UUSIMMAT

15 000 ihmistä osoitti mieltään Helsingin keskustassa rasismia vastaan [kuvagalleria]

28.07.2015 22:43 | Muropaketin toimitus

Muusikot ja poliitikot nousivat lavalle yhdestä Facebook-päivityksestä alkunsa saaneessa jättimäisessä mielenosoituksessa.

Meillä on unelma -mielenosoitus avoimen ja monikulttuurisen Suomen puolesta keräsi Helsingin keskustaan Kansalaistorille noin 15 000 ihmistä.

Kansanedustaja Olli Immonen (PS) möykkäsi viikonloppuna Facebookissa ”monikulttuurista Suomea” vastaan ja sai aikaan melkoisen kohun. Sunnuntaina toimittaja / muusikko Aleksi Pahkala ihmetteli miehen sanomisia sosiaalisessa mediassa ja hänen Facebook-päivityksestään alkunsa saanut tapahtuma toteutettiin alle kahdessa vuorokaudessa. Järjestäjiin kuuluivat muun muassa entinen vihreiden kansanedustaja Johanna Sumuvuori ja vapaa toimittaja Janne Flinkkilä.

Pieni auttaa toista joka haluaa nähdä Lännen-Jukan soittavan:

Rasismin vastaisessa mielenilmauksessa esiintyivät muun muassa Anna Puu, Aino Venna, Atomirotta feat. Manna, Anssi Kela, Maija Vilkkumaa, Jukka Poika, Tuure Kilpeläinen ja Lännen-Jukka (J. Karjalainen). 

”Me ollaan oltu liian pitkää hiljaa, ja nyt on aika sanoa ääneen, että ei käy”, sanoi mielenosoituksessa esiintynyt kansanedustaja Ozan Yanar (vihr).

”Meillä Suomessa on paljon ihmisiä, jotka ovat syntyneet, kasvaneet ja käyneet koulunsa täällä ja joiden äidinkieli on suomi. He tekevät töitä ja maksavat veroja ja silti heidän peräänsä huudellaan päivittäin, että painu takaisin Afrikkaan”, kummasteli Anssi Kela. Sen jälkeen hän soitti vanhan Suomalainen -nimisen, rasismia käsittelevän kappaleensa.

Presidentti Sauli Niinistö ei päässyt paikalle, mutta tilaisuudessa luettiin hänen kirjeensä, jossa sanottiin muun muassa näin:

”Kaipaamme kiihkotonta keskustelua niistä vaikeuksista, joita kohtaavat sekä maahanmuuttajat että vastaanottajat. Suomessa on aina osattu puhaltaa yhteen hiileen ja uskon, että meillä on tämä taito edelleen tallella.”

J. Karjalaisen Lännen-Jukka-hahmo vanhana maahanmuuttajana oli luonnollisesti mukana:

Teksti & kuvat: Aki Lehti

Keskustelu

@11
En suoraan ymmärtänyt, mutta kun puhutaan fiktiosta ja sitten pahinpia historialisia juttuja (natsit esim), niin rasisit on useinmiten valkoisia. Kuulostaa tyhmältä, mutta eikös asia ole niin ainakin fiktiossa? Enkä sanonut, että toiseen kohdisettu on oikeutettua.

Itse monikulttuurisuuteen mitään kantaa ottamatta, oli kyllä uskomatonta rinkirunkkausta koko tapahtuma.

@3
>suurin osa rasismista kohdistuu ihmisryhmään X
>rasismi kohti ihmisryhmää Y on siis oikeutettua
Tämäkö on logiikkasi?

Mahtaa olla tapahtumassa käyneillä selät kipeänä, kun niin kovaa siellä taputeltu keskenään. Ihan huuhaata koko juttu alkaen Immosen aivopieruista.

Eiköhän Immosen tarkoitus ollut vastustaa monikulttuurista Suomea siinä mielessä mitä se on tarkoittanut esimerkiksi Ruotsille (mellakat, kranaatti-iskut, juutalaisten ahdistelu, ghettoutuminen).

Vuosikymmenten kokemus ja tutkimustieto tiettyjen ihmisryhmien maahanmuutosta ja niiden vaikutuksista saa suhtautumaan kyynisesti aihealueeseen. Vaikka Immosen kirjoitus on leimattu mediassa uudeksi Mein Kampfiksi, on se onnistunut tuottamaan huomattavasti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Hienoa, että näinkin tärkeässä asemassa oleva henkilö uskaltaa huikata ”poliittisen korrektiuden” verhon ylitse ja herättää keskustelua oikeasti relevantista asiasta.

@6 Tämä konsertti taidettiin otaa ihan vakavissaan eikä huijauksena. Ainakin 2 suvaitsevaa sukulaistani meni sinne ja vaikutaa siltä että J Karjalainen on oikeasti rasismin vastutaja.

Shh.. Älkää vain keskustelko asiasta, sillä ongelmaa ei ole ja eri mieltä olevat on rasisteja sekä fasisteja.

Tämäkin paskakonsertti oli pelkkää julkkisten ja poliitikkojen egojen pullistelua ja ”kilven kiillottelua” Monikulturismissa on suuret ongelmansa, mutta niistä ei suomessa saa puhua ääneen.

@4 Kyllä tuonkin voi rasismiksi laskea ja natsien idealogia oli muutenkin rasistista.

@3 Mitä nyt meinaat? Viimeksi kun asian tarkistin, niin Hitler poikineen kärräsi juutalaisia, eikä tummia uuneihinsa. Toki tummia meni siinä samassa, mutta vainot pääasiassa koskivat kuitenkin juutalaisia, jotka ainakin omassa mielessäni miellän valkoihoisiksi.

@2 Mutta kävikö mielessä että suurin osa rasismin uhreista on yleensä muut kuin valkoihoiset? Etenkin jos ajatellaan natseja. Puhun kirjainmelista natseista sitten.

Rasismi sitä, rasismi tätä. Ja nämä spedet, jotka ratsastavat aallon harjalla aka. Immosen puheilla… Toivottavasti ego hymyilee ja imago kiiltää.

Btw mites puhuttiinko tapahtumassa ollenkaan siitä, että myös valkoihoinen/valkoinen/kategoria voi kokea rasismia?

Planeetanvaihtoa/planeettamatkustelua odotellessa.

Muropaketin uusimmat