UUSIMMAT

Aurinko on pimentynyt ennenkin…

20.03.2015 11:15 | Jukka O. Kauppinen

Tänään sitten puolet kansasta tuijottaa taivaalle ja puolet kiroilee, että miksi kaikki somekanavat pursuavat kuvia ja viestejä ihmisiltä, jotka tuijottavat taivaalle. Siellähän on vain joku möykky vähän auringon edessä, ketä kiinnostaa?

No, ei auringonpimennys silti ihan täysin uutta ja ainutkertaista ole. Peleissäkään. Joskin ainakin tietylle sukupolvelle auringonpimennyksestä taitaa tulla ihan ensimmäisenä mieleen Tintti-albumi Auringon temppeli, jossa inka-intiaanit ovat pistämässä Tinttiä, Tuhatkaunoa ja kapteeni Haddockia lihoiksi. Kyllähän nyt jumalat aina uhreista tykkäävät. Vaan niinpä viisas Tintti tietää, että auringonpimennys on tulossa ja uskottelee intiaaneille, että nytpä teidän ja koko maailman käy huonosti jos ette ole kunnolla.

Ehdoton klassikko, voi että.

Vaan entäs ne auringonpimennyspelit? Hirveän monta niitä ei taida olla, mutta klassisin ja merkittävin lienee 1988 julkaistuTotal Eclipse, joka oli ehkä paras aikansa mullistavinta 3D-tekniikkaa käyttäneistä peleistä. Uskomatonta 3D:tä C64:llä, se oli jotain aivan huimaa. Pelin ytimessä on etäistä planeettaa suojaava pyramidi, joka on rakennettu tuhoamaan kaikki planeetan ja auringon väliin tunkevat objektit. No, siinä vaiheessa kun kuu koettaa tunkea rakoon täydellisen auringonpimennyksen merkeissä, niin planeetan väelle tulee jo vähän kiire pysäyttää tuhopyramidi. Eikä se ole tietenkään niin helppoa.

Toinen klassinen auringonpimennyspeli on Total Eclipse / Solar Eclipse / Titan Wars, jonka nykyään paremmin Tomb Raider –kehittäjänä tunnettu Crystal Dynamics teki Saturn/PlayStation-konsoleille vuonna 1994/1995. FMV-videoihin pohjautuva räiskintä sai aikoinaan kohtuullisen hyviä arvosteluja, mutta sen tarina ei kerro niinkään klassisesta auringonpimennyksestä. Pelaajan tehtävä on näet estää auringon räjähtäminen supernovaksi. Asialla ovat tietenkin ilkeät alienit.

Street Fighter IV -peli muuten sisältää Solar Eclipse -nimisen kentän, missä pelaajat tappelevat Afrikan savannilla, auringonpimennyksen lähestyessä.

Ja jos haluatte vähän komediaa, niin tsekatkaapa Auringonpimennys-niminen sovellutus App Storesta. Se on Pelit-kategoriassa, mutta en kyllä tuosta suomenkielisestä kuvauksesta pysty lainkaan päättelemään mistä ihmeestä on kyse.

Onhan auringonpimennyksiä ollut varmasti peleissä ennenkin, sillä kyllähän se nyt vain on niin kätevä ja dramaattinen elementti. Jos muistatte muita keissejä, niin heitelkää vain kommentteihin. Kiitos!

Jotta näin tänään. Eihän sitten sokaistuta siellä ulkona. Eikä muuten kannata ottaa kuvia pimennyksestä kännykällä/kameralla ilman sopivaa suodatinta.

Muropaketin uusimmat