36. Valittaja valittaa valittajille, että ovat hienoja ihmisiä kun valittavat. Kiitos illan aivopierusta.

Kuulosta samalta tyypiltä kuin tuolla ruokaketjussa. ”Valittamisen ammattilainen, joka ei kuitenkaan valita TM”

@36: Juu, kyllä se oli se kun mainitsit hienoista ihmisistä (”Täytyy kyllä myöntää, että ootte vitun hienoja ihmisiä.”) Ilmeisesti se ei kuitenkaan sinun maailmassasi ole valittamista, joten eihän siinä mitään sitten. Kuulostat vain sen verran oman ylivertaisuutesi sokaisemalta, että pokkana kyllä valitat kun muut valittavat, mutta et edes tajua kuinka itsekin valitat jostain melko turhanpäiväisestä (eli siitä, mistä muut saa valittaa).

Mutta eiköhän tämä offtopic ollut minun osaltani tässä.

Eikös tuossa esitelty kuvanvakaustekniikkaa eikä Nokian puhelinta.

Aika paljon huomiota sai nokia tuossa ja nyt kun puhelin vielä todistaa olevansa hyvä kamera testeissä niin eiköhän siitä jää ihan positiivinen kuva.

@31 Oletko koskaan kuullut termiä mielikuvamainonta. Jos olet , niin tiedät olevasi väärässä .

@33. Nokian sisältäkin löytyy varmasti työntekijöitä, jotka ovat tyytymättömiä Eloppiin ja massiivisiin irtisanomisiin. En ihmettilisi vaikka homma olisi tahallaan ryssitty omien työntekijöiden toimesta.

@35 missä näit valituksen? Oliko se se, kun mainitsit hienoista ihmisistä?

Mutta olishan tässä maassa valittajan virka varmasti vielä tarjolla.

Mutta sovitaan nyt, että ei sun tarvi peiliin katsoa. Sä oot niin helevin näppärä ja aina ajattelet muita ennen kuin ittees… Ai sori eihän se ollukkaan sillain.

Mun puolestani jokainen saa katsoo peiliin, kenenkään ei tarvi.

@32: Kuulostaa siltä että sen sinun maailman suurin murhe on valittaa siitä, mistä muut valittavat.

Anteeksi unohtui mainita että ajatus tuli siitä että jonkilainen tutkinta nokialla laittettu pystyyn asiasta.

En usko itse tähän mutta harrastetaankohan puhelinvalmistajien kesken paljon ns. sabotaasia, että on firman sisällä maksettuja heppuja kusemaan asiat.
Ajatus heräsi että mitä jos Elopilla ja johdolla ei esim ollut mitään hajua siitä että videota ei ollutkaan otettu 920 vaan joku muu oli asiasta vastuussa, ja eihän sellasta voi myöntää julkisesti että työntekijät ei pysy aisoissa :D kaukaa haettua kait :)

Täytyy kyllä myöntää, että ootte vitun hienoja ihmisiä.

Mun mielestä maailmassa on pikkasen muitakin epäkohtia, kuin jotkin helvetin kännykät ja niiden markkinointi.

Eihän sen nyt niin hirveesti väliä ookkaan mitä esim. lapsillemme jätetään maailmasta?

Haistatan pitkät paskat jokaiselle joka vinkuu jostain niinkin turhasta, kuin Nokia, Apple…

Eiköhän nyt kaikkien olis jo aika katsoo peiliin?

@26. Ruoka nyt on vähän eri juttu kuin elektroniikka. Kukaan ei välitä näyttääkö se 2€ burilainen kuvassa paremmalta kuin kädessä, koska ruuassa tärkeintä on maku ja kaikki tietää että niissä on yksilöllisiä eroja koska ei hampurilaiset ja ruoka annokset tule kloonikoneesta.
Jos taas esitellään kameraa ja näytetään ihan eri laitteella otettua kuvaa, niin tottakai kyseessä on ihan eriluokan kusetus. Kuvanlaatu on yleensä kamerassa se tärkein kriteeri.

