Uusimmat

Arvostelu: Chris Claremontin ja Frank Millerin Wolverine-sarjakuva toimii vielä 30 vuoden jälkeenkin

04.06.2013 11:03 Muropaketin toimitus

Wolverine

Kesä 2013 on Wolverinen. Uuden elokuvan lisäksi faneja hellitään sarjakuva-albumilla, joka sisältää yhden kaikkien aikojen tärkeimmistä Wolverine-tarinoista.

Heinäkuussa ensi-iltansa saava The Wolverine -elokuva pohjautuu osittain Chris Claremontin käsikirjoittamaan ja Frank Millerin piirtämään sarjakuva-albumiin Wolverine (jonka voit voittaa omaksesi täältä). Japaniin sijoittuva ninjaseikkailu julkaistiin alun perin neliosaisena minisarjana vuonna 1982. Jo tuolloin Wolverine oli Ryhmä-X:n suosituimpia jäseniä, ja juuri siksi sarjakuva saikin ristiriitaisen vastaanoton.

Chris Claremont ja Frank Miller syvensivät tarinallaan Wolverinen persoonaa ennennäkemättömällä tavalla, eikä tämä suinkaan miellyttänyt kaikkia hahmon faneja. Ahmamutantin haluttiin pysyvän samanlaisena verenhimoisena raivopäänä, kuin hänet oli ennenkin esitetty. Claremont ja Miller kuitenkin lukeutuivat Marvel Comicsin supertähtiin 1980-luvulla, ja kustantamon pomo Jim Shooter antoi siunauksensa uudenlaiselle tulkinnalle.

Wolverine-albumi on julkaistu Suomessa jo kerran. Vuoden 1986 hyväkuntoinen painos on kuitenkin nykyään melko harvinainen löytö, eikä sen kotimainen toimitustyökään vastaa nykyaikaisia standardeja. Tuore painos on kaiken lisäksi kovakantinen ja sisältää paitsi Chris Claremontin esipuheen myös alkuperäiset kansikuvat, joita vuoden 1986 versiolla ei ole tarjota. Muun hyvän lisäksi sarjakuvan värejä on korjailtu ja suomennoskin on tehty uudelleen. Uudesta käännöksestä vastaa Marvel-aktiivi Antti Koivumäki, joka on tehnyt kelpo työtä.

Wolverine

Albumin tarinassa Wolverine matkustaa Japaniin tapaamaan rakasta tyttöystäväänsä Marikoa. Perillä mutanttisankarille kuitenkin selviää, että naisen isä on pakottanut tämän avioon sikamaisen öykkärin kanssa omien tarkoitusperiensä takia. Aivan kuin tilanne ei olisi tarpeeksi paha, Marikon isä lordi Shingen on Tokion paikallinen rikollispomo, joka hallitsee alamaailmaa rautaisella otteella ja käskyttää jopa pahamaineisia Käden ninjoja. Shingen melkein saa Wolverinen päiviltä, mutta omaan pussiinsa pelaava villi Yukio rientää apuun. Neito on korviaan myöten ihastunut villiin Wolverineen ja haluaa miehen omakseen. Ikävä kyllä, Logan on yhä rakastunut Marikoon, vaikka tunteekin vetoa myös Yukiota kohtaan.

Yli 30 vuotta vanha tarina on kestänyt aikaa yllättävän hyvin. Chris Claremont täyttää tuttuun tapaansa sivut tolkuttomalla tekstimassalla, mutta se ei haittaa, sillä jälki on terävää ja Wolverinen persoonaa rakennetaan onnistuneesti. Hauska on myös huomata, ettei Wolverine ole samanlainen kuolematon tuhokone kuin nykyisissä sarjakuvissa. Mies kokee kipua, potee krapulaa ja on vaarassa menettää henkensä kerta toisensa jälkeen.

Hahmon yhdessä John Byrnen kanssa nykymuotoonsa rakentanut Claremont on aina osannut käsitellä Wolverinea taidokkaasti, mistä kertoo myös se, että mutantin maineikas iskulause kuultiin ensimmäistä kertaa juuri tässä albumissa: ”Olen paras siinä, mitä teen. Mutta se mitä teen, ei ole kovin nättiä”.

Wolverine

Wolverine-seikkailun ilmestyessä Frank Miller oli jo vakiinnuttanut nimensä Marvelilla, mutta miehen klassikkotarinat olivat vielä julkaisematta. Albumin kuvitus on taidokasta, mutta ei vedä vertoja Millerin myöhäisemmille töille. Sen tehoja myös syö Josef Rubinsteinin tussaus, joka häviää Millerin hovitussaaja Klaus Jansonin jäljelle. Glynis Weinin tusinaväritys ei puolestaan tee albumin visuaaliselle puolelle kuin hallaa, harmi kyllä.

Miten paljon James Mangoldin ohjaamassa The Wolverine -elokuvassa on sitten mukana Claremontin ja Millerin sarjakuvan aineksia? Kuten traileri ja muut ennakkomateriaalit ovat paljastaneet, tarinan miljöö ja monet päähahmot on säilytetty. Mukaan on kuitenkin heitetty myös aineksia, joita tässä albumissa ei ole. Esimerkiksi Wolverinen muuttaminen kuolevaiseksi ja muutamat sivuhahmot (Viper ja Hopeasamurai etunenässä) ovat Hollywoodin peruja. Lisäykset on kuitenkin perusteltuja, sillä lähdemateriaalin tarina on nivottu niin vahvasti osaksi Wolverinen sarjakuvaversiota, ettei suora käännös olisi toiminut millään.

Sarjakuvan keskiössä on kysymys siitä, onko Wolverine mies vai peto. Tämä on tarinan kiinnostavinta antia, joten toivotaan, että teema on mukana myös valkokankaalla. The Wolverine saa ensi-iltansa Suomessa 26. heinäkuuta.

Wolverine

Lue myös:

 Wolverine vs. moottoripyöräninjat – eli viisi uutta kuvaa kesän X-Men-leffasta

Empire-lehti paljasti ”adamantiumpitoiset” erikoiskantensa uudesta Wolverine-elokuvasta

Mitä tekemistä Dwayne ”The Rock” Johnsonilla on uuden Wolverine-elokuvan kanssa?

Japani-teema on vahvasti läsnä X-Men-leffa The Wolverinen uusissa kuvissa

Entertainment Weeklyn uusi kansi on varmasti Hugh Jackmanin ja Wolverinen fanien mieleen

Hugh Jackmanin Wolverine-leffan uusi traileri tarjoaa paljon kummasteltavaa

Uusi kuva X-Men: Days of Future Past -leffasta: Wolverine ja Peto vuodessa 1973

Teksti: Tatu Junni

Muropaketin uusimmat