UUSIMMAT

Avaruustutkimuksen hinta – leffat vastaan todellisuus

12.02.2013 12:00 | Muropaketin toimitus

Avaruustutkimuksen hinta - todellisuus vastaan leffat.

Helposti kuvitellaan, että avaruustutkimus on tolkuttoman kallista – mutta leffoihin verrattuna se on halpaa kuin saippua.

Kun puheeksi otetaan avaruustutkimus, aina jostain löytyy joku ihmettelemään, miksi valtavia määriä rahaa ammutaan avaruuteen. Tosiasiassa avaruustutkimukseen kätyetyt rahasummat ovat melkoisia papurahoja vaikkapa verrattuna leffojen budjetteihin.

Oheinen infografiikka laittaa samalle riville mm. avaruussukkulan, Avatarin ja monien uusien ja klassisten leffojen budjetit valaisevalla tavalla. Kyllä, uuden Star Trek: Into Darknessin hinnalla voitaisiin laukaista kymmenen avaruusrakettia.

Infographic: The Cost of Exploring Space - Film vs. Reality
The Cost of Exploring Space – Film vs. Reality by PaydayLoan.co.uk

Teksti: Janos Honkonen
Lähde: Universe Today

Keskustelu

Mielenkiintoinen tilasto kieltämättä mutta sinänsä mielestäni täysin turhaa verrata avaruusohjeleman hintaa elokuvatuotannon kuluihin.
Elokuvien tuotantoyhtiöt kun luovuttavat satoja miljoonia kuvauksiin ja markkinointiin vasta laskelmoituaan saavansa vähintään rahansa takaisin ja mielellään tekevänsä myös voittoa lipunmyynneillä sekä vähittäiskaupalla.
Nasan avaruusohjelmien budjetteja on huomattavasti vaikeampi oikeuttaa veronmaksajille kun rahavirta on pitkän päälle yksisuuntaista eikä tutkimuksen alkuperäisen tavoitteen onnistumisestakaan ole aina takeita (esim. Maan ulkopuolisen elämän etsintä radiosignaaleja vastaanottamalla ja lähettämällä).
Tietysti erilaiset avaruusohjelmiin tehdyt patentit löytävät toisinaan tiensä myös kuluttajille kulutustarvikkeiden muodossa mutta sitäkään ei välttämättä moni kansalainen tahdo maksaa verorahoistaan.

Muropaketin uusimmat