Voi voi kun ollaan taas niin sinisilmäisiä mainoksille. Oikeesti, eikö ihmisillä oo mitään filtteriä ku katsoo promomateriaalia. Kyllä se pitäisi olla selvää, että tuotteet esitellään edullisessa valossa usein vailla todellisuuspohjaa. Jos tuo mainos tekee Lumia 920:sta luurin huonolla kameralla, niin samalla logiikalla kaikki mainostetut tuotteet on susia. Oikeestaan on aika merkillistä, että jollain on kuva jostakin pörssiyhtiöstä vain ja ainoastaan tosiasioiden esittelijänä mainoksissaan. Kolmansien osapuolien testit kertovat yleensä jonkin laisen totuuden tuotteesta, mutta niitäkin tulee lukea terveellä varauksella, sillä artikkelien kirjoittajien kytköksistä näihin pörssiyhtiöihin tai omistajiin ei ole varmaa tietoa ja saattaahan osakkeita löytyä omasta salkustakin. Todelliset hyödyt jälkimmäisessä saattaa olla aika pieniä, mutta se ei ole este tuotteen katsomiseen tietystä vinkkelistä.

@4. ”En missään vaiheessa itse ymmärtänyt, että tuo video on kuvattu 920:lla vaan, että oli promo video.”
fugu_

Ihmiset olettivat että se on Nokialaisella kuvattu promo video. Ei promo video tarkoita automaattisesti ammattilaiskameraa. Onhan Nokian aikaisemmissakin promo videoissa ollut itse puhelimen kameralla kuvattua kuvaa.

Ihan oikeastikko ennen paljastus uutisointia tulit siihen tulokseen ettei toi oltu kuvattu Nokialaisella? Jos ensin kuvassa näytetään pyöräilevaa poikaa kännykkä kädessä, sitten näytetään sen kännykän pyöränselässä yhdenkäden tärisevää videokuvaa ilman OIS:a ja seuraavaksi täysin samasta kuvakulmasta kuvaa OIS:n kanssa niin eihän siinä tilanteessa kuluttaja voi muuta kuin olettaa että se on kuvattu samalla laitteella täysin samanlaisessa olosuhteessa. Ihan mielenkiinnosta haluaisin tietää että millaisella ajatuksenjuoksulla tulit siihen tulokseen että kun juuri oli näytetty pyöränselässä olevaa kännykkä kuvaaja yhdenkäden kuvausotteella ja sen tärisevää videokuvaa niin OIS vertailukuvaan vaihdettaisiinkin 20.000€ ammattilaiskamera ja tukeva kahdenkäden kuvausote pakettiauton kyydissä? Eihän toi edes mitenkään demonnut OIS:a vaan sitä kuinka paljon tukevamman kuvausotteen saa kahdella kädellä ja kuinka tasaisen kyydin tuon pakettiauton jousitus antaakaan.

Jotenkin olisi vielä voinut OIS demossa ymmärtää sellaisen vertailukuvan että se olisi kuvattu täysin samanlaisissa olosuhteissa yhdellä kädellä saman polkupyörän selässä videokameralla OIS päällä ilman olosuhteiden muutosta ja sekin olisi ilmoitettu selvästi pelkäksi OIS:n toiminnan vertailuksi. Eikä tuo video oikeastaan muutenkaan kuvaa kuvanvakautuksen toimintaa. OIS poistaa pienen tärinän muttei käden suurempaa ylös-alas liikettä. Pyöräilevällä jätkällä käsi heiluu eri kohdissa ylhäältä alas varmaan 10cm verran, mutta pakattiautokuvassa sekin liike on eliminoitu täysin, eli ei verrattavissakaan toisiinsa kun se antaa liian tasaisen kuvan. Jos vertailussa testikalusto ja olosuhteet muuttuvat, yhdenkäden kännykkäkuvaus fillarinselästä muuttuu kahdenkäden kuvaukseen tukevasta pakettiautosta, tai valokuvissa tuodaan pimeässä kuvatun kännykän jälkeen kunnolla valaistu järkkäri niin kyllähän siinä on kyse kuluttajan harhauttamisesta.

Tulee mieleen useamman vuoden takaa (olikohan PS1 tai PS2 aikaan) uutinen siitä että kuluttaja-asiamies antoi huomautuksen mainostajille konsolipelien tv-mainoksista missä oli näytetty pelikuvan sijasta jollan tehokkailla elokuva animaatiolaitteilla tehtyä animaatiokuvaa jota itse pelissä ei ollut, että kyse on kuluttajan harhauttamisesta kun kumminkin kuluttaja olettaa mainostettavan tuotteen yhteydessä näkyvän kuvan olevan itse tuotteesta. Vastaava tapaus on jos kännykän kameraominaisuuksia demoava videokuva onkin paljon kalliimmasta amattailaiskamerasta.

