Uusimmat

Yhdysvallat harkitsi ydinpommin räjäyttämistä Kuussa kylmän sodan aikana

30.11.2012 20:08 Muropaketin toimitus

Yhdysvallat oli lähellä räjäyttää ydinaseen Kuussa vuonna 1959.

Yhdysvallat oli lähellä räjäyttää Kuussa ydinaseen 50-luvun lopussa.

50- ja 60-luvut olivat Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välisen kylmän sodan tuiminta aikaa. Suurvallat pyrkivät mahtailemaan ja pelottelemaan toisiaan mitä moninaisimmilla tavoilla, joista merkittävin oli maiden ydinasearsenaali. Yhdysvalloissa harkittiin vakavasti sotilaallista ja teknologista voimannäyttöä Kuussa räjäytettävän ydinaseen muodossa. Projekti oli nimeltään Project A119, tai ”A Study of Lunar Research Flights”, ja siihen osallistui myöhemmin tieteen popularisoijana tunnetuksi tullut Carl Sagan.

Projektiin kuului pienen atomipommin lähettäminen Kuuhun, jossa se olisi räjähtänyt pintakosketuksesta. Alun perin ohjukseen kaavailtiin vetypommia, mutta lopulta päädyttiin kevyempään 1,7 kilotonnin atomipommiin. Pommin räjäytyspaikaksi kaavailtiin Kuun varjossa olevaa puolta, jota vasten räjähdyksen nostama kaasu- ja pöypilvi olisi tehokkaimmin näkyvissä Maasta käsin. Jatko-opiskelijana työskentelevä Sagan osallistui sen mallintamiseen, millä tavoin räjähdyksen aiheuttama pöly- ja kaasupilvi olisi käyttäytynyt.

Projekti kuitenkin haudattiin sen pelossa, että yleinen mielipide ei välttämättä olisi suotuisa näin sotaisalle toimelle, minkä lisäksi ydinasetta kantavan raketin laukaisussa tapahtuva virhe olisi voinut olla haitallinen siviiliväestölle. Projektin johtaja Leonard Reiffel oli myös huolissaan radioaktiivisesta laskeumasta Kuussa ja sen vaikutuksista miehitettyihin kuulentoihin sekä mahdolliseen Kuun asuttamiseen.

Teksti: Janos Honkonen