UUSIMMAT

Arvostelu: Don Rosan kootut on hinnastaan huolimatta pakko-ostos Aku Ankka -fanille

12.01.2012 13:41 | Muropaketin toimitus

Vuoden 2011 hienoin suomalainen sarjakuvajulkaisu ei tullut laisinkaan myyntiin kirjakauppoihin, joten se saattoi ohittaa monen tutkan. Vain postimyynnin kautta saatava Don Rosan kootut on huikea kokonaisuus, joka kattaa taiteilijan koko Disney-sarjakuvatuotannon kronologisessa järjestyksessä. Kyseessä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapaus!

Kentuckyssa vuonna 1951 syntynyt Keno Don Hugo Rosa on idolinsa Carl Barksin ohella yksi maailman tunnetuimmista Ankka-taiteilijoista. Miehen ensimmäiset sarjakuvat julkaistiin suomalaisessa Aku Ankka -lehdessä jo vuoden 1990 alkupuolella. Sittemmin Rosan tarinoita on julkaistu maassamme runsaasti lisää, Akun lisäksi myös kovakantisissa kokoelma-albumeissa. Jotain miehen tuotantoa löytyy siis varmasti jo monesta kodista, mutta nyt Sanoma Magazines on tehnyt kulttuuriteon ja päättänyt julkaista yhdeksän kirjan kokoelman, joka kattaa kaikki Rosan Disney-aiheiset sarjakuvat.

Don Rosan yksityiskohtaiset ja mielikuvituksekkaat sarjakuvat lienevät tuttuja useimmille ankisteille, joten keskitytään nyt kolme kovakantista sarjakuvakirjaa kattavan Don Rosan kootut 1 -paketin bonusmateriaaleihin. Tarjolla on sellainen määrä luettavaa ja nippelitietoa, että kokoelman hankkimista kannattaa harkita, vaikka itse sarjakuvaseikkailut hyllystä jo löytyisivätkin.

Don Rosan kootut 1 -kokoelman kolme kirjaa sisältävät lukuisia artikkeleita niin Don Rosalta itseltään kuin myös Ankka-ekspertti ja historioitsija Øystein Sørensenilta. Rosa esittelee elämänsä käänteitä kirjasta toiseen jatkuvassa elämäkerrassaan ja valottaa myös millaisissa olosuhteissa ja miten eri sarjakuvaseikkailut aikoinaan syntyivät. Øystein Sørensen puolestaan avaa lukijoille Rosan tarinoiden taustoja aina kultaryntäyksestä myyttisiin eläinlajeihin. Lopputuloksena on kattava katsaus, joka syventää tuttujenkin tarinoiden lukukokemusta ihastuttavalla tavalla.

Läpi kokoelman Don Rosa tuo esille ihailunsa ja kunnioituksensa Carl Barksia kohtaan. Paikoin miehen hehkutus ja itsensä vähättely alkaa jopa kiukuttaa lukijaa. Rosa esittelee tarkkaan kuinka Barksin tarinat ovat toimineet omien ideoidensa innoittajina ja kuinka hän päätyi valitsemiinsa ratkaisuihin. Teksti on rehellistä ja rentoa, joten sitä lukee ilokseen. Rosasta välittyy kuva lahjakkaana, mutta turhan vaatimattomana taiturina, joka olisi halutessaan voinut menestyä muillakin luovilla aloilla, jos niin olisi päättänyt.

Artikkeleiden lisäksi Don Rosan kootut 1 sisältää runsaasti erilaisia kansikuvia, lopullisista tarinoista poistettuja tapahtumia, viittauslistauksia ja pin-up-kuvia. Hilpein lisä on parikymppisen Rosan tekemä Disney-parodia Return to Duckburg Place. Siinä yliopistoikään varttuneet veljenpojat polttelevat pilveä, Hessu Hoposta on tullut rapajuoppo, Mummo Ankka paistaa Hansun hengiltä ja Aku Ankka saa viimeinkin kostettua Roope-sedällensä. Anarkistinen sarjakuva on toki piirrosjäljeltään kömpelö verrattuna Rosan myöhempiin töihin, mutta ehdottomasti kiinnostavaa luettavaa joka tapauksessa.