Siis kyllähän monissa mainoksissa kustaan kuluttajaa silmään. Naisten ryppyvoiteita mainostavat kasvojenkohotusleikkaukissa käyneet fimitähdet ja steroideja piikittävät lihaksikkaan nappisiat ovat mainosten mukaan treenanneet lihaksensa juuri tällä uudella kuntolaitteella jne. Mutta jos promotaan suoraa vertailukuvaa niin voisi kumminkin olettaa että vertailuolosuhteet olisivat identtiset, mutta ei mihinkään voi nykyään luottaa… paitsi tietysti Muropaketin testeihin. Siispä odotamme Muron testivideoita ja kuvia ennen kuin teemme mitään lopullisisa johtopäätösiä kuvanlaadun suhteen. Itselläni on kumminkin tarkoitus hommata seuraavaksi puhelimeksi kunnon videokuvaa kuvaava Win8 PureView känny, muttei kyllä näillä esittelyvideoilla minua kaupan kassalle saa.

Huoh. Jos Nokia mokaa kerran mainoksessaan ja saa aikaan valtaisan lokaryöpyn, niin miksi esim. hampurilaisketjut, ravintolat ja monet muut toimijat voivat huijata kuluttajaa markkinoinnillaan ilman sen suurempaa hässäkkää. Esimerkisi tuskin koskaan saat Mäkkäristä euron juustoa, joka olisi yhtä mehevän, huolitellun ja houkuttelevan näköinen kuin mainoksessa. Miten ihmismieli on näin valikoiva? Vai johtuuko se siitä, että olemme hyväksyneet kyseisessä asiassa, kuten ruoka-annoksen ulkonäössä poikkeaman mainoksen kuvasta? Miten Mäkkärit ja Heset saavat tehdä niin harhaanjohtavaa markkinointia ilman loanheittoa? En kyllä luota ainoaankaan mainoskuvaan tai valmistajan esimerkkikuvaan, sillä niitä on ihan varmasti jotenkin muokattu.

Kuinka monta amatöörivirhettä voikaan sattua minuutin videopätkään =D

Näytä kaikki kommentit

Ja nyt odotellaan vaan uutisia joissa hehkutetaan uuden Lumian OIKEASTI hyvää kameraa, vaikka mainokset oli feikattuja :)

Loistomarkkinointia tosiaan. Suossa tarpova firma tärvelee mainettaan entisestään. Tällä tempauksella saadaan varmasti miljoonia uusia asiakkaita.

Kaikki kusettaa mutta Nokia on vaan niin säälittävä kun jää kiinni

Jos tuo promo ois tehty huolella ilman ”vahingossa kuvvan jäänyttä kamera-autoa” Olisi Nokia joutunut puskeen miljardeja markkinointiin. Nokian tarttee kettuilioille sanoo vain että kokeilkaa sitä puhelinta. :)

Loistomarkkinointia sanon mä

@8 Kuulepas! Nykypäivänä ei enää kannata ajatella vaan käyttää pelkkiä vaistojaan. Niin selviää eteenpäin. Ainakin täälläpäin.

18. Ei toki olekkaan, mutta ne jäi kyllä nyt NIIN rysän päältä kiinni tuosta, että huhuh. Se on taas näitä, kaikki näin tekee, mutta kukaan ei myönnä. Nokia oli se, joka jäi housut kintuissa kiinni. Siinä missä muuten ovi suljettaisiin ja kuviteltaisiin, että mitään ei nähty niin Nokian kohdalla se itse otti valokuvia :D

Hellanlettas sentään, mä oon aina luullu että kaikki mainokset on tosia! – NOT.

Missä tynnyrissä joku on elänyt jos luulee että kaikki mainosvideot on todellisia ja ettei niissä ole kaunisteltu asioita. Nokia ei ollut ensimmäinen, eikä ole viimeinen.

Hyvänä esimerkkinä muiden valmistajien ”kusetuksista” on esimerkiksi iPhone-mainosten käyttiksen järkyttävä nopeus, sillä käytännössä samoja nopeuksia on mahdoton toistaa käytännössä ja tästäkin löytyy videoita Youtubesta. Nettisivut, kartat ym. latautuvat videolla silmänräpäyksessä mutta käytännössä näitä saa yleensä venata muutamia sekunteja. Eikä se mäkkärissä ostettu hampparikaan näytä ikinä samalta siinä sun tarjoittimella kuin mitä se siinä mainoskuvassa on ;) .

kuten aiemmin mainitsin kaikki valmistajat kusettaa samalla tavoin, siitä ei vaan pidä jäädä kiinne. Eikä tuo nokian kamerasta paskaa tee,, pitää vaan odottaa että tulee oikeita testejä ja katsoa tuloksia sitten.

