UUSIMMAT

Arvostelu: Don Rosan kootut on hinnastaan huolimatta pakko-ostos Aku Ankka -fanille

12.01.2012 13:41 | Muropaketin toimitus

Vuoden 2011 hienoin suomalainen sarjakuvajulkaisu ei tullut laisinkaan myyntiin kirjakauppoihin, joten se saattoi ohittaa monen tutkan. Vain postimyynnin kautta saatava Don Rosan kootut on huikea kokonaisuus, joka kattaa taiteilijan koko Disney-sarjakuvatuotannon kronologisessa järjestyksessä. Kyseessä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapaus!

Kentuckyssa vuonna 1951 syntynyt Keno Don Hugo Rosa on idolinsa Carl Barksin ohella yksi maailman tunnetuimmista Ankka-taiteilijoista. Miehen ensimmäiset sarjakuvat julkaistiin suomalaisessa Aku Ankka -lehdessä jo vuoden 1990 alkupuolella. Sittemmin Rosan tarinoita on julkaistu maassamme runsaasti lisää, Akun lisäksi myös kovakantisissa kokoelma-albumeissa. Jotain miehen tuotantoa löytyy siis varmasti jo monesta kodista, mutta nyt Sanoma Magazines on tehnyt kulttuuriteon ja päättänyt julkaista yhdeksän kirjan kokoelman, joka kattaa kaikki Rosan Disney-aiheiset sarjakuvat.

Don Rosan yksityiskohtaiset ja mielikuvituksekkaat sarjakuvat lienevät tuttuja useimmille ankisteille, joten keskitytään nyt kolme kovakantista sarjakuvakirjaa kattavan Don Rosan kootut 1 -paketin bonusmateriaaleihin. Tarjolla on sellainen määrä luettavaa ja nippelitietoa, että kokoelman hankkimista kannattaa harkita, vaikka itse sarjakuvaseikkailut hyllystä jo löytyisivätkin.

Don Rosan kootut 1 -kokoelman kolme kirjaa sisältävät lukuisia artikkeleita niin Don Rosalta itseltään kuin myös Ankka-ekspertti ja historioitsija Øystein Sørensenilta. Rosa esittelee elämänsä käänteitä kirjasta toiseen jatkuvassa elämäkerrassaan ja valottaa myös millaisissa olosuhteissa ja miten eri sarjakuvaseikkailut aikoinaan syntyivät. Øystein Sørensen puolestaan avaa lukijoille Rosan tarinoiden taustoja aina kultaryntäyksestä myyttisiin eläinlajeihin. Lopputuloksena on kattava katsaus, joka syventää tuttujenkin tarinoiden lukukokemusta ihastuttavalla tavalla.

Läpi kokoelman Don Rosa tuo esille ihailunsa ja kunnioituksensa Carl Barksia kohtaan. Paikoin miehen hehkutus ja itsensä vähättely alkaa jopa kiukuttaa lukijaa. Rosa esittelee tarkkaan kuinka Barksin tarinat ovat toimineet omien ideoidensa innoittajina ja kuinka hän päätyi valitsemiinsa ratkaisuihin. Teksti on rehellistä ja rentoa, joten sitä lukee ilokseen. Rosasta välittyy kuva lahjakkaana, mutta turhan vaatimattomana taiturina, joka olisi halutessaan voinut menestyä muillakin luovilla aloilla, jos niin olisi päättänyt.

Artikkeleiden lisäksi Don Rosan kootut 1 sisältää runsaasti erilaisia kansikuvia, lopullisista tarinoista poistettuja tapahtumia, viittauslistauksia ja pin-up-kuvia. Hilpein lisä on parikymppisen Rosan tekemä Disney-parodia Return to Duckburg Place. Siinä yliopistoikään varttuneet veljenpojat polttelevat pilveä, Hessu Hoposta on tullut rapajuoppo, Mummo Ankka paistaa Hansun hengiltä ja Aku Ankka saa viimeinkin kostettua Roope-sedällensä. Anarkistinen sarjakuva on toki piirrosjäljeltään kömpelö verrattuna Rosan myöhempiin töihin, mutta ehdottomasti kiinnostavaa luettavaa joka tapauksessa.

Don Rosan kootut 1 on komea julkaisu laadukkaine papereineen ja painojälkineen. Sen tekemiseen on käytetty selkeästi runsaasti aikaa myös toimituspuolella ja tämä myös näkyy. Kaiken näyttävyyden ja huolellisuuden keskeltä tosin pienetkin virheet iskevät ikävästi silmille. Esimerkiksi Jos metsään haluat mennä nyt… -tarinassa taittajalta on unohtunut maalipurkin etiketin teksti leijumaan Akun naaman päälle. Tämä ei tietenkään pilaa lukukokemusta, mutta harmittaa täydellisyyden keskellä toki.

Don Rosan koottujen suurin heikkous on kokoelman kova hinta. Kolme kirjaa koteloineen maksaa peräti 180 euroa sekä 10 euron postikulut. Näin ollen koko yhdeksän kirjan kokoelmalle kertyy hintaa 570 euroa. Se on kova hinta jopa näin hienosta julkaisusta. Tosin Don Rosan sarjakuvat kestävät lukuisia lukukertoja, joten rahoilleen saa kyllä vastinetta. Kirjasarjan seuraava osa ilmestyy kevään aikana. Trilogiaksi kokoelma täydentyy ensi syksynä.

Don Rosan kootut pähkinänkuoressa

  • Koko: 30 x 22,5 cm
  • Sidonta: Laadukas, kankaalla vahvistettu selkämys ja kohopainatus
  • Sivumäärä: 240–272 sivua jokaisessa niteessä
  • Nidemäärä: yhdeksän, kolme kirjaa kussakin kotelossa
  • Lisätietoja aiheesta osoitteessa www.donrosankootut.fi

 

Teksti: Tatu Junni