Don Rosan kootut 1 on komea julkaisu laadukkaine papereineen ja painojälkineen. Sen tekemiseen on käytetty selkeästi runsaasti aikaa myös toimituspuolella ja tämä myös näkyy. Kaiken näyttävyyden ja huolellisuuden keskeltä tosin pienetkin virheet iskevät ikävästi silmille. Esimerkiksi Jos metsään haluat mennä nyt… -tarinassa taittajalta on unohtunut maalipurkin etiketin teksti leijumaan Akun naaman päälle. Tämä ei tietenkään pilaa lukukokemusta, mutta harmittaa täydellisyyden keskellä toki.

Don Rosan koottujen suurin heikkous on kokoelman kova hinta. Kolme kirjaa koteloineen maksaa peräti 180 euroa sekä 10 euron postikulut. Näin ollen koko yhdeksän kirjan kokoelmalle kertyy hintaa 570 euroa. Se on kova hinta jopa näin hienosta julkaisusta. Tosin Don Rosan sarjakuvat kestävät lukuisia lukukertoja, joten rahoilleen saa kyllä vastinetta. Kirjasarjan seuraava osa ilmestyy kevään aikana. Trilogiaksi kokoelma täydentyy ensi syksynä.

Don Rosan kootut pähkinänkuoressa

  • Koko: 30 x 22,5 cm
  • Sidonta: Laadukas, kankaalla vahvistettu selkämys ja kohopainatus
  • Sivumäärä: 240–272 sivua jokaisessa niteessä
  • Nidemäärä: yhdeksän, kolme kirjaa kussakin kotelossa
  • Lisätietoja aiheesta osoitteessa www.donrosankootut.fi

 

Teksti: Tatu Junni

Keskustelu

Itse ostin kirjasarjan, jostta saisin tietää enemmän itse Don Rosan elämästä, en niinkään tarinoiden takia jotka omistan ho monella kielellä vaikkakin kirjasarja sisältää Suomessa ennenjulkaisemattomia tarinoita Donin nuoruudesta. 2. osassa paljastetaan kaikille tuntematon Tupun, Hupun ja Lupun isän kuva Aku Ankan sukupuussa, eli ei ole enää lintua peittämässä kasvoja. Odotan jo innolla 3. osaa jonka pitäisi tulla ennen joulua.

Toisin kuin Barksin kootut -tapauksessa tätä Rosan sarjaa on vieläkin mahdollista tilata vaikka ensimmäiset osat toimitettiin ajoissa tilanneille jo ennen joulua. Itse jätin sarjan tilaamisen syksyllä kun yrittäjänä työtilanne vaihtelee ja muistin asian vasta joulunpyhinä jonka jälkeen sitten tein tilauksen ja ensimmäinen kotelo kirjoineen pamahti postiin tällä viikolla.

Näyttäisi siis kuitenkin siltä että tätä uudempaa sarjaa on joko tilattu paljon vähemmän kuin Barksin lähes neljä kertaa kalliimpaa/suurempaa sarjaa tai sitten Sanoma on ottanut Barks-innostuksen hullaannuttamana tästä jo valmiiksi valtavan painoksen. Joka tapauksessa tämä hieman kyllä murentaa ennakkomarkkinoinnin perusviestiä kun tilauksia otetaan vastaan vieläkin vaikka ensimmäinen osa on jo ilmestynyt.

Aina tulla putkahtelee uusia ja uusia akuankka-faneja, joista kaikilla ei ole vielä arvokasta hyllyssä esillä säilytettävää sarjaa. Ja aivan varmasti kelpaavat niin yo-lahjaksi kuin nuorekkaalle parille häälahjaksikin. Kummeille ja mummeille tiedoksi, että joku voi haluta mieluummin hienon sarjisjulkaisun kuin hopealusikoita.

Saitko arvostelija ilmaiseksi tämän sarjan? Helppohan sitä sitten on suositella, mutta itse kyllä jätin väliin aivan liian kovan hinnan takia. Eiköhän näissä keräilyarvo nouse, mutta itse olisin ostanut ihan luettavaksi, enkä kirjahyllyyn koristeeksi.

Hei haloo, hinta on toki kertaostoksena kova, mutta koska kyseessä on vain rajoitettu painos (muutama tuhat) etukäteen sarjan varanneille, arvo kyllä kohoaa vuosien mittaan. Varmasti oon isommalla rahalla ostanut turhuuksia , kuten karkkia, elämäni aikana. Barksin vastaava kokoelma takavuosilta on hyllyssä ja tuli maksamaan postikuluineen 1900,- että sillai. Kirjojen arvo on kumminkin ihan toista luokkaa kuin muiden Akun kovakantisten, perikunta vielä näistä tappelee kun potkaisen tyhjää. ;-) Kukin sijoittakoon rahansa niin kuin tahtoo, joka tapauksessa. Suomessa KAIKKI maksaa!!!

Kaikki AKu Ankka kovakantiset kirjat ovat törkeen ylihinnoiteltuja

On kyllä ihan törkee hinta. 60€ / kirja! Hinta sinne 20€ / kirja tasolle niin katellaan sitten uusiks. Eihän tuollasessa kiskuroinnissa ole mitään järkeä. Ehkä ihan vaan protestoidakseen vois ladata nää bytesistä tai jostain, kun ne sinne kuitenki tulee jossain vaiheessa.

@5

Rosahan loi omasta mielestäni parhaat Ankka-tarinat. Jatko-osia on toki monia, mutta entäs Musta Ritari, Kolme caballeroa, Sammon salaisuus ja muut sen tyyppiset eeppiset seikkailutarinat skaalalla josta muilla tekijöillä ei ollut hajuakaan? Roope Ankan Elämä ja Teotkin on jo todella vaikuttava kokoelma, niin kattava ja hieno teos että sen voisi melkeinpä luokitella sarjakuvaromaaniksi.

@3. ”Don Rosa on omien sanojensa mukaan lopettanut sarjakuvien piirtämisen pysyvästi. Lopettamisen syiksi Rosa kertoi vakavan silmäsairautensa, palkkakiistan julkaisijan kanssa, sekä jatkuvat ongelmat tekijänoikeuksien ja lisenssimaksujen kanssa.” -Wikipedia

Ei siinä mitään itse ainakin hyppisin ilosta, jos jatkaisi piirtämistä! Iteltä jää kyllä nämä ostamatta, ei ole kiinnostusta pistää noin paljon rahaa palamaan.

Fanitan Aku Ankkaa ja Don Rosaa, mutta tässä samaa tuotetta myydään jo ties kuinka monenteen kertaan.

Don Rosa itse on irvaillut sarjakuvissaan ja kommentoinnut välispiikeissään, kuinka keräilijöille itse tarina ei olekaan niin merkityksellinen kun sen virheetön keräilyarvo. Noh, Don Rosan kertomuksethan ovat aivan samat, luki ne sitten Aku Ankka-lehdistä, Don Rosan parhaita -sarjasta, taikka tästä Kootut-sarjasta.

Wikipedian mukaan Barks piirsi ”6 500 sivua sarjakuvia” monen vuosikymmenen ajan, Don Rosan tuotanto jäi paljon vähäisemmäksi, ja aktiiviaika lyhyemmäksi.

Lisäksi kovin moni Rosan sarja on jatko-osa Barksin jo aloittamille tarinoille. Näissä on viehätyksenä, mutta lopultakin Rosan ihan oma panos ankkamaailmaan jäi vaimeahkoksi. Heti ei tule mieleen muita miehen luomia hahmojakaan kuin Arpin Lusène jota muut piirtäjät eivät vielä ole omineet, kuten Barksin hahmot, tai esimerkiksi Romano Scarpan Hullu-Rittan.

Eikös Rosa ole jo lopettanut piirtämisen? Eli eikö koko tuotanto tosiaan sisälly näihin kirjoihin?

Muuten saattaisin ostaa, mutta kun Rosa vielä väkästää sarjakuvaa niin on 540 euroa vähän suolainen hinta kokoelmasta, joka kuitenkaan ei tule sisältämään miehen koko tuotantoa… Haluamatta kuulostaa ikävältä ihmiseltä en aio collectionia ostaa ennen artistin poismenoa O.o

1
kyllä ne vain on parasta mitä voi olla
suunnitteli jo hetken noiden ostamista mutta kun omistan jo kaikki rosan kovakantiset niin tiedä sitten että onko noiden hankkimisesta paljon hyötyä.

Minusta Rosan piirrostapa ei ole erityisen kehuttava…Ei ole hintansa väärtti…

Muropaketin uusimmat