@3 Jos esitellään uusi kamerapuhelin ja näytetään kuvia/videota, niin kyllä on oletettavaa, että materiaali on kyseisellä laitteella otettu ellei toisin mainita. Ja ei ole mikään puolustus sanoa että muutkin tekee samaa. Ei tuossa ole mitään puolustettavaa ja kohu on täysin ansaittua.

Kyllä nyt on Nokia tajunnut kerrankin miten sitä mainostetaan. ”Any publicity is good publicity” ja nyt sitä on tullu paljon ja halvalla :D Sen verran on tuo mainostus tehonnu itseenikin, että tekisi mieli ostaa 920 seuraavaksi luuriksi.

Onneksi sentään esim. Applen Facetime-mainoksissa puhelinta käytetään oikeasti… Valot päälle, kaikki mainokset ovat kusetuksia. Youtubesta kyllä löytyy videoita, miten tuo 920:n kamera toimii oikeassa käyttötilanteessa.

Nokia joko kertoo ihan näkyvästi tai sanallisesti videoissa jos se on kuvattu puhelimella X. En tiedä että onko vain laiskaa editointia vai tarkotuksella jätetty näkyviin että videot on kuvattu ammattilaisvehkeillä… On Nokialla myös muutamat tosi nätit videot kuvattu mm. N8/808 PV-luureilla että en menisi mollaamaan suorilta sen takia tuota 920:stä.

Joopa joo. Ja Schumacher käyttää pelkkää L’Orealia. Ei mitään uutta auringon alla siis. Hajaantukaa, ei mitään nähtävää. (kirjaimellisesti :p)

99,99999 % kamera mainoksista on kuvattu jollain 100 000eur huippumallilla vaikka itse mainoksen tuote on se 79eur gigantit 14mpix ihmelaite.

Kärjistetty mutta niin totta. Herätys.

Sössönsössönsöö

Jos siinä on hyvä kamera, niin kelpaa mulle.
Ihan sama millä tekniikalla se on toteutettu.

Iphonen lelukamera lähtee vaihtoon jahka 920 tulee kauppoihin.

[email protected] No mitä hyötyä tuosta mainoksesta sitten on? Demota 10000 euron ammattilaiskameraa ja sen kuvainvakainta? Miten se liittyy Nokian purkkaviritykseen…

Nokia kun on erikseen kehunut kameran olevan tärkeä osa tuotteitaan niin tällainen huiputus on hyvin törkeää. Enpä olisi Nokiasta uskonut tällaista. Voi olla että kohta kilpailijoillakin on aivan yhtä hyvää ellei jopa parempaa kamerateknologiaa kuin Nokialla, sen verran kyseenalaiseksi on Nokian touhut menneet.

@3 +1. Media taas heittänyt yli ja tyhmä kansa uskoo kaiken. En missään vaiheessa itse ymmärtänyt, että tuo video on kuvattu 920:lla vaan, että oli promo video.

@ 2. Voi huoh, täysin samanlaista ”kustetusta” on 99% mainoksista, myös niiden puhelinmarkkinoilla kilpailevien merkkien.

Perustotuus on että mikäli mainoksessa ei erikseen sanota että tämä on esim kuvattu sillä mainostettavalla laitteella, sitä ei ole sillä silloin kuvattu.

Kaikissa virallisissa kuvissa, jotka on otettu 920:lla, on maininta että ne on otettu sillä.

tuolla Matkapuhelinfoorumilla Nokian probagandistit ja muut sen ja niiden kanssa myötäelävät eivät ensin (vielkään?) halunneet vaan myöntää mitä tuubaa Nokia oikein syöttää maailmalle mainoksiin uskoville.
Mutt petoksen tunnisti heti – siksi paljon yliammuttuja kuvia väitettiin wp 8 Lumialla kuvatuiksi.
Luotto meni Nokiaan perusteellisesti, vaikka olenkin toki tiennyt näitten mainosveijareiden metkut muussakin mainonnassa ihmisten manipuloimiseksi. Harmi vaan, ett suurin osa sielläkin lukevista ja kommentoivista lienee nuoria ja kokemattomampia.

Miksei OIS-kuvia otettu kadulla ilman studiovalaistusta? Sumuiset katukuvat näyttäis olevan ilman studiovalaistusta.

Muropaketin uusimmat