Uusimmat

Arvostelu: Turhan hitaasti etenevä The Walking Dead jatkuu Suomessa vihdoinkin

16.09.2014 20:50 Muropaketin toimitus

The Walking Dead

Kun The Walking Deadin viidettä albumia ei näkynyt Egmontin julkaisulistoilla männä keväänä, fanit huolestuivat. Pelko oli kuitenkin turha: Rick Grimesin ja kumppaneiden seikkailut jatkuvat taas tänä syksynä.

Niin hienoa kuin onkin, että Image Comicsin The Walking Deadia ylipäänsä julkaistaan Suomessa, on harmillista, että se tapahtuu 1-2 albumin vuosivauhdilla. Nykyisessä tilanteessa ei voi paheksua niitä lukijoita, jotka ovat kyllästyneet odotteluun ja tilanneet jenkkien The Walking Dead Compendium 1 & 2 -järkäleet omakseen. Neljännen ja viidennen suomalaisalbumin välissä ehti kulua peräti vuoden päivät, mikä oli varmasti monelle sietämätöntä.

Valitettavaa on sekin, että nyt kun uutta The Walking Deadia vihdoin suomeksi saatiin, on Viides kirja -albumi hyvin pitkälti jälkikirjoitus edelliselle osalle. Rick Grimesin ystävistä ja liittolaisista moni kuoli Kuvernöörin johtamassa hyökkäyksessä vankilaan. Harvat eloonjääneet ovat hajaantuneet ja etsivät uutta turvapaikkaa epätoivoisesti. Kestää hyvän aikaa, ennen kuin pakka saadaan taas kasaan ja uusi peli käyntiin.

The Walking Dead

Viidennen The Walking Dead -albumin alussa oman onnensa nojaan jääneet Rick ja hänen poikansa Carl ovat suoraan sanoen kusessa. Lori ja vastasyntynyt vauva ovat kuolleet, minkäänlaista suojapaikkaa ei ole ja kaiken muun pahan lisäksi Rickin terveys on pettänyt niin fyysisesti kuin henkisestikin. Mies keskustelee puhelimessa kuolleen vaimonsa kanssa käsi irti leikattuna, vatsan leikkaushaava tulehtuneena. Kuumetta pukkaa ja samalla zombinperkeleet raapivat ovea kynsillään.

Carl on aiheestakin huolissaan ja valmistautuu jo ampumaan isukkinsa, jos zombivirus ottaa tästä vallan.

Askel kohti parempaan otetaan, kun katanataituri Michonne sattuu löytämään Grimesit. Pian sen jälkeen polut risteävät myös Glennin ja Maggien kanssa. Nuoripari lähti vankilasta Dalen, Carolin ja lasten kanssa ennen Kuvernöörin johtamaa verilöylyä, ja on sittemmin asettunut asumaan Hershelin vanhalle tilalle. Peltomaiseman keskellä elämä sujuu kohtalaisen hyvin, mutta turvallisuudesta ei voi puhua hyvällä tahdollakaan.

Elämän epävarmuudesta saadaan hyvä muistutus, kun eräänä yönä farmin pihapiiriin astuu outo kolmikko. Karski kersantti Abraham Ford, tämän tyttöystävä Rosita Espinosa ja tohtori Eugene Porter ovat matkalla Washingtoniin välittääkseen Yhdysvaltain johdolle tärkeän tiedon siitä, mistä zombiepidemia johtuu ja miten se ehkä voidaan pysäyttää.

The Walking Dead

Kolmikon johtaja Abraham kannustaa Rickiä ja kumppaneita lähtemään heidän kanssaan kohti Washingtonia. On nimittäin vain ajan kysymys, milloin valtavat zombilaumat löytävät Hershelin maatilan ja pyyhkäisevät ihmiset alleen. Rickillä ja kumppaneilla on epäilyksensä epävakaata Abrahamia ja tämän seuralaisia kohtaan, mutta pakkaavat silti tavaransa ja lähtevät matkaan.

Kun kaikki vaihtoehdot ovat huonoja, on oikeastaan se ja sama mihin niistä tarttuu.

Matkalla Washingtoniin Rick, Carl ja Abraham kohtaavat aseidenhakuretkellään ensimmäisestä The Walking Dead -albumista tutun Morganin. Mies on elänyt lähes vuoden yhdessä zombiksi muuttuneet poikansa kanssa. Mielenterveytensä menettänyt huru-ukko on enää pelkkä ihmisraunio, jonka Rick kuitenkin suostuttelee mukaan Washingtoniin.

Kun nelikoksi kasvanut seurue tekee paluuta pääleiriinsä, osuvat he vastakkain pari tuhatta vaeltajaa kattavan jättilauman kanssa. Eloonjääminen on taas kerran todella pienestä kiinni. Albumin päättyessä tilanne on lähes yhtä kurja kuin sen alussakin. Rickillä ja Carlilla on taas yhteisö ympärillään ja tavoite toimilleen. Ruokaa, aseita tai suojaa ei kuitenkaan vieläkään ole tarpeeksi.

The Walking Dead

Viides The Walking Dead -albumi on hyvä hetki tarttua Robert Kirkmanin ja Charlie Adlardin menestyssarjakuvaan. Se käynnistää uuden tarinajatkumon ja esittelee samalla liudan uusia hahmoja, jotka nousevat tulevaisuudessa hyvinkin tärkeään rooliin.

Nyt vaan toivotaan, että sitä jatkoa on luvassa, ja että sitä saadaan viimeistään ensi keväänä.

Tarinansa puolesta Viides kirja on varmaa The Walking Dead -laatua. Pieni toiston maku kielelle tosin hiipii jo. Eipä sinänsä ihme, sillä Kirkmanin sarjakuvaa on tässä vaiheessa takana jo 60 alkuperäisnumeron verran. Vaan hittoakos tuosta, kyllä Rick Grimesin mielenterveyden murenemista edelleen ilokseen lukee.

The Walking Dead

The Walking Dead: Viides kirja saapuu kirjakauppoihin ja muihin alan liikkeisiin syyskuun loppupuolella.

Teksti: Tatu Junni