Uusimmat

Arvio: Thor, Wolverine ja Mail-Man ovat syksyn Marvel-tähdet Suomessa

19.11.2015 16:05 Tatu Junni

Egmont piristi supersankarifanien syksyä julkaisemalla lokakuussa kaksi kovakantista Marvel-kokoelmaa. Tarjolla on satojen sivujen edestä uutta ja vanhaa, Thoria ja Wolverinea.

Stan Leen ja Jack Kirbyn Mahtava Thor on pakko-ostos jokaiselle vanhan koulukunnan Marvel-fanille. Lähes kolmesataa sivua kattava kokoelma on koostettu The Mighty Thor -lehden numeroista 158-170, joita ei suomeksi ole ennen julkaistu muutamaa Marvel Saga –leikettä lukuun ottamatta.

Tarjolla on kunnon kosmista tykitystä, jossa Thor kohtaa niin Galaktuksen, elävän planeetan Egon kuin Lokinkin. Meno on nykyisiin Marvel-lehtiin verrattuna melkoisen villiä ja kerta toisensa jälkeen lukija joutuukin pohtimaan, mitä vanhat jekkuilijat Stan ja Jack ovat aamupuuronsa sekaan ripotelleet.

”Oi Thor, löysit minut! Varo, nämä ovat demoneja toiselta ajalta! He vangitsivat minut attraktopalloon! Olen avuton!”.

Noh, happoisat hippailunsa kullakin! Etenkin piirtäjä-ässä Jack Kirby on tässä Marvel-kokoelmassa kovassa vedossa. Tussitöiden sekaan on rohkeasti leikelty valokuvia ja muuta jänskää. Edes Mahtava Thor -albumin mustavalkoisuus ei jää harmittamaan Kirbyn kynänjäljen dynaamisuutta ihastellessa. Suotta eivät nykypiirtäjät kilvan julista miestä esikuvakseen ja lukijat legendaksi.

Eivätkä Stan Lee ja Jack Kirby suinkaan ole ainoita legendoja, joita Mahtavan Thorin kansien välistä löytyy. Albumin on nimittäin suomentanut itse Mail-Man alias Lauri Narinen, joka vastaa myös esipuheesta. Marvel-maailman vuosituhannen kynnyksellä taakseen jättäneen palstamaakarin kynä ei ole vajaassa parissa vuosikymmenessä ruostunut. Mail-Manin mahtipontinen suomennos istuu erinomaisesti Thorin hieman höpsöön sielunmaisemaan.

”Ihmisrätit riittävät jo! Alamaailmojen herran on aika paljastaa oikea karvansa. Olenhan Pluto, alamaailmojen valtias!”.

Mahtava Thor on albumi, jota ukkosen jumalan Marvel Studios -elokuvien kautta löytäneet eivät välttämättä osaa heti arvostaa, mutta johon pitäisi silti – tai juuri siksi – tarttua. Kun Stan Leen ja Jack Kirbyn matkaan astuu avoimin mielin, ei paluuta entiseen enää ole.

Wolverine

Jos Thor on vanhojen jäärien julkaisu, sopii Viiltävä Wolverine junioreille. Tarjolla kun on suoraviivaista toimintamyllytystä kolmen tarinakokonaisuuden edessä. Siinä ei liiemmin järki päätä pakota, kun muriseva mutantti heiluttelee adamantiumkynsiään ja näyttää konnille, mistä kana kusee.

Kuvitukseltaan Savage Wolverine –lehden numeroista 1-11 koostettu Viiltävä Wolverine on erinomainen teos. Ovathan asialla ”jumalainen Frank Cho, räväkkä Joe Madueira ja tunnelmallinen Jock”, kuten albumin takakansi kertaa.

Frank Chon kuvittama ja kirjoittama Tapposaari on varmasti niiden makuun, jotka arvostavat jänteviä viidakkopimuja ja dinosauruksia. Tarinassa Wolverine nimittäin seikkailee Ryhmä-X:n tarinoista hyvin tutussa Kadonneessa valtakunnassa yhdessä Shannan kanssa. Chon kuvituksesta on paha löytää moitittavaa, mutta käsikirjoittamisen herra voisi suosiolla jättää muille. Pulp-henkisen viidakkoseikkailun lukee kyllä ilokseen, mutta aika kertakäyttöistä hupia on pöytään katettu.

Paremmin Cho onnistui samasta puusta veistettyjen Jungle Girlin ja Shanna The She-Devilin kohdalla.

Joe Madueira ei ole lähtenyt itse tarinaa iskemään, vaan jättänyt sen homman Zeb Wellsin harteille. Kädet kuolleella ruumiilla onkin tarinan puolesta kiinnostavampi kuin Tapposaari, mutta ei sekään Wolverine-klassikkojen portteja kolkuttele. Parasta tässäkin tarinassa on kuvitus. Elektran vierailu miellyttänee monia, mutta jotenkin hahmo tuntuu olevan väärissä juhlissa aina kun käsikirjoittajana ei ole Frank Miller.

Viiltävä Wolverine -albumin päättää Jockin käsialaa oleva tarina, jossa liikutaan kahta ensimmäistä seikkailua scifimmissä sfääreissä. Jockin rujo kuvitus sopii Wolverinelle erinomaisesti, mutta juuri muuta hyvää ei tästä täytetarinasta voi todeta. Marvelin pitäisi todellakin pistää stoppi Wolverinen jatkuvalle monistamiselle. Dakenin, X-23:n ja Old Man Loganin voi vielä hyväksyä, mutta sivuhahmojen osalta kloonikiintiö on täytetty jo aikaa sitten.

Lue myös:

Haastattelu: Marvel-maestro Mail-Man vaihtoi supersankarit perheeseen

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat